Γεμάτη υποκρισία και ψέματα η ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, καθώς αρνήθηκε επί της ουσίας να αναλάβει κάθε ευθύνη και επέλεξε για ακόμα μία φορά να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.
Από το βήμα του κοινοβουλίου εξαπέλυσε εθνικιστικές κορώνες και υπεραμύνθηκε των έργων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μεταξύ των οποίων η προετοιμασία για “να μας βρει έτοιμους η μαζική είσοδος μεταναστών που επιχειρήθηκε στον Έβρο”.
Επικαλέστηκε δε την υπόθεση της καταδικασμένης ναζιστικής οργάνωσης για να απαντήσει στις αιτιάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για το βουλευτικό απόρρητο διαφωνώντας με το ότι δεν μπορεί κανείς κοινοβουλευτικός να παρακολουθείται. “Ας δούμε πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή” είπε.
Επέμεινε ότι ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη αλλά πολιτικά μη αποδεκτή και μίλησε για ένα “λάθος” που απέκτησε μεγάλες διαστάσεις λόγω της φύσης των υπηρεσιών, για ένα “ολίσθημα” που κατά τον ίδιο “δεν πρέπει να μηδενίσει ένα έργο πολύ σημαντικό με μετρήσιμο εθνικό όφελος”.
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στους κινδύνους των μυστικών υπηρεσιών και στην ιλιγγιώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, που μεταφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης σε άλλα κέντρα” σημειώνοντας πως υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά και ότι πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. “Η πολιτεία πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στα αγαθά της ελευθερίας και της ασφάλειας” υποστήριξε ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι το πρόβλημα είναι διεθνές και είχε βαρύ παρελθόν στη χώρα κάνοντας λόγο για διαχρονική αδυναμία.
Διαμήνυσε ότι “πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση μεταξύ της χρήσης παράνομων λογισμικών τύπου Predator και νόμιμων επισυνδέσεων από την ΕΥΠ με εισαγγελική εντολή” ισχυριζόμενος ότι για τα πρώτα υπάρχει ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες.
Παραδέχτηκε εκ νέου ότι σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας, σπεύδοντας να πει πως αυτό προϋπήρχε, και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή, που αφαίρεσε τη δεύτερη υπογραφή εισαγγελέα για τη νομιμοποίηση των επισυνδέσεων, την οποία επανέφερε τώρα η Ν.Δ. Αν όμως αναλογιστεί κάποιος το τι ακριβώς κάνει ο επόπτης εισαγγελέας, τότε το μόνο που θα συμπεράνει από την αλλαγή αυτή είναι ότι δεν προλαβαίνει μόνο ένας να υπογράφει τις εντολές παρακολούθησης που αυξάνονται κάθε ημέρα επί επιτελικού κράτους.
Θανάσης Κουκάκης: Αυτός είναι ο τιμοκατάλογος της «Intellexa»
Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως κορυφαίο Έλληνα διπλωμάτη τον Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος προχθές παραδέχτηκε ότι ακόμη και σήμερα παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είπε κουβέντα για τον προηγούμενο αρχηγό της ΕΥΠ και εκλεκτό του, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Ούτε για τον τέως γραμματέα του πρωθυπουργικού του γραφείου και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη, ούτε για την την επιχειρηματική του δραστηριότητα, τις γνωριμίες και τις… συνδέσεις του με πρόσωπα-κλειδιά, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις εταιρείες που εμπορεύονται το Predator.
Χωρίς να απαντά στις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις που φέρνουν όλο και πιο κοντά κοντά στο Μαξίμου το παράνομο λογισμικό αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη μέσω των παραιτήσεων των δύο παραπάνω -στενών συνεργατών του- και με μέτρα για την βελτίωση της ΕΥΠ.
Διαχώρισε -στα λόγια- την θέση του με πρακτικές άλλων εποχών και εξήγησε ότι ο πολύτιμος βραχίονας της ΕΥΠ σημειώνει πολλές αθόρυβες νίκες ενώ έχει να αντιμετωπίσει υποθέσει ποινικών εγκλημάτων, την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία κ.α.
Ζήτησε ξανά και τα ρέστα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας ότι κλήθηκε να ενημερωθεί προσωπικά, γιατί τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευτούν, και απέδωσε την σοβαρότατη καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του σε επικείμενη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλη Κατρίνη, είπε ότι “στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας”. Και πρόσθεσε ότι αφενός τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται αλλά αφετέρου δεν πρέπει να διαχωρίζονται και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο.
Κατηγόρησε μάλιστα τα δύο κόμματα για ανεντιμότητα και ανευθυνότητα τονίζοντας πως επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν ένα πραγματικό “θέμα” για να εμφανίσουν πολιτική κρίση και να παρουσιάσουν ένα “ατυχές γεγονός” ως δήθεν γενικευμένη πραγματικότητα, δίνοντας επιχειρήματα σε όσους θέλουν την αποδυνάμωση της χώρας και καραδοκούν εκτός συνόρων ποντάροντας σε πολιτική αστάθεια μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον.
Αναφερόμενος στο σχετικό tweet του Τάσου Τέλλογλου είπε πως πληροφορήθηκε ότι υπήρξε θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ρωτώντας “ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό;” Άμεση ήταν η απάντηση του δημοσιογράφου, που έγραψε σε ανάρτησή του: “Ο συμψηφισμός δεν βοηθάει την κυβέρνηση, την εξομοιώνει με ό,τι προηγήθηκε. Το θέμα σήμερα δεν είναι τι γινόταν το 2018 η το 2015. Το θέμα είναι ποιος και πως έλεγξε την ΕΥΠ τα τελευταία τρία χρόνια”.
Ο συμψηφισμος δεν βοηθαει την κυβερνηση ,την εξομοιωνει με ο.τι προηγηθηκε .Το θεμα σημερα δεν ειναι τι γινοταν το 2018 η το 2015 ,το θεμα ειναι ποιος και πως ελεγξε την ευπ τα τελευταια 3 χρονια. https://t.co/s6OIamtk37
— Anastasios Telloglou (@telloglou) August 26, 2022
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το γεγονός ότι κ. Μητσοτάκης έθεσε την Υπηρεσία υπό τον άμεσο έλεγχό του αμέσως μετά την εκλογή του μίλησε πάλι αόριστα για λόγους που αφορούν μείζονες γεωπολιτικές προκλήσεις, τις οποίες ο ίδιος προέβλεψε.
Πηγή: efsyn.gr