15.9 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ: Μεθοδεύσεις πρυτανείας και υπουργείου για το διορισμό κοσμήτορα

Επέλεξαν με οριακή πλειοψηφία 3-2 έναν αναπληρωτή καθηγητή, απορρίπτοντας τον αρχαιότερο καθηγητή στην επετηρίδα και αγνοώντας όλους τους αρχαιότερους, όλα τα μέλη της Κοσμητείας και όλους πλην ενός εκ των τωρινών και νέων διευθυντών τομέων

Πρόσφατα

Επέλεξαν με οριακή πλειοψηφία 3-2 έναν αναπληρωτή καθηγητή, απορρίπτοντας τον αρχαιότερο καθηγητή στην επετηρίδα και αγνοώντας όλους τους αρχαιότερους, όλα τα μέλη της Κοσμητείας και όλους πλην ενός εκ των τωρινών και νέων διευθυντών τομέων | Πηγή: efsyn.gr, Νώντας Ζαφειρόπουλος

Το πνεύμα του νέου νόμου Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση αρχίζει ήδη να δείχνει το αντιδημοκρατικό του πρόσωπο. Για πρώτη φορά στα τελευταία πενήντα χρόνια, στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ παραβιάστηκαν η ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση, η διαφάνεια και η δημοκρατική διαδικασία επιλογής των διοικήσεων, με αποτέλεσμα στις 31 Αυγούστου να οριστεί σχεδόν φωτογραφικά, αλλά νομότυπα, νέος δοτός κοσμήτορας της αρεσκείας της πρυτανείας και του υπουργείου, απόφαση που βρίσκει αντίθετο το σύνολο του Συλλόγου της σχολής.

Εν μέσω καλοκαιριού η εφαρμογή του νέου νόμου για την Παιδεία σε συνδυασμό με τη συγκυρία αφυπηρέτησης του κοσμήτορα και του αναπληρωτή κοσμήτορα της μονοτμηματικής Σχολής Αρχιτεκτόνων οδήγησε στον ορισμό νέου κοσμήτορα από το Πρυτανικό Συμβούλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και με άγνωστα κριτήρια, σε αντίθεση με τις άλλες μονοτμηματικές σχολές των ΑΕΙ όπου θα προκηρυχθούν εκλογές κοσμητόρων από τους πρυτάνεις το αργότερο ώς τις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Η διαδικασία όπως και η τελική απόφαση ελήφθη εν αγνοία του ανώτατου θεσμικού οργάνου διοίκησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων, της Γ.Σ. Μελών ΔΕΠ.

Ο πρύτανης και το Πρυτανικό Συμβούλιο επέλεξαν με οριακή πλειοψηφία 3-2 έναν αναπληρωτή καθηγητή, απορρίπτοντας τον αρχαιότερο καθηγητή στην επετηρίδα και αγνοώντας όλους τους αρχαιότερους, όλα τα μέλη της Κοσμητείας και όλους πλην ενός εκ των τωρινών και νέων διευθυντών τομέων. Υπολογίζεται ότι παρέκαμψαν περισσότερους από 10 καθηγητές και καθηγήτριες για να καταλήξουν σε έναν διορισμένο -υποτίθεται υπηρεσιακό- που όμως δεν θα έχει θητεία ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως θα συμβεί σε όλα τα υπόλοιπα ΑΕΙ, αλλά ώς το τέλος Αυγούστου του 2023.

Σημειώνεται πως διορισμένος κοσμήτορας στην Αρχιτεκτονική δεν έχει υπάρξει από την περίοδο της χούντας. Επιπλέον αγνοήθηκε πλήρως (δεν απαντήθηκε καν) επιστολή 28 καθηγητών της Αρχιτεκτονικής προς τον πρύτανη στις 23 Αυγούστου, με την οποία δήλωναν τη σφοδρή αντίθεσή τους για τον διορισμό σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας.

«Η νέα αυτή κατάσταση διαταράσσει την ομαλή πανεπιστημιακή δημοκρατική λειτουργία, που στηρίζεται στη συλλογική διάθεση και ανάδειξη των διοικητικών οργάνων με εκλογή. Κυρίως όμως εγκαταλείφθηκε η ιστορική παράδοση της Σχολής Αρχιτεκτόνων, της συναίνεσης και του διαλόγου των μελών της ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές. Δηλώνουμε ότι η εξέλιξη αυτή είναι μη αποδεκτή, προκαλώντας μια εντελώς αδικαιολόγητη και εν δυνάμει επικίνδυνη κρίση. Επιθυμούμε να επανέλθει μια συνθήκη συν-διαμόρφωσης και συνομιλίας μεταξύ μας, να ξεφύγουμε από την πόλωση και τον διχασμό, με μια επανεκκίνηση η οποία θα επουλώσει το τραύμα που προέκυψε από τον διορισμό της διοίκησης εν αγνοία μας» αναφέρει η ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. της 30ής Αυγούστου 2022 (με πρωτοφανή συμμετοχή του 85% των μελών ΔΕΠ, φοιτητών και εργαζομένων), που προκρίνει ως μόνη λύση την άμεση εφαρμογή της πάγιας δημοκρατικής συλλογικής διαδικασίας. Τα μέλη ΔΕΠ της Αρχιτεκτονικής διαμηνύουν στον διορισμένο κοσμήτορα πως έχει δύο δρόμους: ή να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα εκλογές ή να συγκρουστεί με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο ίδιος πάντως, πριν καν τη δημοσίευση του διορισμού του σε ΦΕΚ, φέρεται να έχει λάβει πρόσκληση ως «επίσημος» για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Γεγονός είναι πως η ακαδημαϊκή χρονιά αρχίζει με τους χειρότερους οιωνούς, ενώ η σπουδή για τον διορισμό του νέου κοσμήτορα θεωρείται, σύμφωνα με καθηγητές της σχολής, «πρόβα τζενεράλε» ενόψει της εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο εμβληματικό συγκρότημα της Πατησίων, η οποία σχεδόν προαναγγέλθηκε για τις πρώτες ημέρες μετά την εξεταστική.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις