«Η προάσπιση της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, καθώς και η δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, αποτελούν κύριες προτεραιότητες της ΟΛΘ Α.Ε. Αποτελεί δέσμευση της Διοίκησης η παροχή ασφαλών και υγιεινών συνθηκών εργασίας για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών καθώς και η διαρκής βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Συστήματος Διαχείρισης για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ιδιωτικοποιημένου ΟΛΘ, στο πεδίο Κοινωνική Ευθύνη – Υγιεινή & Ασφάλεια. Πρόκειται για την… πλήρη εφαρμογή της παροιμίας «ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια», με πρόσφατη «ματωμένη» απόδειξη τα τέσσερα εργατικά ατυχήματα που έγιναν το τελευταίο 20ήμερο (28/7, 3/8, 5/8 και 9/8).

Η διοίκηση του ΟΛΘ σφυρίζει αδιάφορα, για αυτήν είναι καλοκαίρι. Ακόμα και σήμερα δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση. Κράτος εν κράτει, συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Το τελευταίο δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα του ΟΛΘ, με ημερομηνία 29/7, αφορά στην «Επίσκεψη της βουλευτού της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μαριέττας Καραμανλή στην ΟΛΘ Α.Ε.». Για το εργατικό ατύχημα που έγινε μια ημέρα πριν, και για τα άλλα που ακολούθησαν… λέξη.

Όπως λέξη και για το γεγονός εάν έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων, να βγάλει πόρισμα, συμπεράσματα, να τα δημοσιοποιήσει, ώστε να προχωρήσει στα μέτρα εκείνα που θα αποτρέψουν ένα νέα εργατικό ή θανατηφόρο ατύχημα, όπως πέρυσι, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Πού οφείλονται λοιπόν; Στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας; Στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας και συνεπώς στην κόπωση των εργαζομένων; Στην ελλιπή εκπαίδευση του προσωπικού; Στην υποστελέχωση του λιμανιού; Σε προβληματικές και απαξιωμένες υποδομές; Στο ότι η εργοδοσία θεωρεί σαν κόστος τα μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων;

Και παρεμπιπτόντως, με το δεδομένο ότι έχει περάσει ένας χρόνος και πλέον από το θανατηφόρο ατύχημα στον ΟΛΘ: Θα δημοσιευθεί το πόρισμα για τα αίτια; Έγινε ή ακόμα «ψήνεται»;

Είπε και ελάλησε ο ΣΕΒ και μετέτρεψαν το ΣΕΠΕ σε εργοδοτικό όπλο

Η «μαύρη λίστα» με τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα καλά… μεγαλώνει και στον ΟΛΘ, και τη συνυπογράφουν, χωρίς καμία εξαίρεση, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις που αποδυνάμωσαν σταδιακά το εργατικό δίκαιο προς όφελος της εργοδοσίας, μεταξύ αυτών και το ΣΕΠΕ, μια κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων. Αυτό απαντά και σε ενδεχόμενη ερώτηση για το τι κάνει για τα εργατικά ατυχήματα στον ΟΛΘ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο αποτελείωσε με τον αντεργατικό του νόμο.

Με την επίκληση την ανεξαρτησία και αυτοτέλεια του ελεγκτικού μηχανισμού, μετέτρεψε το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ένα τεχνοκρατικό κέλυφος, χωρίς δημόσιο έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία. Δεν ασκεί πίεση στην εργοδοσία, δεν ακούει, δεν απαντά στις κραυγές των εργαζομένων. Δεν τους βοηθά στην αδυναμία τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να δικαιωθούν. Από την άλλη πλευρά, με τον αντεργατικό νόμο και τον «ανεξάρτητο» ΣΕΠΕ, ενίσχυσε την αδυναμία του επιθεωρητή εργασίας να αντιμετωπίσει με σιγουριά, κύρος και αποφασιστικότητα το εργασιακό τοπίο που έχει διαμορφωθεί | Σημεία με μεταφορά στην πλήρη επιβεβαίωση και στο σήμερα του ψηφίσματος που δημιούργησε και δημοσιοποίησε (08-06-2021) η συλλογικότητα εργαζομένων στο υπ. Εργασίας, «Αντίλογος», για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ΣΕΠΕ. Διακινήθηκε, με σκοπό τη συλλογή υπογραφών, στο πλαίσιο του αγώνα που είχε αναπτυχθεί για να αποτραπεί η ψήφιση του αντεργατικού -τότε- νομοσχεδίου και η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Από την αρχή της διακυβέρνησή της, άλλωστε, η ΝΔ έδειξε τις διαθέσεις της σχετικά με το ΣΕΠΕ: ήθελε να μετατρέψει το σώμα ελέγχου της συμμόρφωσης του εργοδότη αλλά και προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία σε όργανο επιβολής της αντεργατικής πολιτικής της ΝΔ και σε κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους κατά των εργαζομένων. Κι αυτό έκανε, καθ΄ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των εργοδοτών. Και ο νυν «δεν ξέρω» των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν πλήρει συνειδήσει ενέπαιζε τους εργαζομένους, στις 12 Μαΐου 2021, όταν δήλωνε μέσω twitter ότι θα αναβαθμιστεί η Επιθεώρηση Εργασίας στο πλαίσιο του νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για την προστασία της εργασίας».

Αυτό είναι το «συν» που ήρθε και προστέθηκε στη χρόνια και χειρουργική απαξίωση ΣΕΠΕ, με την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή του, με συνέπεια, να μη γίνονται επαρκείς έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους, καθώς ούτε υπάλληλοι υπάρχουν για να τους διενεργήσουν, ούτε μέσα τους παρέχονται, όπως βενζίνη για τα αυτοκίνητα υπηρεσίας – και δεν είναι υπερβολή.

Ήλεγξες ή κατήγγειλες εργοδότη, επιθεωρητή; Πάρε μια δίωξη

Δεν υπάρχουν μάχιμοι επιθεωρητές εργασίας που να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, που να υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της θέσης που κατέχουν, να υπερασπίζονται τους εργαζομένους και το δημόσιο συμφέρον; Υπάρχουν. Αλλά διώκονται και μετακινούνται δυσμενώς από ένα πρωθυπουργό και έναν υπουργό που πανηγύριζαν για την πολυδάπανη και ανώφελη για τους εργαζομένους ψηφιακή τρύπα στο νερό, ψηφιακή κάρτα εργασίας, κατά την κυβέρνηση.

Πρόσφατο παράδειγμα δυσμενής μετακίνησης, αυτό με τον επιθεωρητή εργασίας, Αλέξανδρο Κύτινο, που κατήγγειλε μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του φαινόμενα διαφθοράς, περίεργα φαινόμενα μαζικών «προσαρμογών στη νομιμότητα» επιχειρήσεων που πρόκειται να ελεγχθούν, λίγο πριν διεξαχθεί ο προγραμματισμένος έλεγχος. Η δίωξη-δυσμενής μετακίνηση τελικώς ανακλήθηκε μετά τις αντιδράσεις και την αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε. Αλλά αποφασίστηκε την ημέρα που υποβλήθηκε προς την ιεραρχία το υπηρεσιακό σημείωμα με την καταγγελία για τα φαινόμενα διαφθοράς. Τυχαίο;


Στήριξη στην αδύναμη πλην… τιμία και σύννομη εργοδοσία

Να θυμηθούμε, κλείνοντας, και το όραμα του νέου διοικητή της… ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, πρώην προσωπάρχη επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο και απέλυσαν εργαζομένους, του Γιώργου Τζιβιλάκη, που διακήρυξε την «ουδετερότητά» του μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών: «Το όραμά μου είναι ότι μέσα από την εφαρμογή του νόμου να υποστηριχθεί ο αδύναμος. Και όταν λέω ο αδύναμος, δεν εννοώ μόνο ο εργαζόμενος αλλά και ο εργοδότης ο οποίος λειτουργεί σύννομα», είχε πει τον περασμένο Μάιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κατά την… αξιοκρατική επιλογή του.

Όταν έγινε η επιλογή του διοικητή για τη νέα «ανεξάρτητη» Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι με το Γιώργο Τζιβιλάκη… αρχηγό θα πάψουν πλέον να ακούγονται οι ψίθυροι και οι καταγγελίες που υπήρχαν για το «παλιό» ΣΕΠΕ, για παρεμβάσεις από υπουργούς, γραμματείς, φαρισαίους κ.λπ. Αυτά τα είπε για τον Τζιβιλάκη, που ήταν 4ος στην κατάταξη των υποψηφίων (2.750 μόρια), αλλά… βγήκε πρώτος και κέρδισε το «χρυσό μετάλλιο». Κάποιος άλλος συνυποψήφιός του, όμως, ο Γιώργος Καταπόδης, απερχόμενος πρόεδρος της Αρχής Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων και νυν και αεί κουμπάρος του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που ήταν 2ος στην κατάταξη (3.640 μόρια), με επιστολή του στην Επιτροπή της Βουλής, άφηνε υπόνοιες για «δάκτυλο» του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην επιλογή Τζιβιλάκη. Περισσότερα στο παρακάτω θέμα:

Η επιλογή Τζιβιλάκη ως διοικητή του ανεξάρτητου ΣΕΠΕ, οι αντιδράσεις και η δήλωση στήριξης στον αδύναμο… εργοδότη που λειτουργεί σύννομα