19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Ήρθε η σειρά των Μουσείων για τακτοποίηση «ημετέρων» και φίλων;

Πρόσφατα

Από το facebook της Δέσποινας Κουτσούμπα, προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, όμως αυτό την κάνει πιο επικίνδυνη. Το διάστημα ως τις εκλογές θα δούμε νομοθετικά τέρατα και τέρατα στη διαχείριση πιστώσεων (λέμε με Ταμείο Ανάκαμψης). Πάνε να κλείσουν “συμβόλαια”, αυτά που είχαν υποσχεθεί και να βολέψουν όσους περισσότερους δικούς τους -αφού γνωρίζουν ότι σε επόμενη φάση αναγκαστικά θα μπουν σε συγκυβέρνηση.

Μετά τον εκτρωματικό νόμο για τον ΕΦΚΑ (όπου θα διορίσουν προϊστάμενους ιδιώτες!!), μετά το νόμο για τις πρότυπες προτάσεις (όπου ένας ιδιώτης θα προτείνει μελέτες για έργα του δημοσίου, θα τις εγκρίνει η κυβέρνηση και μετά ο ιδιώτες θα επιβραβεύεται με τη δημόσια χρηματοδότηση για το έργο άνευ διαγωνισμού!), τώρα είναι στη Βουλή ο νόμος για τον ΟΑΕΔ (με συνοπτική διαγραφή ανέργων, ώστε να μειωθεί και η ανεργία, ξέρετε από δημιουργική λογιστική όλοι), ετοιμάζονται δύο ακόμη νόμοι-εκτρώματα, αυτός της Μενδώνη που μετατρέπει τα δημόσια Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια και αυτός της Κεραμέως που καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Για τα δημόσια Μουσεία έχει διαρρεύσει μια εκδοχή σχεδίου νόμου -την οποία εκθειάζουν από χτες τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα γράφοντας ψεματα, αλλά με τόσες θεσούλες που θα ανοίξουν για διορισμό σε ΔΣ, για να αναλάβουν τα “επικοινωνιακά” των Μουσείων διάφοροι δημοσιογράφοι, υπάρχει σοβαρός λόγος να το στηρίζουν. Η κουβέντα για τα Μουσεία έχει ξεκινήσει από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την ανοίξαμε εμείς οι εργαζόμενοι, γιατί βέβαια το Υπουργείο δεν θέλει κανέναν διάλογο. Θα ρθει η Μενδώνη στη Βουλή να μας πει πόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα τώρα που θα διορίσει μόνη της τους Γενικούς Διευθυντές και τα ΔΣ στα Μουσεία. Μιλάμε για την ίδια Υπουργό που διόρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη, το Νίκο Νικολάου και άλλους με… αδιάβλητα κριτήρια. Μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση που έχει κάνει την ΕΡΤ πάρκιγκ για “ημέτερους”. Μιλάμε για την ίδια ΝΔ που αναφέρει ως πρότυπο το Μουσείο Ακρόπολης όπου ο Σαμαράς βόλεψε και τα τριτοξάδερφά του. Οπότε στο σχέδιο νόμου δεν μπαίνουν καν κριτήρια για το ποιος διορίζεται στα ΔΣ των Μουσείων (με παχυλή αποζημίωση, μαζί πάνε αυτά). Είμαστε σίγουροι ότι θα διαλέξουν τους καλύτερους καλέ!

Η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τον κρατικό χαρακτήρα των Μουσείων και να τα κάνει εντελώς κυβερνητικά. Να μετέχουν στα ΔΣ οι εκλεκτοί τους, να καθορίζει τον προσανατολισμό των εκθέσεων η κυβέρνηση, η Εκκλησία, η Πρεσβεία, η Μαρέβα και πάει λέγοντας -άντε γιατί πολύ αέρα πήραμε με την επιστήμη που είναι αντιπολεμική κλπ κλπ. Να μοιράζουν “δουλίτσες” δεξιά κι αριστερά, επίσης σε δικούς τους. Να δίνονται περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό στα δημόσια Μουσεία, αλλά να απορροφώνται “εκεί που πρέπει” -άντε γιατί πολυ αέρα πήραμε με τις διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες με σοβαρά ιδρύματα, καλό είναι τα χρήματα να πηγαίνουν σε συγκεκριμένες τσέπες… Κι όλα αυτά θα παρουσιαστούν ως “εκσυγχρονισμός”.

Θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 1950, την οποία άλλωστε έχει νοσταλγήσει η Υπουργός σε παλιότερη συνέντευξή της χωρίς να ντρέπεται- και θα μας το πουλάνε ως “πρόοδο”.

Προφανώς και όχι! Στις 6 Απρίλη η απεργία θα είναι καθολική στο ΥΠΠΟΑ και θα γίνει μέρα δράσης για την υπεράσπιση των δημόσιων Μουσείων. Δεν θα σας περάσει.

ΥΓ. Το πολυνομοσχεδιο Μενδώνη έχει κι άλλα ωραία μέσα, θα τα πούμε κι αυτά.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις