11.1 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024

Δίνουν δάνεια στα «κοράκια» για την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηριασμών

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Πρόσφατα

Ο ταξικός «αποστάτης» αναδημοσιεύει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», με ημερομηνία 24-08-2022 και τίτλο «Δάνεια για την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηριασμών | kathimerini.gr», προς ενημέρωσή σας.

Νέα στεγαστικά προγράμματα για την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηριασμών αναμένεται να προωθήσουν οι τράπεζες από το φθινόπωρο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη ζήτηση στη στεγαστική πίστη αλλά και να διευκολύνουν τη μεταβίβαση ακινήτων μέσω της πλατφόρμας e-auction

Νέα στεγαστικά προγράμματα για την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηριασμών αναμένεται να προωθήσουν οι τράπεζες από το φθινόπωρο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη ζήτηση στη στεγαστική πίστη αλλά και να διευκολύνουν τη μεταβίβαση ακινήτων μέσω της πλατφόρμας e-auction. Τα νέα στεγαστικά προγράμματα θα αφορούν ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από άλλη τράπεζα και όχι από την τράπεζα που δίνει το δάνειο, διευρύνοντας έτσι την περίμετρο των προς χρηματοδότηση ακινήτων αλλά και των δυνητικών πελατών για την αγορά κατοικίας.

Μέχρι σήμερα οι τράπεζες χρηματοδοτούν την αγορά κατοικίας για ακίνητα που είναι ήδη στην κυριότητά τους ή για τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό οι ίδιες ως επισπεύδουσες. Αντίθετα η χορήγηση δανείου για ακίνητα που πλειστηριάζουν άλλες τράπεζες δεν υπάρχει σαν δυνατότητα, αφού μέσω του e-auction η τράπεζα δεν μπορεί να δει το ακίνητο και ούτε να πιστοποιήσει την αξία του, η οποία πραγματοποιείται από ανεξάρτητο εκτιμητή που διορίζει το δικαστήριο. Ετσι, η χρηματοδότηση μέσω στεγαστικού δανείου περιορίζεται στα ακίνητα που μόνο η ίδια η τράπεζα μπορεί να αξιολογήσει.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει με την προώθηση ειδικών προϊόντων, που σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank και τα οποία αναμένεται να βγουν στην αγορά από τον Σεπτέμβριο. Η χορήγηση δανείων για την αγορά ακινήτου μέσω της πλατφόρμας e-auction θα βοηθήσει στη διάθεση ακινήτων μέσω πλειστηριασμών, που εμφανίζει υψηλό ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες, αλλά συνοδεύεται από προϋποθέσεις και αγκυλώσεις που καθιστούν την όλη διαδικασία αποτρεπτική για ένα μέσο νοικοκυριό. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να επισκεφτεί το ακίνητο που πλειστηριάζεται και να διαπιστώσει εάν καλύπτει τις ανάγκες του και για αυτό είναι δύσκολο κάποιος να επιλέξει τον πλειστηριασμό για την αγορά κατοικίας ειδικά εάν το ακίνητο προορίζεται για ιδιοκατοίκηση.

Θα αφορούν ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από άλλη τράπεζα και όχι από την τράπεζα που δίνει το δάνειο.

Μια βασική προϋπόθεση που λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά για την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηριασμού είναι η υποχρέωση ο ενδιαφερόμενος να καταβάλει με τη μορφή εγγύησης το 30% της αξίας του ακινήτου που πλειστηριάζεται με βάση την τιμή προσφοράς. Το ποσό επιστρέφεται στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν πλειοδοτήσει ή αποτελεί μέρος του τιμήματος αν πλειοδοτήσει, ενώ παρακρατείται σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος πλειοδοτήσει αλλά δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι το ποσό της εγγύησης είναι υψηλό σε σχέση με άλλες αγορές όπως η Ισπανία, όπου η αντίστοιχη υποχρέωση είναι 5% και προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στη διάθεση ακινήτων μέσω πλειστηριασμού. Να σημειωθεί ότι εξαίρεση συνιστά η Εθνική Τράπεζα που προϋποθέτει την καταβολή εγγύησης ίσης με το 10% της αξίας του ακινήτου για το οποίο είναι επισπεύδουσα η τράπεζα.

Οι τράπεζες και κυρίως οι εταιρείες διαχείρισης που είναι οι βασικοί επισπεύδοντες στους πλειστηριασμούς ακινήτων, είτε ως εντολοδόχοι των funds είτε ως εντολοδόχοι των τραπεζών, διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα αυξημένο ενδιαφέρον για πωλήσεις –εμπορικών κυρίως– ακινήτων μέσω πλειστηριασμών. Σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα e-auction, το α΄ εξάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 17.620 πλειστηριασμοί ακινήτων, από τους οποίους γόνιμοι ήταν 4.190, δηλαδή 1 στα 4 ακίνητα άλλαξε χέρια, ενώ άλλοι 13.430 υπήρξαν άγονοι. Η διαφορά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι ότι τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν ήταν κυρίως σε ιδιώτες και όχι στους ίδιους τους επισπεύδοντες, δηλαδή τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης. Σύμφωνα με στοιχεία της Intrum, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η συμμετοχή τρίτων επί των διενεργηθέντων πλειστηριασμών δεν ξεπερνούσε το 6%, το πρώτο τρίμηνο του 2022 προσέγγισε το 10% και το δεύτερο τρίμηνο το 13,5%, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της doValue, από το 27% των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, το μεγαλύτερο μέρος κατακυρώθηκε σε τρίτους.

Η αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των προσπαθειών που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης διευρύνοντας τις συνεργασίες τους με μεσίτες σε όλη τη χώρα για την προώθηση ακινήτων, οι οποίοι, ελλείψει νεόδμητων ακινήτων, βλέπουν πλέον με ενδιαφέρον την αγορά των πλειστηριασμών. Καθοριστικός παράγοντας είναι και η οικονομική συγκυρία που ευνοεί τις τοποθετήσεις σε ακίνητα, σε αντίθεση με άλλες μορφές τοποθετήσεων. Η εκτίναξη του πληθωρισμού λειτουργεί υπέρ των επενδύσεων σε σταθερού εισοδήματος αξίες και με δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων παραμένουν σε λογικά ακόμη επίπεδα τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προσελκύουν το ενδιαφέρον ιδιωτών.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις