Παράσταση διαμαρτυρίας για τα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα» διανομέων, με νεκρούς και βαρύτατα τραυματισμένους διανομείς, πραγματοποίησε, την Τετάρτη 17 Ιούλη, το Σωματείο Εργαζομένων EFOOD Π. Αττικής, απαιτώντας: άμεση έκδοση της ΚΥΑ για τα ΜΑΠ από τα υπουργεία Εργασίας και Υποδομών, που εδώ και τρία χρόνια την μπλοκάρουν, έλεγχο της εταιρείας από το ΣΕΠΕ για τα όλα τα εργατικά «ατυχήματα» και τη μαύρη εργασία στις πλατφόρμες, καθώς και ένταξη του επαγγέλματος οδηγού δικύκλου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Στο αίτημα για συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου ή και του ΣΕΠΕ, η απάντηση ήταν πως… δεν υπάρχει κανείς.

Όπως έχει καταγγείλει το Σωματείο στον ατέλειωτο κατάλογο «της καθημερινής φρίκης υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά. Τα ατυχήματα επί το πλείστον συμβαίνουν κοντά στη λήξη της βάρδιας, και οι επιπτώσεις των ατυχημάτων κατά κύριο λόγο είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις παρόλο που οι συνάδελφοί μας φορούσαν το κράνος Jet (τύπος κράνους με ακάλυπτο το πρόσωπο) που χορηγεί η efood για μέσο ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Η εφαρμογή με καταιγιστικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια ολόκληρης της βάρδιας χτυπά ασταμάτητα με ήχο που προσομοιάζει με αντίστροφη μέτρηση ωρολογιακής βόμβας και μας παρενοχλεί αποσπώντας μας την προσοχή από την οδήγηση, σε εξοντωτικές αποστάσεις που απαιτούν πλοήγηση παράλληλα. Οι ατέλειωτες ηχητικές παρενοχλήσεις είναι στο σύνολό τους αχρείαστες και ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι να διατηρούνται οι διανομείς σε “εγρήγορση”».

Η εργοδοσία αρνείται να τους χορηγήσει «τα κατάλληλα ΜΑΠ που απαιτούνται για την κατά το δυνατόν ασφαλή πλοήγηση και μας διαθέτει κράνη παντελώς ακατάλληλα για το είδος της εργασίας που η ίδια έχει δημιουργήσει (Αχανείς γεωγραφικές ζώνες εξυπηρέτησης – Διελεύσεις από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας – Οδήγηση με ασταθή οχήματα λόγω του ογκώδους δολοφονικού κουτιού με τα ανεξέλεγκτα βάρη και είδη φορτίων κα)».

Για την EFOOD, η πρόβλεψη επαγγελματικού κινδύνου «είναι όχι μόνο άγνωστη έννοια αλλά ταμπού», , συνεχίζει το Σωματείο Εργαζομένων EFOOD Π. Αττικής και προσθέτει: «Επιδεικτικά αδιαφορεί να μας διαθέσει τη μελέτη επαγγελματικού κινδύνου που υποχρεούται από το νόμο να έχει εκπονήσει και αρνείται κάθε διάλογο με τους εργαζόμενους για την ασφάλειά τους. Και φυσικά έχει άξιους συμπαραστάτες τα υπουργεία Εργασίας και Υποδομών που τρία χρόνια μπλοκάρουν την έκδοση κοινής ΚΥΑ για την περιγραφή των κατάλληλων ΜΑΠ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ΣΕΠΕ με τους ανύπαρκτους ελέγχους σε ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα».
Ο ν. Χατζηδάκη με το «freelance μοντέλο» (εφαρμογή για διανομές κ.λπ.), τονίζει, «άνοιξε την πόρτα και σε νέου τύπου “γαλέρες”. Τους κρυφούς ή φανερούς εργολάβους που επινοικιάζουν την εφαρμογή σε οικονομικούς μετανάστες με “μαύρη εργασία” με 12ωρες βάρδιες και κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει ποιος εργάζεται διότι επικρατεί η ομερτά. Το περιβάλλον αυτό δίνει την άνεση σε εταιρείες σαν την efood να ενεργεί σαν κράτος εν κράτει διαφημίζοντας το κοινωνικό της πρόσωπο πάνω στα αιματοβαμμένα μας κράνη».

Το Σωματείο Εργαζομένων EFOOD Π. Αττικής, τέλος, ρωτά «την efood και τον ΣΕΠΕ να μας πουν ποιος πραγματικά σκοτώθηκε και κάτω από ποιες συνθήκες το βράδυ της 27/7/2022, ποια η σχέση του με αυτόν που η efood ανακοίνωσε ως νεκρό και ποια ήταν η σχέση εργασίας του».