15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κέρκυρα: Θερίζουν οι επαγγελματικές ασθένειες από την εντατικοποίηση στα σουπερμάρκετ «Diellas»

Πρόσφατα

Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι καταγγελίες στο Σωματείο μας για τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων στην τοπική αλυσίδα super market «Diellas». Πρόκειται για εταιρεία με δεκάδες εργαζόμενους και καταστήματα απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, με αυξημένα κέρδη ειδικά τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, όπως εξάλλου και όλα τα super market.

Με βάση τα όσα καταγγέλλουν οι συνάδελφοι, η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, μια κατάσταση που δεν αφορά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες με την μεγάλη τουριστική κίνηση αλλά το σύνολο του έτους. Η εντατικοποίηση έρχεται ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης, καθώς λίγοι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν την δουλειά που αντιστοιχεί σε  πολλούς, με αύξηση βεβαίως της κερδοφορίας της εργοδοσίας αλλά και με εξουθένωση των συναδέλφων. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, με την έξαρση της πανδημίας και τη νόσηση αρκετών συναδέλφων, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο! Την ίδια ώρα απαράδεκτες συμπεριφορές κάποιων προϊσταμένων κάνουν την ζωή των συναδέλφων κόλαση! Είναι χαρακτηριστικά τα όσα μας κατήγγειλε εργαζόμενη, η οποία για να μπορέσει να αντέξει την πίεση χρειάζεται πλέον ψυχοφάρμακα ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν, ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς!

Και σαν να μη φτάνουν τα παραπάνω, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, υπάρχουν περιπτώσεις που άλλη ειδικότητα είναι δηλωμένη στην σύμβαση εργασίας τους και άλλη δουλειά κάνουν. Το ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά τα κρεοπωλεία των καταστημάτων, που στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν κρεοπώλες με την αντίστοιχη σύμβαση και την απαραίτητη πιστοποίηση και έτσι εργαζόμενοι με ειδικότητα πωλητή κρεοπώλη κάνουν ανεπίσημα τους κρεοπώλες με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για πιθανά ατυχήματα κ.λπ. Το παζλ συμπληρώνουν καταγγελίες και για απλήρωτες υπερωρίες.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν για άλλη μια φορά στην πράξη ότι η αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών δεν συνεπάγεται βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων. Ίσα, ίσα η αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων αποτελεί προϋπόθεση της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών! Παράλληλα, η λογική του καλού ντόπιου εργοδότη χρεοκοπεί για άλλη μια φορά! Γνώμονας και κριτήριο της μεγαλοεργοδοσίας είναι μόνο  η κερδοφορίας της και τίποτε άλλο! «Αέρα στα πανιά» των μεγάλων αφεντικών για να κάνουν «πάρτι» σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, δίνει το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.)

Προειδοποιούμε την εργοδοσία της αλυσίδας «Diellas» ότι οι παραπάνω καταστάσεις δεν είναι αποδεκτές! Απαιτούμε άμεσα να λύσει όλα τα παραπάνω ζητήματα. Δικαιολογίες τύπου «δεν βρίσκουμε εργαζόμενους» είναι αστείες. Να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας και να αυξήσει πραγματικά τους μισθούς και θα βρει εργαζόμενους! Ας δώσει κάτι από τα υπερκέρδη που έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια από τον ιδρώτα των συναδέλφων! Σε διαφορετική περίπτωση θα βρει τους εργαζόμενους και το Σωματείο μας απέναντι!

Παράλληλα, καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν ακόμα πιο μαζικά στο Σωματείο μας. Για εμάς τους εργαζομένους η μόνη λύση είναι ο μαζικός αγώνας για οργάνωση, διεκδίκηση, αντεπίθεση. Τα διδάγματα από παρόμοιες εξελίξεις σε άλλες εταιρίες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι κέρδισαν μόνο με αγώνες και με το κεφάλι ψηλά. Τέτοια εμπειρία έχουμε και πρόσφατα με τους μεγάλους αγώνες σε e-food, COSCO, Πετρέλαια Καβάλας, Οικοδόμους & ΛΑΡΚΟ. Όπου ακολουθήθηκε η συνταγή της υποχώρησης από τα δικαιώματά μας, της συνδιαλλαγής με την εργοδοσία για το πώς θα “σωθεί”  η επιχείρηση, οι μόνοι που έχασαν ήταν οι εργαζόμενοι. Τους καλούμε να καταγγέλλουν όλα όσα συμβαίνουν στους εργασιακούς τους χώρους στο Σωματείο μας! Τους καλούμε να παλέψουν με ταξικό προσανατολισμό, βάζοντας μπροστά την ικανοποίηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών. Τώρα είναι η ώρα όλοι οι συνάδελφοι της «Diellas» να παλέψουν με το Σωματείο μας για:

  • υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
  • νέες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες, να σταματήσει η εντατικοποίηση
  • αυξήσεις στους μισθούς
  • βελτίωση των συνθηκών εργασίας
  • να σταματήσει η ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας
  • νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής
  • 7ωρο-5ήμερο-35ωρο

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις