17.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Καθρεπτάκια», θέρισμα δικαιωμάτων και εισοδημάτων από την ολιγαρχική συμμορία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για την κερδοφορία των καρτέλ

Πρόσφατα

Ακρίβεια

Έπειτα από 12 χρόνια «επίσημης» οικονομικής κρίσης στη χώρα, έπειτα από 12 χρόνια εφαρμογής σκληρών νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, με το πολιτικό κατεστημένο της χώρας να ερίζει για το ποιος από αυτούς «έβγαλε» την χώρα από τα μνημόνια (το ποιος την έβαλε, ποιο τα στήριξε, ποιος τα εφάρμοσε δεν φαίνεται να τους απασχολεί), με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιτείνει την υπάρχουσα κατάσταση και να διαγράφει, εντελώς προβληματικό το άμεσο μέλλον, οι εργαζόμενοι συνολικά βλέπουν τα εισοδήματα τους κυριολεκτικά να «θερίζονται», το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει και να μην μπορούν κυριολεκτικά να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες.

Από τη Βάσω Αμπελογιάννη
μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ
και της Γραμματείας του ΜΕΤΑ

Ειδικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, 12 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν είχαν καμιά αύξηση στον μισθό τους, αλλά μόνο περικοπές που έφτασαν στο 40%, στα χρόνια των μνημονίων, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους.

Ταυτόχρονα βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους (μαζί με τον λαό της χώρας), την λεηλάτηση των υπηρεσιών που παρέχονταν από το δημόσιο από τις πολιτικές του «επιτελικού κράτους», που τις προσφέρουν βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, την διάλυση του κοινωνικού κράτους, την άλωση των εργασιακών σχέσεων (με ένα τεράστιο ποσοστό των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα αυτή την στιγμή να εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας), την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της Δημόσιας Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, το ξεπούλημα των βασικών υποδομών της χώρας σε ιδιώτες, την πλήρη εμπορευματοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της ενέργειας, των μεταφορών, του νερού.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με μένος επιτίθεται στον κόσμο της εργασίας και όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, όχι μόνο δεν κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά αντίθετα τους στοχοποιεί, στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού: τους υγειονομικούς που δίνουν μάχη για τις λαϊκές ανάγκες στα χρόνια της πανδημίας, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, τους εργαζόμενους στους δήμους και στις περιφέρειες, ενώ εδώ και ένα χρόνο διατηρεί το καθεστώς των αναστολών εργασίας στο Δημόσιο, με πρόσχημα τον εμβολιασμό, την εποχή που η μαζική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει νοσήσει κατά μέσο όρο 2 φορές ενώ είναι εμβολιασμένη. Με τον Νόμο 4808/21, τον γνωστό νόμο Χατζηδάκη, διαλύει ότι είχε απομείνει από το συλλογικό εργατικό δίκαιο και ταυτόχρονα καταργεί και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία, συστήνει διαδικασίες ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ηλεκτρονικών μητρώων, ηλεκτρονικών συνελεύσεων (για τον έλεγχο της ψήφου και των συνδικαλιστικών οργάνων). Τρέχουν οι Υπουργοί της κυβέρνησης σε χρόνο δευτερολέπτων , να προσφύγουν στα δικαστήρια για να «βγάλουν» οποιαδήποτε απεργία «παράνομη και καταχρηστική». Ενώ πλέον σε όλες τις κινητοποιήσεις του λαού κυριαρχεί άγρια  καταστολή και αστυνόμευση. Κυριολεκτικά πρώτα φτάνουν στα σημεία των προσυγκεντρώσεων οι μονάδες ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και μετά οι διαμαρτυρόμενοι. Κυριολεκτικά γίνονται συλλήψεις και προσαγωγές από το σωρό, στήνονται κατηγορητήρια, γίνεται απλόχερη χρήση χημικών και αστυνομικής βίας.

Άμεσα ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από τον μισθό μας. Άμεσα ζητάμε να μπορούμε να ζούμε και όχι να δουλεύουμε ολόκληρη την μέρα.

 • Αυξήσεις στους μισθούς μας, με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού (ΥΕ κατηγορία) από τα 780 στα 900 ευρώ, με αντίστοιχη αύξηση σε όλες τις κατηγορίες
 • Καταβολή εφάπαξ ενός επιπλέον μισθού στο τέλος του χρόνου, για να καλυφθούν οι απώλειες του 2022 από την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό
 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
 • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
 • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
 • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
 • Λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
 • Άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Πρόταση ΜΕΤΑ στο ΓΣ ΑΔΕΔΥ: Κατώτερο μισθό στα 900 ευρώ από 01-01-2023 και έναν επιπλέον μισθό το Δεκέμβρη 2022

Ενεργειακή Κρίση | Τι είναι και πώς λειτουργεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας αποτελεί «κατευθυντήρια γραμμή της ΕΕ» (πραγματικότητα αλλά και τωρινή δήλωση Παπαδημούλη) στο γενικότερο πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας και ενσωματώθηκε στην Εθνική Νομοθεσία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, για το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει πάθει αφωνία. Λειτουργεί ως εξής:

Η χονδρική τιμή κάθε μέρας διαμορφώνεται την προηγούμενη μέρα. Οι προμηθευτές Ενέργειας δηλώνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις ποσότητες που θα χρειαστούν όλοι οι καταναλωτές στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες, ανά ώρα το επόμενο 24ωρο. Η ζήτηση είναι διαφορετική κάθε ώρα, αφού το πρωί η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη, καθώς όλη η οικονομία δουλεύει στο φουλ, ενώ τις βραδινές ώρες είναι μικρότερη.

Αντίστοιχα, οι παραγωγοί καταθέτουν προσφορές Ενέργειας ανά ώρα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Στο σύστημα μπαίνουν κατά προτεραιότητα οι ΑΠΕ με μηδενική τιμή, έχοντας διασφαλίσει μέσω συμβάσεων εγγυημένες τιμές ανεξάρτητα από την τιμή της αγοράς. Στην αρχή γίνονται αποδεκτές οι φθηνότερες προσφορές και οι αντίστοιχες μονάδες. Αφού οι φθηνές μονάδες καλύψουν όποιο μέρος μπορούν της αναγκαίας Ενέργειας, αρχίζουν να γίνονται δεκτές οι προσφορές από τις ακριβότερες μονάδες. (Σημείωση: παρόλο που τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ μπορούν να καταταγούν στις ΑΠΕ ως ένα σημείο, αυτά δεν ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ και ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ρεύμα με αυτούς τους όρους  καθώς ο στόχος είναι να θεωρούνται ΑΠΕ σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα μόνο οι μεγαβατώρες που παράγονται από ανεμογεννήτριες και φωτοβολαταϊκά, που ως γνωστόν στην μεγάλη πλειοψηφία τους, 80% και πάνω ανήκουν σε ιδιώτες παραγωγούς. Η ΔΕΗ δεν έχει μεγάλες τέτοιες μονάδες)

Η αποκαλούμενη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) ανά ώρα είναι η ακριβότερη προσφορά που θα δώσει κάποιος παραγωγός για να καλύψει την τελευταία MWh που χρειάζεται το σύστημα.

Για παράδειγμα, αν το σύστημα χρειάζεται ακόμη 2 MWh για να συμπληρώσει την απαιτούμενη Ενέργεια για το διάστημα 8-9 το βράδυ και η μόνη προσφορά που έχει είναι στα 322 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τότε η ΟΤΣ για εκείνη την ώρα θα διαμορφωθεί στα 322 ευρώ. Η Τελική Οριακή Προσφορά ανά ώρα αποτελεί την τιμή με την οποία θα πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί ρεύματος ανεξαρτήτως της τιμής στην οποία πρόσφεραν τη δική τους Ενέργεια. Ετσι λειτουργεί η ημερήσια αγορά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Υπάρχει και η αγορά εξισορρόπησης. Αυτή λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο. Εάν διαπιστωθεί ότι οι εκτιμήσεις για την κατανάλωση δεν ήταν σωστές και χρειάζεται περισσότερη Ενέργεια, ο Διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ) ζητάει περισσότερη Ενέργεια, η οποία πληρώνεται σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Οι παραγωγοί Ενέργειας διαμορφώνουν τις προσφορές τους με τον εξής τρόπο. Οι προσφορές τους αντανακλούν κατά κανόνα το μεταβλητό κόστος (κόστος καυσίμου) κάθε μονάδας πλέον ενός περιθωρίου κέρδους. Βέβαια, οι τιμές, όπως σε όλα τα χρηματιστήρια, διαμορφώνονται ελεύθερα, που σημαίνει ότι σε περιόδους όπως αυτή που ζούμε, οι τιμές διαμορφώνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το μεταβλητό κόστος, διευρύνοντας σημαντικά τα περιθώρια κέρδους.

Η αγορά λειτουργεί ως χρηματιστήριο και οι παραγωγοί μπορούν να δηλώνουν τιμές για την Ενέργεια που θα διαθέσουν στο σύστημα μέχρι και 3.000 ευρώ/MWh. Βεβαίως, πάντα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι δίνοντας μια πολύ υψηλή τιμή η μονάδα τους μπορεί να μείνει εκτός αγοράς. Πρακτικά, προσφέρουν υψηλές τιμές όταν οι συγκυρίες το επιτρέπουν, όταν δηλαδή οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα και στις γειτονικές αγορές (και δεν συμφέρουν οι εισαγωγές) και όταν υπάρχει στενότητα επάρκειας ισχύος, κάτι που χαρακτηρίζει το ελληνικό σύστημα. Γι’ αυτό και σε κανονικές συνθήκες η ελληνική χονδρεμπορική αγορά είναι από τις ακριβότερες της Ευρώπης.

Ρήτρα αναπροσαρμογής.

Συγκεκριμένα, η Οριακή Τιμή Συστήματος, που αποτελεί μια βασική παράμετρο του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος και είναι η ανώτερη τιμή αγοράς από τον προμηθευτή, μεταφέρεται στον λογαριασμό ρεύματος ως ρήτρα αναπροσαρμογής. Η ρήτρα προϋπήρχε στα τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων και στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Αύγουστο του 2021, λόγω της «πράσινης μετάβασης». Δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με την ενεργοποίησή της οι πάροχοι μετακυλίουν στην κατανάλωση το σύνολο των αυξήσεων του κόστους προμήθειας στη χονδρεμπορική αγορά. Μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής μεταφέρεται στην κατανάλωση το συνολικό κόστος προμήθειας που προστίθεται πάνω στην ΟΤΣ.

Βασικά ο τρόπος αυτός λειτουργίας ουσιαστικά ευνοεί και την δημιουργία καρτέλ, αφού όλοι (δεν είναι και πολλοί οι παραγωγοί 10 μεγάλοι και πολύ λέω) μπορούν να «συνεννοηθούν», να δίνουν ΟΛΟΙ πολύ υψηλές τιμές.

ΑΡΑ: οι ΑΠΕ βασικά έχουν εγγυημένη τιμή από τις συμβάσεις (25 χρόνια κατά μέσο όρο είναι η κάθε σύμβαση), η τιμή καθορίζεται από αυτούς που παράγουν με υγροποιημένο Φυσικό Αέριο LNG, η ΔΕΗ πέρα από το ότι έκλεισε τα λιγνιτικά ου θα μπορούσαν ΑΜΕΣΑ να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες σε χαμηλή τιμή, ΔΕΝ λειτουργεί τα υδροηλεκτρικά της και ΔΕΝ έχει και ΑΠΕ μονάδες.

ΟΠΟΤΕ στην σημερινή κατάσταση:

 • Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ είναι ληστεία του λαού, καθώς κάποιοι παραγωγοί ΒΓΑΖΟΥΝ ένα σκασμό λεφτά (και η ΔΕΗ)
 • Τα διάφορα passείναι στάχτη στα μάτια
 • Αν δεν καταργηθεί το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ βασικά δεν ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
 • Αν ΔΕΝ ΜΠΕΙ ΠΛΑΦΟΝ στις τιμές πάλι δεν αλλάζει τίποτα
 • Αν δεν μπουν μπροστά ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ (λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά) ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ. Στην ίδια γραμμή είναι ΟΛΟΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ, για να μην χάσουν τα επιχειρηματικά κέρδη, να τηρήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική, κάνουν βασικά επικοινωνιακή πολιτική στην πλάτη μας.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Το παράδειγμα της Ενέργειας δείχνει με σαφήνεια που οδηγούν οι ιδιωτικοποιήσεις

ΕΠΙΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ

Οι αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και πολιτών, δεν είναι απλά ένα ζήτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά ανέδειξαν βαθύτερα ζητήματα δημοκρατίας και του πως λειτουργούν οι κρατικοί μηχανισμοί με όλες τις κυβερνήσεις. Η πολιτική τους πάει χέρι χέρι με την γενικότερη περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας, της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας και της διαδήλωσης, της δίωξης όποιου/όποιας αγωνίζεται, την ένταση της καταστολής και της κρατικής βίας, τη διαρκής αύξηση των παρακολουθήσεων των κρατικών μυστικών υπηρεσιών για “λόγους εθνικής ασφαλείας”.

Ιστορικά οι μηχανισμοί παρακολούθησης αποτελούν βασικό θεμέλιο του βαθέος αστικού κράτους και αξιοποιούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και την αστική τάξη, για τον έλεγχο και την καταστολή των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Ειδικά στη χώρα μας η ΕΥΠ και παλαιότερα η ΚΥΠ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ολόκληρου πλέγματος και συστήματος παρακολουθήσεων και « χαφιεδισμού » πάντα με την « πολύτιμη » αρωγή ξένων μυστικών υπηρεσιών και κυρίως της CIA.

Όλες οι κυβερνήσεις μεταπολιτευτικά εκμεταλλεύτηκαν αυτούς τους μηχανισμούς σε βάρος των πολιτών και ιδίως των αγωνιστών του κινήματος, με ιδιαίτερη έξαρση στα μνημονιακά χρόνια ( όταν και υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος ) όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποκαλούμενες «νόμιμες επισυνδέσεις» της ΕΥΠ δωδεκαπλασιάστηκαν το 2011, την περίοδο του κινήματος των «πλατειών» και της μεγάλης πολιτικής ρευστότητας, εκτοξεύθηκαν επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ. Γεγονός που αναδεικνύει, ότι οι παρακρατικοί επί της ουσίας αυτοί μηχανισμοί, που βρίσκονται σε βαθιά σύνδεση με τον σύγχρονο καπιταλισμό, δεν μεταρρυθμίζονται, αλλά ξηλώνονται.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι ορατές και παρά την προσπάθεια συγκάλυψής τους, τόσο από τα συστημικά ΜΜΕ, όσο και από τις προκλητικές και επιθετικές δηλώσεις στελεχών της, έχουν δημιουργήσει πολιτικούς τριγμούς. Παράλληλα σε μια περίοδο, που η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η φτώχεια, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, δημιουργούν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, είναι στοίχημα η τελευταία να εκφραστεί με τον λαό στο προσκήνιο και όχι απλό θεατή των δρομολογούμενων πολιτικών και ενδεχομένως εκλογικών διεργασιών και εξελίξεων.

Η βαθιά επίθεση της Κυβέρνησης της ΝΔ στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της πολιτικής της. Με τη φυσική καταστολή των κινητοποιήσεων, τις αντιδραστικές νομοθετικές αλλαγές που χτυπούν το δικαίωμα του λαού στη διαδήλωση και των εργαζομένων στον συνδικαλισμό και τις παρακολουθήσεις αγωνιστών και αγωνιστριών.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις