35.3 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

«the MAGAZINE»: Η γραμμή που συνδέει την ΕΥΠ με τον Tal Dilian του «Predator»

Πρόσφατα

Η συγχώνευση μιας ιταλικής εταιρείας στις αρχές Αυγούστου και η σύνδεσή της με το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα. Τι αποκαλύπτει το «the MAGAZINE» | Αποκλειστικό ρεπορτάζ: Κώστας Κουκουδάκας, Μάνος Φραγκιουδάκης | Αναδημοσίευση: news247.gr

Το 2021 η ΕΥΠ απέκτησε μετά από διαγωνισμό ένα νέο αναβαθμισμένο σύστημα νόμιμων υποκλοπών. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες χρειάζονταν το αναβαθμισμένο σύστημα για να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς το προηγούμενο συχνά «έπεφτε». Προμηθευτής της ΕΥΠ ήταν η ιταλική εταιρεία RCS ETM SICUREZZA S.P.A. Μετά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η παραπάνω σύμβαση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται πως αποτελεί κομμάτι στο παζλ της υπόθεσης των υποκλοπών που κλονίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως αποκαλύπτει το Magazine, η ιταλική εταιρεία RCS, δηλαδή ο επίσημος προμηθευτής της ΕΥΠ, φέρεται να οδηγεί διά της τεθλασμένης ξανά στον Ισραηλινό Tal Dilian. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας INTELLEXA που είναι εγκατεστημένη και στην Ελλάδα και εμπορεύεται το περίφημο λογισμικό κατασκοπείας Predator, με το οποίο παγιδεύτηκε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κι επιχειρήθηκε να συμβεί το ίδιο με το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

O Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε την παγίδευσή του κινητού του
O Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε την παγίδευσή του κινητού του  EUROKINISSI

Η παραπάνω σύνδεση προκύπτει από την έρευνα στο ιταλικό μητρώο εταιρειών, τη σύνδεση νομικών και φυσικών προσώπων και επιπλέον από μια σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν διαρρεύσει στο Wikileaks.

Η ιστορία ξεκινά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της ΕΥΠ για το σύγχρονο σύστημα υποκλοπών, το 2021. Στην τελική φάση, εκτός από την ιταλική εταιρεία RCS, είχε περάσει και μία ισραηλινή εταιρεία, η οποία όμως αποκλείστηκε για τυπικούς λόγους. Η τελική σύμβαση (1580/2021) καλύπτεται από το απόρρητο των προμηθειών, επομένως δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν η ΕΥΠ υπέγραψε την απόκτηση του νέου συστήματος υποκλοπών απευθείας με την ιταλική εταιρεία ή με κάποια άλλη ενδιάμεση.

Απευθύναμε γραπτώς την παραπάνω ερώτηση στην RCS, υπό τη σκιά και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ των Θ. Κουκάκη και Ν. Ανδρουλάκη. Η απάντηση της εταιρείας είναι ότι οι λεπτομέρειες των συμβάσεων, επομένως και αυτή με την ελληνική υπηρεσία, καλύπτονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Πράκτορας επί το έργον
Πράκτορας επί το έργον  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Στην ίδια απάντηση σημειώνεται επίσης το εξής: «Η RCS καταδικάζει έντονα κάθε κατάχρηση ή ακατάλληλη χρήση των προϊόντων της, τα οποία είναι σχεδιασμένα και παράγονται με σκοπό την υποστήριξη της νόμιμης αποτροπής και καταπολέμησης του εγκλήματος».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους Κουκάκη και Ανδρουλάκη με το παλιό σύστημα υποκλοπών ή με αυτό που προμηθεύτηκε το 2021. Σε κάθε περίπτωση, από τη συνέχεια της ιστορίας προκύπτει ότι ο κόσμος – των μυστικών υπηρεσιών – είναι μικρός.

Η RCS δεν είναι καινούρια στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Έχει έδρα το Μιλάνο και συνεργάζεται τα τελευταία 30 χρόνια με κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών. Η εταιρεία συστήνεται ως η κορυφαία πάροχος νόμιμων υπηρεσιών υποκλοπής στην Ευρώπη και όπως σημειώνεται στην επίσημη σελίδα της, με τα συστήματα που εμπορεύεται παρακολουθούνται τουλάχιστον 10.000 στόχοι καθημερινά. Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2021, περίπου την ίδια περίοδο που η RCS έκανε τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, η εταιρεία έκανε γνωστό πως είχε δεχτεί κυβερνοεπίθεση.

5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Από την καρτέλα της στο ιταλικό μητρώο εταιρειών, που είδε το Magazineπροκύπτει ότι η RCS απασχολούσε τον περασμένο Μάρτιο 231 εργαζόμενους και είχε εταιρικό κεφάλαιο 7 εκατ. ευρώ. Ως εδώ, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι ενδιαφέρον. Αυτό αλλάζει στις 5 Αυγούστου 2022, συμπτωματικά μία μέρα πριν από τις παραιτήσεις στην Αθήνα του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Η RCS δεν είναι καινούρια στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών
Η RCS δεν είναι καινούρια στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Σύμφωνα με το ιταλικό μητρώο εταιρειών, εκείνη τη μέρα η RCS αλλάζει χέρια. Πιο ειδικά, φαίνεται ότι το σύνολο των μετοχών της περνά στην επίσης ιταλική AURORA S.P.A. Η τελευταία έχει κι αυτή έδρα το Μιλάνο και από τα έγγραφα προκύπτει ότι είναι μια εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε για την απορρόφηση της RCS. Το μετοχικό κεφάλαιο της AURORA είναι 5.334.060 ευρώ και ως τον περασμένο Μάρτιο δεν φαινόταν να απασχολεί κανέναν εργαζόμενο.

Η ΚΟΜΒΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CY4GATE

Το ενδιαφέρον με την AURORA είναι η μετοχική της σύνθεση. Όπως προκύπτει από τα ιταλικά έγγραφα που είδε το Magazine, το σύνολο των μετοχών της κατέχει η εταιρεία CY4GATE S.P.A. Η τελευταία επίσης δεν είναι άγνωστη στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών – για την ακρίβεια θεωρείται αμφιλεγόμενη, καθώς έχει συνδεθεί με κακόβουλα λογισμικά κατασκοπείας και συνεργασία με καθεστώτα που δεν φημίζονται για την ελευθερία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της Σαουδικής Αραβίας.

Μεταξύ άλλων, η CY4GATE είχε κατηγορηθεί ότι συνδέεται με μία ψεύτικη έκδοση του WhatsApp για την παγίδευση κινητών τηλεφώνων. Στο παραπάνω συμπέρασμα είχε καταλήξει τον Φεβρουάριο του 2021 μια κοινή έρευνα του Motherboard του VICE και του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο αργότερα εντόπισε την παγίδευση του κινητού του Θανάση Κουκάκη με το λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Θα σημείωνε κάποιος ότι η CY4GATE συνδέθηκε με την προμηθεύτρια της ΕΥΠ, την RCS, μόλις στις 5 Αυγούστου 2022, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, επομένως πολύ αργότερα από την αγορά του συστήματος νόμιμων υποκλοπών στην Αθήνα, που έγινε το 2021. Ωστόσο, υπάρχουν δύο πρόσωπα, οι Ιταλοί G.E. και L.M. οι οποίοι εμφανίζονται στο ιταλικό μητρώο εταιρειών το 2021 ως διευθυντικά στελέχη της CY4GATE και είναι οι ίδιοι, από τον περασμένο Μάιο, διοικητικά στελέχη της RCS.

Πιο απλά, η σύνδεση της προμηθεύτριας εταιρείας της ΕΥΠ με την αμφιλεγόμενη CY4GATE φαίνεται να υπάρχει ήδη από την περίοδο που οι μυστικές υπηρεσίες στην Αθήνα προμηθεύτηκαν το νέο σύστημα των υποκλοπών.

Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΑ WIKILEAKS

Η εταιρεία CY4GATE θεωρείται κομβική στην ιστορία, η οποία πηγαίνει παρακάτω. Αυτό έχει να κάνει με τη σύνδεση με την περίφημη ιταλική εταιρεία εμπορίας συστημάτων υποκλοπών HACKING TEAM. Η τελευταία έχει επίσης συνδεθεί με την πώληση λογισμικών κατασκοπείας που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν από κυβερνήσεις και καθεστώτα κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Το καλοκαίρι του 2015 η HACKING TEAM τινάζεται στον αέρα, καθώς διαρρέονται στο Wikileaks περισσότερα από 1 εκατομμύρια εσωτερικά e-mails της εταιρείας. Από αυτά γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου 2011-2015 ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ένα σύστημα διείσδυσης στα κινητά τηλέφωνα, που όμως δεν φαίνεται να προχώρησε για μια σειρά από λόγους («Το διαχρονικό ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών για λογισμικά κατασκοπείας», Inside Story, 9.5.2022).

Η έρευνα
Η έρευνα “δείχνει” σύνδεση της προμηθεύτριας εταιρείας της ΕΥΠ με την αμφιλεγόμενη CY4GATE  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Από την ίδια διαρροή στο Wikileaks προκύπτει κάτι ακόμη. Στελέχη των εταιρειών CY4GATE και HACKING TEAM ανταλλάσσουν την ίδια περίοδο 137 e-mail, τα οποία δείχνουν μία πολύ στενή σχέση. Διοργανώνουν κοινά workshops στη Σιγκαπούρη, κοινές παρουσιάσεις προϊόντων σε κρατικές υπηρεσίες Άμυνας και ραντεβού για πωλήσεις σε υποψήφιους πελάτες. Αλληλογραφία έχουν μεταξύ τους στελέχη διάφορων βαθμίδων των δύο εταιρειών αλλά και οι ίδιοι οι CEOs, σε κάποια από τα οποία συζητείται το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο πλευρών. Αρκετά θέματα των e-mail τιτλοφορούνται «Συνεργασία CY4GATE-HACKING TEAM». Στην πράξη, λένε ασφαλείς πηγές, μετά τη διάλυση της HACKING TEAM τα υπολείμματα της αφομοιώθηκαν από την πανίσχυρη CY4GATE.

«ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ»

Κάπου εδώ, στο πλάνο μπαίνει το κεντρικό πρόσωπο του σημερινού σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα, o μυστηριώδης Ισραηλινός Tal Dilian, ιδιοκτήτης της εταιρείας INTELLEXA που είναι εγκατεστημένη και στην Αθήνα και εμπορεύεται το λογισμικό κατασκοπείας Predator. Το εντυπωσιακό είναι ότι Dilian εμφανίζεται στη διαρροή των emails της HACKING TEAM. Την Τρίτη, 5 Μαΐου 2015, υπάρχει μία αλυσίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ στελεχών της HACKING TEAM και μιας ισραηλινής εταιρείας.

Οι Ισραηλινοί εμφανίζονται να λένε ότι έχουν πολύ ισχυρή διείσδυση στην κυβέρνηση της Κίνας και ότι τους έχει μεταφερθεί το ενδιαφέρον για την αγορά «συστημάτων ασφαλείας» και υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η ιταλική HACKING TEAM. Η πιθανή σύμπραξη, όμως, χρειάζεται -ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις- έναν άνθρωπο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο Tal Dilian, στον οποίο κοινοποιούνται τα ίδια email (CC). Έτσι, ο Dilian στέλνει στις 10:00 το πρωί της 5ης Μαΐου 2015, το μήνυμα που θα εγγυηθεί την επαφή της HACKING TEAM με τους Ισραηλινούς.

Δείχνει αρκετά άνετος στη συνομιλία του με τους ανθρώπους της ιταλικής εταιρείας, ξεκινώντας το μήνυμα ως εξής: «Αγαπητέ κύριε Luppi. Έχουμε καιρό να μιλήσουμε, ελπίζω να είστε καλά. Συναντηθήκαμε πριν από δύο χρόνια στο Μόναχο για τις συζητήσεις μεταξύ της CIRCLES και της HACKING TEAM» (σσ: η CIRCLES συμφερόντων Dilian, επίσης εμπορευόταν λογισμικά κατασκοπείας).

Πιο κάτω, ο ίδιος συνεχίζει:«Θα ήθελα να σας συστήσω σε φίλους και συνεργάτες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική σύμπραξη. Έχω συμπεριλάβει στο mail τον κ. Z.G. και τον κ. J.L. και προτείνω να μιλήσετε μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες. Ευχαριστώ και καλή τύχη. Tal Dilian».

Ο Dilian δεν έχει απαντήσει σε επανειλημμένα αιτήματα του Magazine για συνέντευξη.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις