15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σωματείο EFOOD Αττικής: Κατάργηση ν. Χατζηδάκη, «freelance» εργασίας | ΣΣΕ με αυξήσεις, ένσημα ΒΑΕ

Πρόσφατα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ EFOOD Π. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΜΟΝΟΣ FREELANCER
ΕΙΝΑΙ Η EFOOD ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ανακοίνωση της εταιρείας σχετικά με το νέο τρόπο που θα δουλεύουν και θα αμείβονται οι συνάδελφοι «freelancers» επιβεβαιώνει ότι το λεγόμενο «συνεργατικό» μοντέλο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξαρτημένη εργασία που απαλλάσσει τους εργοδότες από εργασιακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις . Αποτελεί μια προφανή εξαπάτηση από τη πλευρά της εταιρείας και του Υπουργείου Εργασίας. Στο όνομα της ευελιξίας του ωραρίου , της «αύξησης» του εισοδήματος διαμόρφωσαν εργασιακές συνθήκες χωρίς καμία προστασία, χωρίς δικαιώματα, επιβάλλοντας με το «καρότο» 10 και 12 ώρες οδήγησης. Το συγκεκριμένο μοντέλο, το λέμε και λέγεται εδώ και πολλά χρόνια «υπάλληλος με μπλοκάκι» και πληρωμή με το κομμάτι χωρίς ασφάλιση, χωρίς άδειες, χωρίς δώρα και χωρίς εργοδοτικές υποχρεώσεις.

Από την αρχή οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες με τις πλάτες του νόμου καθόριζαν χωρίς καμία συμμετοχή των λεγόμενων «συνεργατών» ,την τιμή της αμοιβής , τους όρους λειτουργίας της πλατφόρμας και στην ουσία καθόριζαν και το ωράριο εργασίας , εφόσον τις ώρες αιχμής η τιμή ήταν τέτοια όπως και ο όγκος παραγγελιών όπου δεν άφηνε στην ουσία περιθώριο άλλης επιλογής. Οι εντατικοποιημένοι ρυθμοί εργασίας σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, που με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν έχουν ακόμα επιβληθεί, είναι και η βασική αιτία που από την ώρα που εφαρμόστηκε, μετράμε συνέχεια θανατηφόρα και πολύ σοβαρά εργατικά ατυχήματα. Έχουν ήδη θυσιαστεί πολλές ζωές συναδέλφων στο βωμό των κερδών τους.

Ταυτόχρονα, έχει δοθεί η δυνατότητα να ξεφυτρώσει το δουλεμπόριο ακόμα και στη διανομή, με εργολάβους που εκμεταλλεύονται συνήθως συναδέλφους μετανάστες , επιβάλλοντας ακόμα πιο άσχημες συνθήκες εργασίας χωρίς να τηρείται κανένα εργασιακό δικαίωμα , όπως κανονικές απολαβές, εφαρμογή του 4611/19 , πληρωμή δώρων Πάσχα ,Χριστουγέννων κ.λπ.

Με την νέα απόφαση της EFOOD επιβάλλεται νέα παρέμβαση στην οργάνωση του χρόνου εργασίας των συναδέλφων που δουλεύουν με αυτό το καθεστώς καταρρίπτοντας επίσημα το αφήγημα του «επιχειρηματία ντελιβερά» που επιλέγει πότε και πού θα δουλέψει. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται τα λεγόμενα slots όπου στην ουσία θα είναι προκαθορισμένες βάρδιες στο πλήθος, σε περιοχές και ώρες όπου ένας αλγόριθμος θα προβλέπει ότι θα υπάρχει ανάγκη για εργατικό δυναμικό και κατ’ επέκταση δουλειά. Οι διανομείς θα πρέπει να προλάβουν να δηλώσουν κάθε βδομάδα διαθεσιμότητα ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία να δουλέψουν σε συγκεκριμένες περιοχές με την ελπίδα ότι θα πηγαίνουν περισσότερες παραγγελίες στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να βγάλουν αξιοπρεπές μεροκάματο. Μάλιστα, ανακοινώθηκε και ο νέος πίνακας αμοιβών , όπου υπάρχει σημαντική μείωση στην αμοιβή κάθε παραγγελίας, ώστε με αυτό τον τρόπο να συμψηφιστούν οι αποζημιώσεις που οφείλει να δίνει η εταιρεία όσον αφορά τη συντήρηση του οχήματος , τη χορήγηση του κράνους κ.α. Αυτά που ήταν να δώσει ως έξτρα παροχές τα παίρνει πίσω από την μείωση της αμοιβής, με το έτσι θέλω, ελεύθερα , ως ο μοναδικός freelancer.

Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των συναδέλφων που βιώνουν τις αλλαγές που είναι εις βάρος του τρόπου που εργάζονταν και βιοπορίζονταν μέχρι σήμερα. Αλλαγές όμως που είναι απότοκες τόσο της «freelance» εργασίας όσο και των σχεδιασμών της delivery hero που ήδη έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό με τα χειρότερα να μην έχουν εφαρμοστεί ακόμα εδώ. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σε όλες τις χώρες όπως στην Τουρκία, τις Φιλιππίνες , την Μιανμάρ και αλλού και για αυτό το λόγο βρίσκονται και αυτοί συνεχώς σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας ακόμα και δικαστικά, να αναγνωριστεί η εργασία τους ως εξαρτημένη. Οι εκτιμήσεις για το μέλλον με βάση το παρόν χιλιάδων συναδέλφων στο εξωτερικό, που εργάζονται με το συγκεκριμένο μοντέλο για την delivery hero, είναι ακόμα πιο ζοφερές.

Κατανοούμε επίσης ότι υπάρχουν ανάμεσα μας συνάδελφοι οι οποίοι βρεθήκαν στο συγκεκριμένο επάγγελμα συγκυριακά, κατά τύχη ή από οικονομική ανάγκη. Το συγκεκριμένο μοντέλο με τις άμεσες και «υψηλές» αμοιβές που θα προέκυπτε μετά από πολλές ώρες εντατικοποιημένης εργασίας δελέασε αρχικά ακόμα και συναδέλφους που είναι χρόνια στο επάγγελμα. Για εμάς όμως που είμαστε επαγγελματίες οδηγοί δικύκλου, έχοντας στις πλάτες μας εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε για αυτονόητα δικαιώματα και αξιοπρεπή διαβίωση μέσω της εργασίας μας, είναι εξόφθαλμο ότι το μοντέλο της «freelance» εργασίας υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας μεταφέροντας τα κόστη του εργοδότη πάνω μας και αναπόφευκτα συνιστά πλήρη εξαθλίωση της εργασίας μας εξισώνοντάς μας με τον πάτο.

Ως επαγγελματίες οδηγοί δικύκλου, ως κομμάτια της κοινωνίας και της εργατικής τάξης, έχοντας συνείδηση ότι βρισκόμαστε μαζί με πολλούς άλλους στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας, ως εργαζόμενοι στην efood, είμαστε οι πρώτοι που βιώνουμε την υποτίμηση που φέρει το μοντέλο της «freelance» εργασίας. Ως τέτοιοι, έχουμε χρέος και καθήκον να αντισταθούμε σε αυτό το έκτρωμα τόσο για τον κλάδο μας αλλά και για όλους τους κλάδους που μελλοντικά θα συμβεί το ίδιο, μακριά από ψευδαισθήσεις για εξανθρωπισμό ενός μοντέλου που οι μόνοι που έχουν κέρδος είναι τα αφεντικά. Κέρδος χωρίς ρίσκα. Ρίσκα που μετακυλίονται στους «συνεργάτες». Άλλωστε όλες οι προσπάθειες που έγιναν για διάλογο ως ισότιμα μέλη πέσαν στο κενό από την στιγμή που η εταιρία μιλάει από θέση ισχύος και ως τέτοια αποφασίζει μονομερώς το μέλλον της εργασίας μας, κάτι που δηλώνει ρητώς με την αδιαπραγμάτευτη στάση της σε κάθε συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων. Ο μόνος τρόπος για αξιοπρεπή διαβίωση και υπεράσπιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων που έχουμε κερδίσει με αγώνες εμείς και πολλοί πριν από εμάς είναι ο συλλογικός αγώνας για διεκδικήσεις συλλογικών συμβάσεων με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ήρθε η ώρα να οργανωθούμε στο σωματείο και συλλογικά να διεκδικήσουμε, τόσο από την εταιρία όσο και από το υπουργείο, δουλειά με δικαιώματα που θα μας εξασφαλίζει ασφάλεια, προστασία της ζωής μας και αξιοπρεπές εισόδημα.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ FREELANCE ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥ
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ EFOOD

ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις