29.9 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Νέα απεργιακή εβδομάδα (22-30/8) από το Σωματείο «Μαλαματίνα» και ενημερωτική συνέντευξη Τύπου (23/8)

Πρόσφατα

Καλοχώρι Θεσσαλονίκης: το εμφιαλωτήριο και η έδρα της οινοποιίας «Μαλαματίνα» αλλά και τόπος αντίστασης του Σωματείου στην Επιχείρηση «Μαλαματίνα», το οποίο με τους εργαζομένους συσπειρωμένους γύρω του, δίνει έναν ακόμα υποδειγματικό αγώνα εργατών, που αποτελεί παράδειγμα για όλη την εργατική τάξη και έρχεται να προστεθεί σε αυτούς των εργαζομένων στην EFOOD, στην COSCO, στην ΛΑΡΚΟ, στα Λιπάσματα Καβάλας κ.λπ.:

Από το Γιώργη Χρήστου

Οι εργαζόμενοι πλέον μπαίνουν στην 5η βδομάδα 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, καθώς, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσή τους, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεις, με απεργίες από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου μέχρι και την Τρίτη 30 Αυγούστου (διαβάστε παρακάτω το εξώδικο για τις απεργίες). Διαμαρτύρονται και απεργούν, για τις παράνομες και αναιτιολόγητες απολύσεις 15 συναδέλφων τους, για την άρνηση της εργοδοσίας να υπογράψει επιχειρησιακή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και για τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βλαπτικής μεταβολής, των όρων εργασίας τους.

Σωματείο «Μαλαματίνα»: Αυτή είναι η Αλήθεια κι αυτά τα ασύστολα ψεύδη της εργοδοσίας

Αλλά και ενάντια στη συντονισμένη επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης για να επιβληθεί ανταπεργία και να «μπάσουν τους απεργοσπάστες» στο εργοστάσιο με την αστυνομοκρατία και την καταστολή. Όπως έγινε την περασμένη Τετάρτη με τις τρομοκρατικές συλλήψεις συνδικαλιστών κατ’ εντολή της κυβέρνησης που υλοποίησε η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, με σκοπό να ποινικοποιηθεί αλλά να κατασταλεί ο πολυήμερος αγώνας των εργαζόμενων.

Συνελήφθησαν με το άρθρο 330 του ΠΚ για «παράνομη βία» ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), και ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, πρόεδρος της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Όργιο αστυνομοκρατίας και συλλήψεις στη «Μαλαματίνα» | Συνέχεια των απεργιών μέχρι 21/8, η απάντηση των εργαζομένων

Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, συνεχίζοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης, κατέθεσε μηνύσεις σε βάρος των 2 συλληφθέντων και άλλων 2 εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο γραμματέας του επιχειρησιακού σωματείου της «Μαλαματίνας» και ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών – Πωλητών.

Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 23 Αυγούστου

«Οι εργαζόμενοι απεργοί συνεχίζουμε οργανωμένοι και αποφασισμένοι μέχρι την τελική δικαίωση. Κάθε μέρα πιο πολλοί κάθε μέρα πιο δυνατοί» τονίζουν Σωματείο και εργαζόμενοι, που απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών της «Μαλαματίνα», να αποσυρθούν οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί, καθώς και να σταματήσουν η εργοδοτική τρομοκρατία και η αστυνομοκρατία. Να σημειωθεί πως την Τρίτη 23 Αυγούστου και ώρα 8.30πμ., το Σωματείο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο χώρο της απεργίας, στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα υπάρξει ενημέρωση και έκφραση αλληλεγγύης από εργατικά Σωματεία και Οργανώσεις.

Έκκληση για οικονομική ενίσχυση

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» κοινοποίησε τον λογαριασμό αλληλεγγύης που άνοιξε στην Εθνική Τράπεζα, για την οικονομική στήριξη του αγώνα τους. Ο αριθμός λογαριασμού είναι GR1001108390000083900230513. Στην έκκληση για οικονομική στήριξη του αγώνα έχουν ήδη ανταποκριθεί πολλά συνδικάτα και εργαζόμενοι.

Το εξώδικο του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στην επιχείρηση «Μαλαματίνα» για τις επαναλαμβανόμενες απεργίες, από 22 έως και 31/8

Η  έκτακτη  Γενική  Συνέλευση  του παραπάνω  Σωματείου  που πραγματοποιήθηκε σήμερα  Πέμπτη 18/8/2022,ώρα  09.00  στο  Καλοχώρι  Θεσσαλονίκης  (έξω  από  την  πύλη  του  εργοστασίου  ΜΑΜΑΜΑΤΙΝΑ),  αφού  άκουσε την εισήγηση  της  Διοίκησης  και  άλλους  ομιλητές – μέλη  του  Σωματείου,  αποφάσισε  ομόφωνα  μετά  από  μυστική ψηφοφορία την κήρυξη 24ωρων Απεργιών από την Δευτέρα  22 Αυγούστου 2022  έως  και  την  Τετάρτη 31  Αυγούστου  2022 και από ώρα 00.01΄ έως και ώρα 24.00 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πέντε εκβιαστικές και τρομοκρατικές απολύσεις καθώς επίσης και για την κατάργηση του τμήματος  διανομής.

Η  Γενική  Συνέλευση  ΑΠΑΙΤΕΙ από την Διεύθυνση  της  εταιρείας να ανακαλέσει  άμεσα  τις  παράνομες απολύσεις και την απόφαση της για το κλείσιμο  του  τμήματος  διανομής.

Επίσης η Γενική Συνέλευση αποφάσισε, επειδή η εταιρεία δεν απασχολεί προσωπικό για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων, καθώς αυτό έχει ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη, να διατεθούν ως προσωπικό ασφαλείας αποκλειστικά για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και την πρόληψη καταστροφών και ατυχημάτων, για  την Δευτέρα  22 Αυγούστου 2022 τους: Α) τον κο Νικολουδάκη Εμμανουήλ, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Β) τον κο Πλουμή Γεώργιο, μηχανικό αυτοματισμού, Γ) τον εργαζόμενο Ποιμενίδη Μιχάλη, Θερμαστή παραγωγής  και  Δ) τον  εργαζόμενο Μπόζογλου Στέφανο ως υπεύθυνο πυρασφάλειας, για την Τρίτη  23 Αυγούστου 2022 Α) τον  κο Νικολουδάκη Εμμανουήλ, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Β) τον κο Πλουμή Γεώργιο, μηχανικό αυτοματισμού,Γ) τον εργαζόμενο Ποιμενίδη Μιχάλη, Θερμαστή παραγωγής και Δ) τον εργαζόμενο Μπόζογλου Στέφανο ως υπεύθυνο πυρασφάλειας,για την Τετάρτη24 Αυγούστου 2022 τους: Α) τον κο Νικολουδάκη Εμμανουήλ, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Β) τον κο Πλουμή Γεώργιο, μηχανικό αυτοματισμού, Γ) τον εργαζόμενο Ποιμενίδη Μιχάλη, Θερμαστή παραγωγής και Δ) τον εργαζόμενο  Λασκαρίδη  Γεώργιο ως υπεύθυνο πυρασφάλειας, για την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022 τους:Α) τον  κο Νικολουδάκη Εμμανουήλ, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Β) τον κο Πλουμή Γεώργιο, μηχανικό αυτοματισμού, Γ) τον εργαζόμενο Ποιμενίδη Μιχάλη, Θερμαστή παραγωγής και Δ) τον εργαζόμενο  Μπόζογλου  Στέφανο ως υπεύθυνο πυρασφάλειας, για  την  Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022  τους: Α) τον  κο Νικολουδάκη Εμμανουήλ, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Β) τον κο Πλουμή Γεώργιο, μηχανικό αυτοματισμού, Γ) τον εργαζόμενο Ποιμενίδη Μιχάλη, Θερμαστή παραγωγής και Δ)τον εργαζόμενο Μπόζογλου Στέφανο ως υπεύθυνο πυρασφάλειας, για  την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 τους: Α) τον  κο Νικολουδάκη Εμμανουήλ, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Β) τον κο Πλουμή Γεώργιο, μηχανικό αυτοματισμού, Γ) τον εργαζόμενο Ποιμενίδη Μιχάλη, Θερμαστή παραγωγής και Δ)τον εργαζόμενο Μπόζογλου Στέφανο ως υπεύθυνο πυρασφάλειας, για την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022Α) τον  κο Νικολουδάκη Εμμανουήλ, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό,Β) τον κο Πλουμή Γεώργιο, μηχανικό αυτοματισμού,Γ) τον εργαζόμενο Ποιμενίδη Μιχάλη, Θερμαστή παραγωγής και Δ) τον εργαζόμενο Χατζηκωνσταντινίδη  Χρήστο ως υπεύθυνο πυρασφάλειας  και για την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 τους: Α) τον  κο Νικολουδάκη Εμμανουήλ, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Β) τον κο Πλουμή Γεώργιο, μηχανικό αυτοματισμού, Γ) τον εργαζόμενο Ποιμενίδη Μιχάλη, Θερμαστή παραγωγής και Δ) τον εργαζόμενο  Μπόζογλου  Στέφανο ως υπεύθυνο πυρασφάλειας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται όπως επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ Α.Ε.Β.Ε.» που εδρεύει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης,  με Α.Φ.Μ. 801467921, Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης και εκπροσωπείται νόμιμα, για να  λάβει γνώση και για τις νόμιμες  συνέπειες, αφού την  αντιγράψει ολόκληρη στην  έκθεση επίδοσής του.

Δε θέλει συνδικαλισμό η «Μαλαματίνα» | Νέα επίθεσή της στους εργαζομένους που απεργούν εδώ και 1,5 μήνα

H αλληλεγγύη στην απεργία τους είναι η καλύτερη απάντηση

«H αλληλεγγύη στην απεργία τους είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε κάθε προσπάθεια να περάσει η καταστολή, η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία», «Είμαστε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων για να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις της εταιρείας αλλά και για να σπάσει η βία και τρομοκρατία της κυβέρνησης απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό», «Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων στην “Μαλαματίνα», «Να παρθούν πίσω τώρα οι απολύσεις και να υπογραφεί συλλογική σύμβαση όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι», «Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι, να φύγουν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις από το εργοστάσιο. Να μην περάσουν οι ατομικές συμβάσεις. Να παρθούν πίσω οι 15 απολύσεις», «Οι απειλές, η τρομοκρατία και οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί που στήνει η εργοδοσία θα πέσουν στο κενό», αναφέρουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοοι και φορείς μέσα από το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώνεται και δυναμώνει μέρα με τη μέρα.

Κάντε το εικόνα: στους απεργοσπάστες, που νομιμοποιήθηκαν με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, την ίδια ώρα που έβγαλε «στην παρανομία» την απεργία και τις διεκδικήσεις των εργαζομενών, είναι χαρακτηριστικό πως… καθήκοντα σοφέρ κάνουν τα στελέχη της εταιρείας, τους οποίους πηγαινοφέρνουν, με την ελπίδα να «καταρρεύσει» το αραγές μέτωπο των εργαζομένων

Πέντε καμιόνια στείλαν στου φεγγαριού τη χάση/ και γύρισαν γεμάτα απεργοσπάστες. Γεμάτα ξαναφύγαν / κανείς δε θα περάσει. Κάλλιο να πάμε όλοι μετανάστες»

Με τους παραπάνω στίχους του Φώντα Λαδή, που ακούγονταν στις διαδηλώσεις «λίγοι από μας πιστεύαμε ότι θα χρειαστούν και πάλι ανθρώπινες αλυσίδες, έξω από μια ιδιωτική επιχείρηση για να εμποδιστούν οι απεργοσπάστες να μπουν μέσα, ενώ ένας αγώνας διαρκείας των εργαζόμενων είναι σε εξέλιξη», τονίζει η Πρωτοβουλία για μια νέα πανελλαδική ανεξάρτητη εργατική κίνηση στην ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους της «Μαλαματίνα». Απαιτεί, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να σταματήσουν οι διώξεις κατά των συλληφθέντων καθώς και να φύγουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί από το εργοστάσιο.

Ένα χρόνο μετά την ψήφισή του, ο κατάπτυστος νόμος Χατζηδάκη, «αποδεικνύεται πραγματικό πολυεργαλείο” στα χέρια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για το τσάκισμα των εργατικών αγώνων και την απονεύρωση των συνδικαλιστικών διαδικασιών», τονίζει και καταγγέλλει «την αδικαιολόγητη χρήση βίας και τις αναίτιες συλλήψεις των συνδικαλιστών». Όπως επισημαίνει, επιπλέον, αναφορικά με τις συλλήψεις, «η εικόνα των αστυνομικών, που λειτουργώντας ως “μπράβοι” της εργοδοσίας… είναι η επιτομή της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας». Τέλος, καλεί «την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει ο νόμος Χατζηδάκη και να συσπειρωθούν στα σωματεία και τα συνδικάτα με στόχο την ανατροπή του».

Πρωτοβουλία: Αλληλεγγύη στους εργαζομένους της «Μαλαματίνα». Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις