17.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ηχητικό ντοκουμέντο της υποψήφιας των Τόρις, Λιζ Τρας, απαξιώνει τους βρετανούς εργαζομένους | Αντιδράσεις

Πρόσφατα

Στον «τάκο» έβγαλε ο Guardian το δημοσκοπικό φαβορί για την πρωθυπουργία των Συντηρητικών (Τόρις), την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας. 

Με αποκλειστικό του δημοσίευμα το βρετανικό μέσο ενημέρωσης αποκαλύπτει ηχητικό ντοκουμέντο από την εποχή που η Τρας ήταν γενική γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο η επικρατέστερη υποψήφια για την ηγεσία των Τόρις εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον των Βρετανών εργαζομένων, λέγοντας ότι χρειάζονται «περισσότερο σπρώξιμο» και υπονοώντας ότι δεν έχουν την «ικανότητα» των ξένων ανταγωνιστών.

Στην ηχογράφηση που είδε το φως της δημοσιότητας, το τότε Νο2 του ΥΠΟΙΚ – στη συγκεκριμένη θέση ήταν μέχρι το 2019 – δε δίστασε να συγκρίνει σε επίπεδο εργασιακής απόδοσης τους Λονδρέζους με την υπόλοιπη χώρα προσπαθώντας να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τρας, η οποία έχει θέσει τον πατριωτισμό στο επίκεντρο της εκστρατείας της για την ηγεσία των Συντηρητικών, ανέφερε ότι η διαφορά ήταν «εν μέρει θέμα νοοτροπίας ή συμπεριφοράς».

Τα άκρως υποτιμητικά σχόλια απηχούν ένα αμφιλεγόμενο απόσπασμα σχετικά με τους Βρετανούς εργαζόμενους που συγκαταλέγονται μεταξύ των «χειρότερων τεμπέληδων στον κόσμο», από το βιβλίο Britannia Unchained, το οποίο συνυπέγραψε το 2012, όταν ήταν μια νέα βουλευτής που προσπαθούσε να αφήσει το στίγμα της ως νέο-Θατσερικιά.

Στην πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση για την ηγεσία των Τόρις τον περασμένο Ιούλιο, η Τρας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε γράψει το προσβλητικό κεφάλαιο και κατηγόρησε τον συνάδελφό της Ντόμινικ Ράαμπ.

Είπε στην παρουσιάστρια του BBC: «Κάθε συγγραφέας έγραψε ένα διαφορετικό κεφάλαιο. Ο Ντόμινικ Ράαμπ έγραψε αυτό το κεφάλαιο – υποστηρίζει τον Ρίσι Σουνακ».

Ο Ράαμπ ισχυρίστηκε αργότερα ότι οι συγγραφείς – είχαν αναλάβει «συλλογική ευθύνη» για το βιβλίο, προσθέτοντας: «Εναπόκειται στη Λιζ να εξηγήσει γιατί άλλαξε την άποψή της».

Στη μαγνητοφώνηση που διέρρευσε, η Τρας ισχυρίστηκε ότι το βιβλίο είχε «διαστρεβλωθεί» κατά την κυκλοφορία του πριν από μια δεκαετία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θεωρούσε ότι το απόσπασμα είχε διαστρεβλωθεί.

Τα σχόλια της Τρας σχετικά με την παραγωγικότητα των εργαζομένων εκτός Λονδίνου θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επιζήμια, καθώς νωρίτερα αυτό τον μήνα αναγκάστηκε να κάνει στροφή στα σχέδιά της να μειώσει τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων εκτός της πρωτεύουσας, μετά από οργισμένη κατακραυγή από τους συντηρητικούς βουλευτές.

Ισχυρίστηκε ότι υπήρξε «εσκεμμένη παραποίηση» της πολιτικής της – παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία της είχε δημοσιεύσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες – αλλά επιβεβαίωσε ότι εγκαταλείπει τα σχέδια για περιφερειακά συμβούλια αμοιβών για τους δημόσιους υπαλλήλους ή τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Το Λονδίνο είχε το 2020 το υψηλότερο επίπεδο παραγωγικότητας από κάθε άλλη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, με παραγωγή ανά ώρα πάνω από 50% υψηλότερη από τη μέση τιμή, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών.

Ωστόσο, αυτό πιστεύεται ευρέως ότι είναι αποτέλεσμα της εγκατάστασης μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών στην πρωτεύουσα, της υψηλότερης ενασχόλησης με την έρευνα και την ανάπτυξη, του μεγέθους των επιχειρήσεων και του επιπέδου των εξαγωγών, καθώς και της υποδομής μεταφορών.

Στην ηχογράφηση που διέρρευσε, η Τρας ξεκίνησε: «Οι Βρετανοί εργαζόμενοι παράγουν λιγότερα ανά ώρα από ό,τι … και αυτό είναι ένας συνδυασμός δεξιοτήτων και εφαρμογών».

Συνέχισε: «Αν κοιτάξετε την παραγωγικότητα, είναι πολύ, πολύ διαφορετική στο Λονδίνο από την υπόλοιπη χώρα. Αλλά βασικά… αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά είναι εν μέρει θέμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς, νομίζω. Είναι η εργασιακή κουλτούρα, βασικά. Αν πάτε στην Κίνα είναι αρκετά διαφορετικά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω».

Η υπουργός, η οποία είχε στενή εποπτεία των δημόσιων δαπανών, πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα θεμελιώδες ζήτημα της βρετανικής εργασιακής κουλτούρας. Ουσιαστικά, αν πρόκειται να γίνουμε μια πλουσιότερη και πιο ευημερούσα χώρα, αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλά δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι τόσο πρόθυμοι να το αλλάξουν αυτό».

«Στη Βρετανία υπάρχει ένα μικρό θέμα σχετικά με την επιθυμία για εύκολες απαντήσεις. Αυτός είναι ο προβληματισμός μου σχετικά με τις εκλογές και ό,τι προηγήθηκε και το δημοψήφισμα – λέμε ότι όλη η Ευρώπη είναι αυτή που προκαλεί αυτά τα τεράστια προβλήματα … όλοι αυτοί οι μετανάστες προκαλούν αυτά τα προβλήματα. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να συμβεί είναι περισσότερο … περισσότερο σπρώξιμο. Δεν είναι ένα δημοφιλές μήνυμα» | Πηγή: efsyn.gr


Αντιδράσεις

Οι απόψεις της υποψήφιας αντικαταστάτριας του Μπόρις Τζόνσον προκάλεσαν τα αρνητικά σχόλια εκατοντάδων χρηστών του Youtube στο οποίο αναρτήθηκε το ηχητικό ντοκουμέντο.  Ενδεικτικά κάποιος σχολίασε: «Χαμηλή παραγωγικότητα; Λοιπόν, δεκαετίες υποεπενδύσεων λόγω του αχαλίνωτου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού θα το κάνουν αυτό Λιζ…». Σε άλλο σχόλιο αναφέρεται: «Ευτυχώς για τον «τεμπέλη» Βρετανό εργάτη, έχουμε μια ακόμη πιο οκνηρή ομάδα Βρετανών Πολιτικών που τρέχουν τα πράγματα» | Πηγή: tvxs

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις