18.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Υπόμνημα Κουκάκη σε Ντογιάκο | «θα ήταν λάθος να υποθέσετε ότι είμαι ο μοναδικός (δημοσιογράφος) στόχος παρακολούθησης»

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Αίτημα προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την υπόθεση Ανδρουλάκη

Πρόσφατα

Επί 4 ώρες παρέμεινε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης στο γραφείο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, που διεξάγει την έρευνα για τη διαρροή απόρρητων στοιχείων

Ο δημοσιογράφος κατέθεσε γραπτό υπόμνημα για την υπόθεση της τηλεφωνικής παρακολούθησής του στο οποίο – όπως είπε – αναφέρεται σε όλα τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία γνωρίζει, τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα και δήλωσε σίγουρος ότι θα υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας τόσο με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και με την εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να εμπλουτίζουν τις δικές τους έρευνες με πληροφορίες.

Ο Θ. Κουκάκης προσήλθε στο γραφείο του Εισαγγελέα λίγο μετά τις 10.50 το πρωί και παρέμεινε επί 4 ώρες. Σε δήλωσή του εξερχόμενος από το γραφείο ανέφερε πως «έχουν περάσει δυο χρόνια από τη στιγμή που κατήγγειλα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών την πρώτη παρακολούθησή μου. Έκτατε η ελληνική Δικαιοσύνη είχε κινηθεί με πολύ αργά βήματα. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα είχα μια συζήτηση ουσιαστική με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία εστίασε ακριβώς στην πρώτη παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ και δεν υπεισήλθε όμως όπως θα ήθελα στις λεπτομέρειες της δεύτερης παρακολούθησή μου από το λογισμικό pretador. Αυτό το οποίο βλέπουμε όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ότι η δημοσιογραφική έρευνα εισφέρει στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη μέρα με την ημέρα αποκτά όλο και περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θα συνεχιστούν και η Δικαιοσύνη θα μπορέσει ακόμη με ταχύτερα βήματα να κάνει το έργο της».

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος σημείωσε: «Εγώ ζήτησα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το υπόμνημα μου να εξετάσει όλες τις πτυχές και όλες τις πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα βγει στη δημοσιότητα. Είχαμε μία εκτενή συζήτηση των θεμάτων αυτών. Ο ίδιος απ’ ότι καταλαβαίνω θα αφήσει την πρωτοβουλία στους εισαγγελείς Πρωτοδικών προκειμένου να προχωρήσουν την έρευνα, δεν ξέρω αν σε κάποιο σημείο κρίνει ότι θα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, αυτό είναι δικιά του υπόθεση, εκείνος θα το πει».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει ένας απλός πολίτης που έχει υπόνοιες ότι παρακολουθείται, ο δημοσιογράφος δήλωσε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τροπολογία που πέρασε 31 Μαρτίου του 2021 ουσιαστικά απαγόρευσε στον κάθε Έλληνα πολίτη να μπορεί να πληροφορηθεί από την αρμόδια αρχή από την αρχή διασφάλισης απορρήτου Επικοινωνιών το γεγονός ότι έχει παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και έτσι ακριβώς απαγόρευσε σε εσάς, σε εμένα αλλά ακόμα και σε πολιτικούς του αντιπάλους όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης να πληροφορηθούν το γεγονός ότι αποτελούσαν αντικείμενο παρακολούθησης.  Σε σχέση με τους δημοσιογράφους θα ήταν λάθος να υποθέσετε ότι είμαι ο μοναδικός στόχος παρακολούθησης».

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Αίτημα προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την υπόθεση Ανδρουλάκη

«Πόσο ακόμη θα σιωπά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παράνομη υποκλοπή του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ελληνική κυβέρνηση;», διερωτάται η Πολιτική Ομάδα του Ε.Κ. Σοσιαλιστών & Δημοκρατών.

«Περιμέναμε», προσθέτει σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, «μια ταχεία και έντονη αντίδραση από την πρόεδρο Μέτσολα για την υπεράσπιση των θεσμών και των δημοκρατικών αρχών μας. Θα απαιτήσουμε συζήτηση στην Ολομέλεια», καταλήγει η εν λόγω ανάρτηση, η οποία συνοδεύει την επιστολή της Ομάδας προς την πρόεδρο του Σώματος.

Η επιστολή Κούλογλου για το «ελληνικό watergate»

Με επιστολή του προς την εξεταστική επιτροπή Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας είναι μέλος και η οποία διερευνά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις ευρωπαίων πολιτών με τα λογισμικά Pegasus και Predator, ο Στέλιος Κούλογλου ενημερώνει τους συναδέλφους του για τις εξελίξεις στην υπόθεση του «ελληνικού watergate» και ζητά από την Επιτροπή να πραγματοποιήσει επειγόντως μια ερευνητική αποστολή στην Αθήνα και να καλέσει σε ακρόαση τα μέχρι τώρα γνωστά θύματα του σκανδάλου, και συγκεκριμένα τους Ν. Ανδρουλάκη, Θ. Κουκάκη και Στ. Μαλιχούδη.

Ολόκληρη η επιστολή στα μέλη της PEGA

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον… Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου αναφέρονται στο “ελληνικό watergate” ενώ αρκετές είναι οι αναφορές που συσχετίζουν την υπόθεση με μνήμες από τις χειρότερες πτυχές της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-74.

Μετά την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, για την οποία έχει ενημερωθεί η Επιτροπή, αποκαλύφθηκε η απόπειρα παρακολούθησης, με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, του προέδρου του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ) και συναδέλφου μας του S&D Νίκου Ανδρουλάκη, όπως εντόπισε ο σχετικός έλεγχος της υπηρεσίας ITEC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα η έρευνα ανέδειξε ότι οι παρακολουθήσεις μέσω του Predator εναλλάσσονταν με νομιμοφανείς “επίσημες” παρακολουθήσεις των παραπάνω δύο ατόμων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Τις δύο μεθόδους συντόνιζε ένα κέντρο. Όταν ο κ. Κουκάκης υποψιάστηκε ότι ήταν υπό παρακολούθηση και ζήτησε πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή για τα Προσωπικά Δεδομένα, όπως είχε δικαίωμα, η κυβέρνηση άλλαξε αμέσως τον νόμο, απαγορεύοντας στην Αρχή να του δώσει πληροφορίες. Παράλληλα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σταμάτησε να παρακολουθεί τον Κουκάκη, τον οποίο “ανέλαβε” το Predator.

Η  εταιρία που εμπορεύεται το predator σχετίζεται με εταιρείες και πρόσωπα που οδηγούν απευθείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. H Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ερευνήσει την υπόθεση και τη δράση της εταιρείας που έχει έδρα στην Αθήνα, αν και γνωστή εδώ και 4 μήνες. Αντιθέτως  ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου ξεκίνησε έρευνα για τις διαρροές που οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου!

Οι παρακολουθήσεις αφορούν πολύ περισσότερους πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στην ελληνική Βουλή, μόνο το 2021 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε πάνω από 15.000 άτομα.

Μετά από διαψεύσεις εβδομάδων, τελικώς η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε την παρακολούθηση των Κουκάκη- Ανδρουλάκη αλλά αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το Predator. Ήδη έχουν παραιτηθεί ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου (chief of staff) ανιψιός και δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη. Η αντιπολίτευση ζητάει από τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2019, ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τον νόμο και έθεσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (όπως και τα δημόσια ΜΜΕ) υπό τον προσωπικό έλεγχο του.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι πλέον απόλυτα επιβεβλημένη μια επείγουσα αποστολή της Επιτροπής στην Αθήνα ενώ θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να κληθούν άμεσα σε ακρόαση τα μέχρι τώρα γνωστά θύματα των ελληνικών παρακολουθήσεων: ο συνάδελφος Νίκος Ανδρουλάκης, ο Θανάσης Κουκάκης καθώς και ο Σταύρος Μαλιχούδης, ένας ακόμη δημοσιογράφος που ερευνούσε το προσφυγικό πρόβλημα και αποδείχθηκε ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση.

Πηγή: dikastiko.gr


Υποκλοπές: Τέσσερα διαφορετικά spywares παρακολουθούν την Ευρώπη αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος τα πληρώνει

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις