15.3 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Αποσάρθρωση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης προς όφελος των ιδιωτών | Επισφαλής λειτουργία Παιδιατρικής ΓΝ Κοζάνης

Πρόσφατα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας | ΟΕΝΓΕ

Η ΟΕΝΓΕ κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει τη μεθοδευμένη προσπάθεια αποσάθρωσης της δημόσιας Παιδιατρικής περίθαλψης προς όφελος της κερδοφορίας ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» (το μεγαλύτερο Παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας) έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο. Έχουν απομείνει μόνο 8 Αναισθησιολόγοι (και ακόμα ένας συνάδελφος με σοβαρά προβλήματα υγείας) με αποτέλεσμα, με απόφαση της Επιστημονικής Υπεύθυνης του τμήματος που είναι και διευθύντρια του Χειρουργικού τομέα, να αναστέλλονται από 5/9/22 και επ’ αόριστον όλες οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις όλων των ειδικοτήτων. Και αυτό ενώ ήδη υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής, μιας αναμονής που έχει διάρκεια πολλούς μήνες ή και ολόκληρα χρόνια.

Μεθοδευμένα τα δημόσια Παιδιατρικά νοσοκομεία συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα πρακτικά να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας Παιδιατρικής περίθαλψης σε υπηρεσίες «πρώτων βοηθειών», οι γονείς μικρών παιδιών εκβιάζονται και σπρώχνονται να απευθύνονται με το αζημίωτο σε ιδιωτικές κλινικές για επιβεβλημένες χειρουργικές ιατρικές πράξεις.

Κάτι που διαφαινόταν ήδη από τις αρχές 2022 με την προσπάθεια υποβάθμισης και του Παίδων Πεντέλης η οποία γίνεται με διάφορα προσχήματα (αρχικά με πρόσχημα τον εμβολιασμό, στη συνέχεια με πρόσχημα εγκατάστασης χώρων φιλοξενίας υγιών παιδιών κλπ).

Οι γιατροί του Αγία Σοφία και η ΟΕΝΓΕ απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων Αναισθησιολόγων με μόνιμες προσλήψεις και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας υποβάθμισης και συρρίκνωσης του νοσοκομείου και περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Παιδιατρικής περίθαλψης.


Επισφαλής λειτουργία Παιδιατρικής Κλινικής ΓΝ Κοζάνης

Η διαχρονική πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν άργησε να δώσει δείγματα γραφής και στην Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν Κοζάνης. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. ‘Ένα από τα πλέον ευαίσθητα νοσοκομειακά τμήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει αφεθεί στην τύχη του ώστε να καταρρέει σταδιακά κατά το τελευταίο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα στην Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν Κοζάνης υπηρετούν πλέον μόνο 2 Παιδίατροι (ένας Επιμελητής Β΄ και μία Επικουρική Ιατρός που η σύμβασή της λήγει στις 31.12.2022). Με αυτή τη σύνθεση, οι 2 συνάδελφοι καλούνται να καλύψουν τα νοσηλευόμενα παιδιά, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία με τους εμβολιασμούς και το Τμήμα Νεογνών της Μαιευτικής Κλινικής. Πραγματοποιούν δε αριθμό ενεργών εφημεριών κατά πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο μηνιαίο όριο.

Όσο για τις υπόλοιπες ημέρες που μένουν ακάλυπτες, επιχειρείται «μπάλωμα» με μετακινήσεις Παιδιάτρων από δομές του ΕΣΥ άλλων πόλεων και περιστασιακά από ιδιώτη Παιδίατρο, με προφανείς επιπτώσεις στην αναγκαία συνεχή ιατρική παρακολούθηση παιδιών, βρεφών και νεογνών.

Παρά την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η Κλινική, το Υπουργείο Υγείας δε φρόντισε να προκηρύξει ούτε μία από τις τέσσερις κενές θέσεις Παιδιάτρων στην πρόσφατη προκήρυξη 373 θέσεων του Αυγούστου.

Οι συνάδελφοι στην εν λόγω Κλινική έχουν ξεπεράσει τα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, ενώ η υγεία των μικρών ασθενών μίας μεγάλης και πολυπληθούς περιοχής βρίσκεται σε κίνδυνο.

Και στην περίπτωση της Παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν Κοζάνης αναδεικνύονται οι τραγικές συνέπειες της μεθοδευμένης προσπάθειας αποσάθρωσης, περαιτέρω εμπορευματοποίησης, της δημόσιας Παιδιατρικής περίθαλψης και της ενίσχυσης της κερδοφορίας ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών.

Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ προκήρυξη και των 4 κενών οργανικών θέσεων Παιδιατρικής στο Γ.Ν Κοζάνης, και την κάλυψή τους με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις