Στο νέο κύκλο (2022-2023) της εκπομπής του ραδιομέρα, «στη δουλειά και στον αγώνα» #25, με το Γιώργη Χρήστου και δημοσιογραφική παραγωγή της Γιάννας Αθανασίου, ραδιοκαλεσμένοι οι: Διονύσης Τεμπονέρας, δικηγόρος – εργατολόγος, Έλενα Συμεωνίδου, από τις «public μάχιμες σχολικές καθαρίστριες Καλαμαριάς», και Ματίνα Παπαχριστούδη, δημοσιογράφος και μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνα. Η εκπομπή #25 μεταδόθηκε στις 23-03-2022 ▬▬ «στη δουλειά και στον αγώνα»: εκπομπή συζήτησης, διαφωνιών, κριτικής και σφαξίματος με ή άνευ βάμβακος ειδήσεων και πρωταγωνιστών της επικαιρότητας, που βλάπτουν σοβαρά τον κόσμο και τους απόμαχους της δουλειάς, τη νεολαία και τα μορφωτικά της δικαιώματα, τα κινήματα της κοινωνίας και τα δημόσια αγαθά και ασημικά, όποιον και όποια ελεύθερα συλλογάται επειδή τολμά να συλλογιστεί καλά, τα εργατικά, συνδικαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. To αρχείο της εκπομπής μπορείτε να το βρείτε και να το ακούσετε (και) στο Podcast στο Spotify.
00:00:00 Εισαγωγή από τον Γιώργη Χρήστου
00:07:49 Ο Διονύσης Τεμπονέρας, δικηγόρος – εργατολόγος, για τον αγώνα των εργαζομένων και του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στην Επιχείρηση Μαλαματίνα, που συνεχίζουν τις απεργίες τους (22-30/8) και αντιμετωπίζουν την καταστολή και την ποινικοποίηση του αγώνα τους, με την εργοδοσία να κάνει χρήση όλων των αντεργατικών εργαλείων, που έδωσε απλόχερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο Χατζηδάκη, για να πολεμήσει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, κάθε εργατικό αγώνα. Ενεργοποιεί απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους στη θέση των απολυμένων, αρνείται τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, καλεί την αστυνομία στις εγκαταστάσεις τις εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και επικροτεί με τη στάση της, τις συλλήψεις των συνδικαλιστών, που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις στο χώρο εργασίας. Πρόκειται για μια εργοδοσία που έρχεται να προστεθεί και να διευρύνει, τον μακρύ κατάλογο της εργοδοτικής ασυδοσίας, που απολαμβάνει την πλήρη κυβερνητική στήριξη.
00:23:08 Έλενα Συμεωνίδου, από τις «public μάχιμες σχολικές καθαρίστριες Καλαμαριάς», για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, για μονιμοποίησή τους, για την απόδοση των ΜΑΠ κ.λπ., καθώς και για τη στάση δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, που κάνει… ότι «πλάτες» μπορεί για να στηρίξει τα όσα προωθούν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκη Βορίδης, στον πολύπαθο κλάδο των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, αδιαφορώντας για το ασφαλές καθαρισμό των σχολικών μονάδων και την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών από τον κορονοϊό. Δηλαδή, τη διεύρυνση της φτώχειας σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, με την αναδιανομή των μηνιαίων εισοδημάτων των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών και το τεμάχισμα των μισθών (συμβάσεις ακόμη και δίωρες με εξευτελιστικές αποδοχές των 180 ευρώ), εντατικοποίηση της εργασίας κ.λπ. Αλλά κυρίως και πάνω από όλα, επειδή δε θέλει να χάσει ψηφαλάκια και να γίνει αυτός και το υπόλοιπο συνάφι του, οι δημάρχοι, «σάκος του μποξ», το γεγονός ότι αποκρύπτει πως πρόκειται για κυβερνητική εκδούλευση προς τους αιρετούς που στοχεύει στη διεύρυνση της επιρροής του πελατειακού κράτους, δηλαδή στην ικανοποίηση ρουσφετιών.
00:35:11 Ματίνα Παπαχριστούδη, δημοσιογράφος και μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνα, για τις «ανακρίβειες» της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αναφορικά με την εμπορευματοποίηση του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, που έχουν καταγραφεί σε απάντησή της, σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του ΜέΡΑ25. Επειδή όλοι δεν είναι όλοι «πολιτικά πρόβατα» της πολιτικής Μενδώνη και ξέρουν να διαβάζουν, κατανοούν ότι η απάντησή της αποτελεί «παραπέτασμα καπνού» για να κρύψει αυτά που σχεδιάζει, χέρι χέρι με το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, και αφορά στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του χώρου ως καθαρά ‘τουριστικού προϊόντος, στην ισοπέδωση του πράσινου και της αλλοίωση του μοναδικού χαρακτήρα του αρχαιολογικού Άλσους. «Παραπέτασμα καπνού» για να κρύψει την αδιαφορία της για το γεγονός ότι πρόκειται για δημόσιο χώρο πρασίνου και αναψυχής -πηγή φυσικής και κοινωνικής αναζωογόνησης των πολυπληθών επισκεπτών του, την οποία οι κάτοικοι ζητούν να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ούτε δεν δίνει καμία απολύτως απάντηση στα μείζονα ερωτήματα για τις επιπτώσεις του σχεδίου «εμπορευματοποίησης» του πράσινου αρχαιολογικού πνεύμονα του κέντρου της Αθήνας, στο αν θα γίνουν αρχαιολογικές ανασκαφές αφού δεν φυσικά δεν προβλέπονται, δεν απαντά για την κυκλοφοριακή μελέτη, για τις χωματερές ΒΙΟΠΑ κ.λπ.