15.5 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στη Ζαπορίζια #Zaporizhzhya #Ukraine

Πρόσφατα

Καθ’ οδόν προς τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο βρίσκονται εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ.

Τα επικίνδυνα γεωπολιτικά… παιχνίδια με τη φωτιά που εξακολουθούν να παίζονται γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στη νοτιοανατολική Ουκρανία εντείνουν τους φόβους για μια πιθανή πυρηνική καταστροφή.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η αποστολή των ειδικών κατευθύνεται προς τη Ζαπορίζια.

«Ήρθε η μέρα, η αποστολή του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Γκρόσι μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Στη φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτησή του, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ ποζάρει με την ομάδα δέκα και πλέον εργαζομένων που φορούν καπελάκια και γιλέκα με τον λογότυπο του οργανισμού.

Ο Ρ. Γκρόσι ζητούσε εδώ και μήνες να του δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθεί το εργοστάσιο, προειδοποιώντας πως υπάρχει «αληθινός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής».

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου λειτουργούν έξι από τους δεκαπέντε ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Υπό ρωσικό έλεγχο βρίσκονται και παρακείμενα εδάφη της επαρχίας Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κατά μήκος της αριστερής όχθης του Δνείπερου, με τους Ουκρανούς να ελέγχουν την αντίπερα όχθη.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του εργοστασίου, κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, πάνω στον Δνείπερο ποταμό, που θέτουν σε κίνδυνο την εγκατάσταση.

Πυρηνικός σταθμός

AP Photo

Ο σταθμός της Ζαπορίζια πέρασε στον έλεγχο των Ρώσων στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο. Χτίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στη νοτιοανατολική Ουκρανία κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, στη νότια όχθη της λίμνης Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο.

Περιλαμβάνει έξι αντιδραστήρες ισχύος 1.000 mégawatts έκαστος.

Η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας (Energoatom) ανακοίνωσε το Σάββατο πως ο σταθμός λειτουργεί με κίνδυνο διαρροής υδρογόνου και εκτόξευσης ραδιενεργών ουσιών.

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, οι μάχες συνεχίζονται στη γύρω περιοχή μέσα στην «ομίχλη» του πολέμου. Το περασμένο 24ωρο οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για ρωσικούς βομβαρδισμούς εννέα πόλεων στην άλλη πλευρά του Δνείπερου και πλέον διανέμουν κάψουλες ιωδίου στον τοπικό πληθυσμό, σε απόσταση έως και 50 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Μπροστά στην «επικίνδυνη» κατάσταση στον σταθμό, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεσε την Παρασκευή τον οργανισμό να στείλει ομάδα το ταχύτερο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχθηκε να οργανωθεί επίσκεψη που θα κινηθεί «μέσω Ουκρανίας», όχι από το ρωσικό έδαφος, όπως αξίωνε προηγουμένως, ανέφερε η γαλλική προεδρία στα μέσα Αυγούστου, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον ρώσο ομόλογό του.

► Στο μεταξύ οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με την προέλαση Ρώσων και ρωσόφωνων αυτονομιστών στην επαρχία του Ντονέτσκ. Στόχος η πλήρη κατάληψη όλου του Ντονμπάς, που αποτελεί τη βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας.


Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις