15.3 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Βρετανία: Απεργιακός αναβρασμός, ξεσηκωμός εργαζομένων σ’ όλους τους κλάδους. Στην Ελλάδα;

Πρόσφατα

Το τελευταίο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνονται πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από εργατικούς κλάδους. Στη χώρα μας; Είναι προφανές ότι η καλοκαιρινή ραστώνη συνεχίζεται για τους «ταγούς» του συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΣΗΕΑ κ.λπ.), που ξέρουν ότι μετά την καταιγίδα (τη σημερινή) θα επανέλθει η καλοκαιρία για να συνεχίσουν τις διακοπές και την πίνα κολάδα στην παραλία. Για τα προβλήματα και οι αγωνίες των εργαζομένων που καθημερινά διογκώνονται πώς αντιδρούν; Πρώτα από όλα θα πρέπει να μάθουν τι σημαίνουν, καθώς για αυτούς ήταν και παραμένουν άγνωστες λέξεις. Ευτυχώς που υπάρχουν και «γαλατικά χωριά», όπως το εργοστάσιο της «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, με τους εργαζομένους να απαιτούν την ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και να αντιστέκονται στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, στην καταστολή και στην ποινικοποίηση του αγώνα τους. Ή τις σχολικές καθαρίστριες σε όλη τη χώρα που αγωνίζονται για πλήρη απασχόληση και μονιμοποίησή τους, αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση για διεύρυνση της φτώχειας σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, με τη συντριπτική πλειονότητα των αιρετών να την εφαρμόζει.


Οι εργαζόμενοι στο Felixstowe, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου, ψήφισαν υπέρ της 8ήμερης απεργίας, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς. Ο Μπόμπι Μόρτον (Bobby Morton), υπεύθυνος του συνδικάτου «Unite» για τους εργαζόμενους στα λιμάνια, δήλωσε στο Reuters ότι, η εταιρεία «είχε, κάθε ευκαιρία να κάνει στα μέλη του συνδικάτου μας μια δίκαιη πρόταση, αλλά επέλεξε να μην το κάνει». Το Felixstowe διαχειρίζεται σχεδόν τις μισές (48%) από τις εμπορικές μεταφορές του Ηνωμένου Βασιλείου και η διεκδίκηση αύξησης των μισθών αφορά σχεδόν δύο χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν την Κυριακή 21 Αυγούστου από τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, μετά από πρόταση της εργοδοσίας για αύξηση μισθών κατά 7% συν 500 λίρες επιπλέον. Οι εργοδότες του λιμανιού Felixstowe κατηγόρησαν το «Unite», ότι αποφασίζει χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των εργαζομένων, στο οποίο το συνδικάτο απάντησε ότι θα υποβάλει στους εργαζόμενους μια πρόταση μόνο εφόσον αυτή θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και πως το 7% αύξηση δεν πληροί αυτήν την προϋπόθεση. Το «Unite» είναι ανοιχτό σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, αλλά επιμένει ότι η πρόταση του 7% πρέπει να αλλάξει προς τα πάνω.

Οι ποινικοί δικηγόροι ψήφισαν να προχωρήσουν σε απεργία επ’ αόριστον από τις 5 Σεπτεμβρίου. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποινικών Δικηγόρων, Κίρστυ Κρίμλοου (Kirsty Brimlow), δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται για μια πράξη έσχατης ανάγκης και πως η απεργία θα κοστίσει περισσότερο από το να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Οι δικηγόροι έχουν δει μείωση 28% στα εισοδήματά τους από το 2006 και ζητούν αύξηση 25%. Τους έχει προταθεί αύξηση στο 15%.  Οι ποινικοί δικηγόροι ψήφισαν με 79,5% υπέρ της απεργίας διαρκείας.

Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, μέλη του συνδικάτου εργαζομένων στις επικοινωνίες (CWU), πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν τετραήμερη απεργία στα τέλη του μήνα. Ένα εντυπωσιακό 97,2% των εργαζομένων ψήφισε υπέρ της απεργίας.  Η κήρυξη της απεργίας ήρθε σαν απάντηση στην άθλια πρόταση των εργοδοτών (Royal Mail), για αύξηση των μισθών μόλις κατά 2%. Η διαπραγμάτευση αυτή αφορά 115.000 εργαζόμενους και αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου αγώνα που διεξάγει η CWU με τη Royal Mail για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Πρόσφατα οι εργαζόμενοι σε αποθήκες της Amazon απήργησαν για τους μισθούς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων στο Κόβεντρι πέτυχαν καλύτερη πρόταση για αύξηση μισθών μετά από μια εκτεταμένη περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία στο Δυτικό Γιορκσάιρ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τους μισθούς τους.

Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους τόσο του Εθνικού Συνδικάτου Εργαζομένων στους Σιδηροδρόμους, τη Ναυτιλία και τις Μεταφορές όσο και του Συνδικάτου των οδηγών τρένων, παραμένουν σε διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και τα κυλιόμενα προγράμματα των απεργιακών τους κινητοποιήσεών συνεχίζονται.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να κληθούν σε ψηφοφορία για απεργία αυτό το φθινόπωρο και οι εκπαιδευτικοί, οι νοσηλευτές, οι γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι θα απαιτήσουν αυξήσεις στους μισθούς τους. Οι παιδικοί σταθμοί, συγκεκριμένα, πλήττονται ιδιαίτερα σοβαρά, με πολλούς να κλείνουν λόγω ελλείψεων στο προσωπικό.


Πηγή: ThePressProject

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις