Παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο λίγες μέρες προτού ανοίξουν τα σχολεία. Η Ενωση Αθέων ζητά άμεση νομοθέτηση, ενώ οι Θεολόγοι αντιδρούν στη διάταξη με την οποία απαλλάσσονται και όσοι Ορθόδοξοι διαφωνούν με το περιεχόμενο του μαθήματος.
Δύο εβδομάδες πριν από το άνοιγμα των σχολείων και το υπουργείο Παιδείας ακόμα δεν έχει εκδώσει εγκύκλιο για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως οφείλει μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).
Η πρόσφατη γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής δικαίωσε τις προσφυγές δεκάδων γονιών και μαθητών. Πλέον, ακόμα και αν ένας μαθητής δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος, θα δύναται να πάρει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά αν διαφωνεί με το περιεχόμενο του μαθήματος και/ή τον τρόπο που αυτό διδάσκεται. Δεν θα χρειάζεται να δηλώνει τι πιστεύει, αν πιστεύει και πώς, αλλά θα αρκεί να επικαλεστεί «λόγους συνείδησης».
Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, ενώ αποτελεί πάγιο αίτημα γονέων αλλά και της Ενωσης Αθέων, η οποία με ανακοίνωσή της ζητά από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, «να συμμορφωθεί άμεσα με το ΣτΕ και την ΑΠΔΠΧ, νομοθετώντας επιτέλους μια απλή και σύννομη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα για όλους».
Η υπόθεση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 με την προσφυγή ορισμένων γονιών (με δικηγόρο τον Βασίλη Σωτηρόπουλο) κατά των προγραμμάτων σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών, τα οποία περιλάμβαναν σε μεγάλο μέρος ομολογιακές αναφορές στην επικρατούσα θρησκεία.
Το ΣτΕ ανέβαλε έξι φορές τη δίκη με αποτέλεσμα να γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τους προσφεύγοντες (Παπαγεωργίου κ.ά. κατά Ελλάδας) και καταδίκασε τη χώρα για παράβαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με το δικαίωμα της ελευθερίας συνείδησης.
Ευαίσθητα δεδομένα
Παράλληλα, το 2019 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την απόφαση 28/2019 έκρινε ότι το θρήσκευμα δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταχωρίζεται στα σχολικά αρχεία και ότι η δήλωση απαλλαγής έπρεπε να γίνεται με επίκληση γενικά «λόγων συνειδήσεως» και όχι «λόγω θρησκευτικής συνείδησης», που καθιστά το δεδομένο ευαίσθητο και συνιστά έμμεση αποκάλυψη θρησκεύματος.
Παρ’ όλα αυτά, το ΣτΕ με αποφάσεις του το 2018 και το 2019 έκρινε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι ομολογιακό κι ότι οι «αλλόθρησκοι», «αλλόδοξοι» και «άθεοι» έχουν δικαίωμα απαλλαγής με δήλωση που επικαλούνται «λόγους θρησκευτικής συνείδησης». Ακολούθησαν νέες προσφυγές των γονιών στην Ανεξάρτητη Αρχή, οι οποίες το 2020 έγιναν δεκτές.
Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας δεν συμμορφώθηκε με τη συγκεκριμένη απόφαση. Με εγκύκλιο που εξέδωσε η τότε υφυπουργός Παιδείας, η απαλλαγή για το έτος 2020-2021 θα γινόταν πάλι με επίκληση «λόγων θρησκευτικής συνείδησης». Η εγκύκλιος προσεβλήθη από γονείς και μαθητές στο ΣτΕ, το οποίο την ακύρωσε επειδή το υπουργείο δεν είχε μεριμνήσει να τη δημοσιεύσει σε ΦΕΚ. Την επόμενη χρονιά, η υπουργός Παιδείας και η υφυπουργός εξέδωσαν απόφαση για το σχολικό έτος 2021-2022 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, αλλά και πάλι αξίωνε την υποβολή αίτησης «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης».
Η προσφυγή
Ακολούθησε ακόμα μια προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης στο ΣτΕ, το οποίο φέτος τον Ιούλιο (υπ’ αριθμ. 1478/2022 απόφαση) ακύρωσε την πράξη, ακριβώς επειδή το υπουργείο δεν είχε λάβει γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής. Οι γονείς που έχουν δικαιωθεί από το ΣτΕ, αντιλαμβανόμενοι την κωλυσιεργία του υπουργείου, έχουν ήδη καταθέσει σχετικές προσφυγές στην Τριμελή Επιτροπή του ΣτΕ για τη Μη Συμμόρφωση της Διοίκησης προς αποφάσεις της Δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας ότι το υπουργείο καθυστερεί να εκδώσει τη νέα απόφαση. Εν τω μεταξύ αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση που δίνει δικαίωμα και στους ορθόδοξους χριστιανούς να έχουν δικαίωμα απαλλαγής επειδή μπορεί να διαφωνούν με το περιεχόμενο του μαθήματος. Μερίδα θεολόγων ισχυρίζεται πως με αυτόν τον τρόπο το μάθημα θα καταστεί προαιρετικό από υποχρεωτικό.
Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων εξαπολύει μύδρους κατά της Αρχής και προαναγγέλλει δικαστική προσφυγή αν το υπουργείο συμμορφωθεί με την απόφαση της Αρχής, την οποία χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική». Βέβαια το Σύνταγμα δεν επιβάλλει λιγότερα δικαιώματα για κανέναν, ούτε για τους ορθόδοξους χριστιανούς.
Πηγή: efsyn.gr