Μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 700 ευρώ η τιμή ηλεκτρισμού στην αγορά επόμενης ημέρας στη χώρα μας, καθώς τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα εξακοντιστεί στα 697,25 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρα. Η μέγιστη τιμή αγγίζει τα 871 ευρώ και η ελάχιστη τα 521, με τη ζήτηση στις 160 γιγαβατώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση από Κυριακή σε Δευτέρα είναι ύψους 54,84% και τα 697,25 ευρώ η μεγαβατώρα καταγράφονται ως την υψηλότερη τιμή από τότε που άρχισε να λειτουργεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ). Στις 23 Αυγούστου, καταγράφηκε το προηγούμενο ρεκόρ με 616,38 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η efsyn.gr, «η συνεχής άνοδος της χονδρικής τιμής ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας αποτυπώνει αφενός την αντίστοιχη εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, αφετέρου επιβεβαιώνει ότι την πλήρη αποτυχία του μηχανισμού εκκαθάρισης και αποζημίωσης των παραγωγών ρεύματος». Και να προσθέσουμε εμείς ότι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος δεν είναι παρά «ασπιρίνη» στα βάρη που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά νοικοκυριά. Πέραν του ότι αποτελεί μια έμμεση επιδότηση των κερδοσκόπων της ενέργειας με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων.
Να υπενθυμίζουμε πως με το Ν.4512/2018 (ΦΕΚ 5Α/17-01-2018) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε το ΕΧΕ, ο «σταθμός» δηλαδή της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας. Κατέστη επίσημα ένα χρηματιστηριακό εμπόρευμα, πάνω στην τιμή του οποίου οι τα ιδιωτικά καρτέλ της ενέργειας τζογάρουν, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για την πλειοψηφία του λαού που πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε να το λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2020, χωρίς επαρκή προετοιμασία, επειδή ήθελε να επισπεύσει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποτελέσματα αυτής της βιαστικής λειτουργίας φάνηκαν γρήγορα, με το «πάρτι» κερδοσκοπίας που έγινε στην Αγορά Εξισορρόπησης την πέμπτη μόλις εβδομάδα λειτουργίας: Από τα 19,74 ευρώ/MWh η τιμή του ρεύματος «εκτοξεύθηκε» στα 41,79 ευρώ/Mwh (+106%)! Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση ρυθμιστικού ή άλλου χαρακτήρα, βυθίστηκε στα 8,48 ευρώ/MWh (πτώση 80%). Αυτή η τεράστια διακύμανση απέφερε αδικαιολόγητα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους καθετοποιημένους παραγωγούς που συμμετέχουν στην εν λόγω αγορά.