ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ – ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ – ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ, ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ.
Την περίοδο 2017-2018 ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ, ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρισκόταν σε σοβαρές αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας με στόχο να καταρτιστεί ενιαίος κανονισμός προσωπικού, ώστε να εξαλειφθούν οι σοβαρές ανισότητες μεταξύ των εργαζόμενων όσον αφορά σημαντικά εργασιακά δικαιώματα, και κυρίως το θέμα της αναρρωτικής άδειας. Με αφορμή τη διεκδίκηση για την κατάρτιση ενιαίου κανονισμού προσωπικού στο νεότευκτο Οργανισμό, οι εργαζόμενοι έδιναν έναν επίσης σημαντικό αγώνα κατά των τεχνητών διαχωρισμών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών εργαζόμενων. Οι τεχνητοί αυτοί διαχωρισμοί σκοπό είχαν να δικαιολογούν την άνιση μεταχείριση και την εδραίωση πρώτης και δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενων στον Οργανισμό. Με την τακτική του τεχνητού αυτού διαχωρισμού, ο Οργανισμός επιτύγχανε να εκδηλώνεται σφοδρή πολεμική από μία μερίδα των ίδιων των εργαζόμενων εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της προσπάθειας του Σωματείου να συνάψει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.
Εκτός από τη μάχη για συλλογική σύμβαση εργασίας, ταυτόχρονα, ο Σύλλογος εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να υπερασπιστεί με αφορμή συγκεκριμένη υπόθεση στον Οργανισμό, κάποια από τα μέλη του, τα οποία δέχονταν ισχυρές πιέσεις να λειτουργήσουν κατά παραγγελία των διοικούντων στο πλαίσιο Επιτροπής που συμμετείχαν για την ανάθεση ενός πολύ μεγάλου έργου στον Οργανισμό. Οι παρεμβάσεις στο έργο των διαφόρων Επιτροπών, είναι γνωστό σε όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, ότι αποτελεί διαχρονική μάστιγα και παθολογική κατάσταση. Είναι γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις, για τους απλούς εργαζόμενους στο δημόσιο η ανάληψη αυτού του είδους καθηκόντων γίνεται ένας πραγματικός εφιάλτης, εξαιτίας της αγωνίας τους, πώς θα καταφέρουν να αποκρούσουν τις απόπειρες ανάμειξης και κατεύθυνσης του αποτελέσματος σε ένα διαγωνισμό, από κάθε είδους ενδιαφερόμενο.
Μέσα στη δίνη αυτών των γεγονότων, ο Σύλλογος κήρυξε αποχή από τις πρώτες εκλογές Υπηρεσιακού Συμβουλίου στον Οργανισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο όπως έμπαινε σε λειτουργία τότε στον καινούργιο φορέα συγκέντρωνε τα χαρακτηριστικά της κουλτούρας της διακριτής μεταχείρισης μεταξύ των εργαζόμενων, την οποία ο Σύλλογος αγωνιζόταν να ξεριζώσει από το νέο φορέα.
Η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Μαργαρίτα Κουτσανέλλου βρέθηκε στο επίκεντρο όλης αυτής της παρατεταμένης συγκρουσιακής κατάστασης, καθώς υπηρετούσε στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού. Η ανάδειξή της με κλήρωση ως Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής για τις εκλογές του ΥΣ για τις οποίες ο Σύλλογος είχε κηρύξει αποχή, αποτέλεσε την απαρχή διαφόρων επιμέρους γεγονότων, τα οποία έδωσαν την ευκαιρία να εκδηλωθεί στο πρόσωπό της όλη η οργή και η εμπάθεια της Διοίκησης του Οργανισμού εναντίον των σωματειακών αγώνων της περιόδου. Η πολύμηνη και πολυμέτωπη αυτή αντιπαράθεση είχε ως αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2018, να ασκήσει εκδικητικά πειθαρχική και ποινική δίωξη εναντίον της Γ. Γραμματέως του Συλλόγου, η τότε Διοίκηση του Οργανισμού, λίγο πριν αποπεμφθεί από τον εποπτεύοντα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατόπιν καταγγελιών του Συλλόγου, για τον τρόπο που λειτούργησε σε ένα μεγάλο διαγωνισμό που διεξαγόταν την περίοδο εκείνη.
Η κατασκευασμένη και απολύτως αστοιχείωτη στα όρια της φαιδρότητας κατηγορία, αφορούσε τη λειτουργία της ως Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής στις εκλογές του ΥΣ και είναι η δήθεν κλοπή εκλογικού υλικού / υπεξαγωγή εγγράφων. Στην ουσία πρόκειται για αντιστροφή της πραγματικότητας. Η αλήθεια είναι ότι η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου δεν ανέχθηκε την απόπειρα νόθευσης της εκλογικής διαδικασίας και τη γελοιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών με την κάλυψη του νομικού συμβούλου του Οργανισμού, και συνοδεία δύο μελών του ΔΣ του Συλλόγου, υπέβαλε στον εποπτεύοντα Υπουργό σχετική αναφορά με αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της. Αυτό το οποίο έκανε στην πραγματικότητα ήταν να αποτρέψει την καταστροφή από τον Οργανισμό των άδειων φακέλων αλληλογραφίας με απλό γραμματόσημο, με τους οποίους είχαν αποσταλεί 24 επιστολικές ψήφοι γραμμένες όλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Τους φακέλους αυτούς παρέδωσε στο Γραφείο Υπουργού μαζί με την αναφορά της σύμφωνα με τον Κανονισμό που διέπει την ίδια και τους υπαλλήλους του κρατικού ΝΠΙΔ. Για την ενέργειά της αυτή εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται υπό ανερμάτιστη πειθαρχική και ποινική δίωξη, με απώτερο σκοπό την τρομοκράτηση τόσο της ίδιας, όσο και τον «παραδειγματισμό» των υπόλοιπων, στην περίπτωση που σκεφτούν να φέρουν αντίρρηση σε κάθε επιδίωξη των διοικούντων τον Οργανισμό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραμονή της Γ. Γραμματέως στην Εφορευτική Επιτροπή παρά την αποχή του Συλλόγου από τη ψηφοφορία, ήταν συλλογική απόφαση και είχε ακριβώς το σκοπό να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου εκ των έσω πιθανής απόπειρας αλλοίωσης του αποτελέσματος ως προς τη συμμετοχή/αποχή από τη ψηφοφορία, το οποίο αποτελούσε ένα έμμεσο δημοψήφισμα της αποδοχής ή μη της Διοίκησης από τους εργαζόμενους, σε μία περίοδο σφοδρής εργατικής αντιπαράθεσης. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι περισσότερο από το 80% των εργαζόμενων συμμετείχε στην αποχή από την ανούσια κατά τ’ άλλα αυτή εκλογική διαδικασία.
Η πειθαρχική δίωξη της Γ. Γραμματέως του Συλλόγου έχει σκαλώσει ανεξήγητα εδώ και τέσσερα χρόνια, επιχειρώντας να κρατήσει σε ιδιότυπη ομηρία τη σταθερά εκλεγόμενη εκπρόσωπο των εργαζόμενων, ενώ η ποινική δίωξή της με τη φαιδρή κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφων, βρίσκεται υπό εξέλιξη και αναμένεται να δικαστεί η υπόθεση από το Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου μας, Μαργαρίτα Κουτσανέλλου, έχει την απόλυτη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και των εργαζόμενων. Απέναντι σε αυτή τη ξεκάθαρη συνδικαλιστική δίωξη, η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο πρόσωπό της, είναι απαραίτητη και ζητάμε απ’ όσο περισσότερα σωματεία είναι δυνατόν να την παρέχουν.