14.4 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Δ. Ιωαννιτών: Απαιτεί από τρίωρες σχολικές καθαρίστριες να εργαστούν σε δύο σχολικές μονάδες ταυτόχρονα

Πρόσφατα

Με νέα παρέμβαση, διαδικτυακή αυτή τη φορά, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων της 31ης Αυγούστου 2022, η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών καθαριστριών απαίτησε εκ νέου την επαναπρόσληψη των 40 απολυμένων καθαριστριών και τη μετατροπή των συμβάσεων από μερική σε πλήρους απασχόλησης για ακόμη 25. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι, μια ημέρα πριν, στις 30 Αυγούστου, με την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας και την τοποθέτησή τους στα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, ζητήθηκε από την πλειονότητα των 25 σχολικών καθαριστριών τρίωρης απασχόλησης να εργαστούν σε δύο σχολικές μονάδες ταυτόχρονα.

Τα παραδείγματα συγκεκριμένα και απτά. Τα ανέφερε εξάλλου εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, η Δήμητρα Ηλία, η οποία μίλησε για καθαρίστριας που τοποθετήθηκε στο Νηπιαγωγείο Πλατανιάς και Νηπιαγωγείο Καραδήμα, άλλη καθαρίστρια τοποθετήθηκε στο Νηπιαγωγείο Κουτσελιού και στο Δημοτικό Σχολείο Κατσίκας. «Αντίστοιχα παραδείγματα βρίσκει κανείς και στις 6ωρης πλήρους απασχόλησης καθαρίστριες», σημείωσε και διερωτήθηκε χωρίς να πάρει καμία απάντηση: «Μπορεί μία γυναίκα μέσα σε τρεις ώρες διανύοντας μία απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από τον τόπο διαμονής της να καθαρίσει δύο σχολεία μαζί; Προσμετράτε ο χρόνος μετακίνησης από το ένα σχολειο στο άλλο στο συνολικό χρόνο εργασίας; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν συμβεί οτιδήποτε κατά τη μετακίνηση από το ένα σχολείο στο άλλο;» Στη συνέχεια έθεσε το ζήτημα τι ώρα προσέρχονται οι καθαρίστριες στο χώρο εργασίας, αφού από την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου τους μετέφεραν ότι οφείλουν να εργαστούν μετά τις 12μμ., γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη καθαριότητα και την υγιεινή των σχολικών μονάδων ιδιαίτερα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ενώ τόνισε ότι οι διευθυντές τους ζητάνε να προσέλθουν από το πρωί, όπως εργάζονταν τα τελευταία δύο χρόνια.

Συνοψίζοντας η Δήμητρα Ηλία ανέφερε ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αρχική τους εκτίμηση ότι η απόφαση της απόλυσης των 40 καθαριστριών και της μετατροπή των συμβάσεων από πλήρη σε μερική για άλλες 25 είναι ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της κυβέρνησης να εξαφανίσει την πανδημία και να μειώσει πάση θυσία το κόστος λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε βάρος της υγείας μαθητών εκπαιδευτικών και γονιών. Τέλος, επεσήμανε ότι δεν παραιτούνται από τον αγώνα τους για επαναπρόσληψη ενώ προειδοποίησε ότι η στάση των δημοτικών παρατάξεων θα κριθεί από τους εργαζόμενους, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς της πόλης.

Στον εκβιασμό της δημοτικής αρχής, ότι η πρόσληψη περισσότερων καθαριστριών θα προκαλούσε αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 600 χιλ. ευρώ λόγο περιορισμένης κρατικής χρηματοδότησης και ο οποίος, επί της ουσίας, γίνεται για να μπει κάτω από το χαλί η στήριξη του δημάρχου Ιωαννίνων στην κυβερνητική πολιτική και στους ιδιώτες, το ErgasiaNET να υπενθυμίσει:

▬ Τη συμφωνία ΣΔΙΤ για τον οδοφωτισμό με led που ετοιμάζεται να υπογράψει ο Δήμος Ιωαννιτών προβλέπει ότι από το 1,5 εκ. που θα μπορούσε να γλυτώσει ο Δήμος κάθε χρόνο εξαιτίας της αλλαγής των λαμπτήρων, το 1,473 εκ θα τα παίρνει η ΤΕΡΝΑ.

▬ Στο διαγωνισμό για την αποκομιδή που ομοίως επιβαρύνει τα ανταποδοτικά τέλη υπάρχει μελέτη της υπηρεσίας, που καταλήγει ότι ο Δήμος πρέπει να δώσει αρχική τιμή 43,42€/τόνο για την αποκομιδή από τον ιδιώτη, όμως η Δημοτική Αρχή με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής έδωσε τα σκουπίδια με 50,90€/τόνο, δηλαδή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου με 625.264 ευρώ, ακριβώς όσα χρειάζονται για τους μισθούς των σχολικών καθαριστριών.

▬ Τη σύμβαση, τη ληστρική, με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, ο Δήμος Ιωαννιτών, χωρίς κανένα παράπονο, πληρώνει 2 εκατ. ευρώ το χρόνο για επεξεργασία 41.099 τόνων σκουπιδιών όταν παραδίδει σύμφωνα με το ΦΟΣΔΑ 37.763 τόνοι!!! Δηλαδή εξαιτίας της σύμβασης και της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, ο Δήμος Ιωαννιτών πληρώνει κάθε χρόνο στην ΤΕΡΝΑ 165 χιλ. ζεστό χρήμα.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Οι σχολικές καθαρίστριες δεν ζουν με 18 ευρώ μεικτά την ημέρα!

Εν κατακλείδι; Αυτό που αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Οι σχολικές καθαρίστριες δεν ζουν με 18 ευρώ μεικτά την ημέρα! «Με μεροκάματο, που αντιστοιχεί σε τρεις (3) ώρες εργασίας την ημέρα, να πάτε να ζήσετε εσείς και τα παιδιά σας κκ Υπουργοί και δήμαρχοι, που για σας αποφασίζετε παχυλούς μισθούς και αποζημιώσεις και για τους εργάτες καθαριότητας δεν δίνετε ούτε το κόστος των ημερήσιων καφέδων σας». Μόνη λύση ο συντονισμός του αγώνα των σχολικών καθαριστριών και όλων των άλλων εργαζομένων με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (ΕΣΠΑ – Παιδικοί Σταθμοί -ΚΔΑΠ – Καθαριότητα – Δομές φτώχειας κλπ) και η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασία για όλους και για όλες, άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, πλήρη απασχόληση και χορήγηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς.

Γιατί πλήρη απασχόληση και μονιμοποίηση σχολικών καθαριστριών | Ένας αγώνας που μας αφορά όλους

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις