19.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

«Guardian»: Σκάνδαλο υποκλοπών που θυμίζει τις χειρότερες ημέρες της χούντας | «Liberation»: Άρωμα Γουοτεργκέιτ γύρω από Μητσοτάκη

Από τη Γαλλία ως την Αρμενία κυκλοφορεί η ντροπή της πολιτικής της Ελλάδας με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Πρόσφατα

Σε μεγάλα Μέσα του κόσμου βρίσκεται το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, το οποίο εδώ και μήνες έχει βγει εκτός των συνόρων μέσω ευρωπαϊκών και διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων που ζητούσαν απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Τα Μέσα της Λίστας Πέτσα βέβαια παρουσιάζουν το θέμα λίγο διαφορετικά, βγάζοντας έξω απ’ το κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό και με γενικόλογες αναφορές για την ΕΥΠ | Πηγή: ThePressProject

Διεθνή πρακτορεία, όπως το Reuters και το Associated Press, αναφέρθηκαν στις παραιτήσεις του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και του γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη κάνοντας λόγο για σκάνδαλο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε το ευρωπαϊκό Euractiv και δίκτυο Al Jazzeera.

Χθες ο Guardian σε αναλυτικό δημοσίευμα τόνιζε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι η κυβέρνηση κατηγορείται για «σκοτεινές πρακτικές» αλλά και ότι το σκάνδαλο θυμίζει τις χειρότερες ημέρες της χώρας επί Χούντας. Η βρετανική ιστοσελίδα επισημαίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη ώρα της θητείας του και παραθέτει το χρονικό της υπόθεσης, αναφέρεται στις αστείες διαρροές στα ελληνικά μέσα και θυμίζει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι αποκαλύψεις σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό του Predator έπαιξαν ρόλο στις παραιτήσεις.

Αλλά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή το επόμενο έτος «βάσει ενός νέου εκλογικού νόμου που θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο για το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, να σχηματίσει κυβέρνηση –ακόμα κι αν, όπως προβλέπεται, βγει πρώτο– έχει δεχτεί ολοένα και μεγαλύτερη κριτική για τον τρόπο ηγεσίας που αφήνει λίγο χώρο για κριτική» διαβάζουμε στο δημοσίευμα, που σημειώνει επίσης πως η γραμμή άμυνας του Μαξίμου «καταδικάστηκε αμέσως ως ένα περίπλοκο δίκτυο ψεμάτων από μια κυβέρνηση που εμπλέκεται στη μεγαλύτερη κρίση της από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019»

Το άρθρο στα αγγλικάGreek PM under pressure over tapping of opponent’s phone | Greece | The Guardian


Εκτενείς ανταποκρίσεις για το ζήτημα είχαν και τα γαλλικά μέσα, το France24.com και η Liberation.

Η γαλλική εφημερίδα σε δημοσίευμα με τίτλο για «άρωμα Γουοτεργκέιτ γύρω από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη» που επισημαίνει επίσης τις επαναλαμβανόμενες διαρροές προς τους δημοσιογράφους σχετικά με την «αποδεδειγμένη υπόθεση κατασκοπείας δύο δημοσιογράφων, του Σταύρου Μαλιχούδη και του Θανάση Κουκάκη, και του αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου ελληνικού κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη».

«Είναι ένας πολιτικο-μιντιακός σεισμός που μοιάζει με το Γουoτεργκέιτ που ταράζει μέχρι και την κορυφή του κράτους και αμφισβητεί το σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή μόλις το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την εξουσία» γράφει το δημοσίευμα της Liberation.

Το άρθρο στα γαλλικάEn Grèce, parfum de Watergate autour du Premier ministre Mitsotákis – Libération (liberation.fr)


Προχθές η γερμανική taz φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα, τις παραιτήσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και της επιλογής του πρωθυπουργού να θέσει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ.

Η διεθνοποίηση του ζητήματος εμπλέκοντας ξένες χώρες στο γαϊτανάκι των διαρροών της έκανε πρέσβεις να προβούν σε διαψεύσεις. Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Αρμενίας, Τιγκράν Μκρτσιάν, και ο πρέσβης της Ουκρανίας, Σεργκέι Σουτένκο, διέψευσαν χθες με τον πιο καυστικό τρόπο ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε κατόπιν αιτήματος των δικών τους μυστικών υπηρεσιών.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις