Στις 7 Αυγούστου παίρνουμε θέση μάχης και υπεράσπισης της Καζάρμα. Γιατί η εικόνα του Τυμπάνου στην Αργιθέα, πληγωμένου από τα έργα της “πράσινης ανάπτυξης”, είναι μία εικόνα από το μέλλον και της Καζάρμα, εάν επιτρέψουμε να γίνει το αιολικό εργοστάσιο με εννέα ανεμογεννήτριες που έλαβε άδεια εγκατάστασης.
Γιατί θέλουμε από το οροπέδιο της λίμνης Πλαστήρα, από τα γύρω χωριά, από το ορειβατικό καταφύγιο ,να βλέπουμε το επτάμετρο πυροφυλάκιο της κορυφής της και όχι τις ανεμογεννήτριες, ύψους 130 μέτρων η καθεμιά, που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν γύρω του.
Γιατί πίσω από την Καζάρμα, στο διάσελο του Αγίου Νικολάου, στους πρόποδες της Καράβα, το κόκκινο φωτάκι του ανεμομετρικού ιστού που αναβοσβήνει το βράδυ δίνει το στίγμα ακόμα ενός μετώπου υπεράσπισης της υψηλότερης κορυφής των Αγράφων. Θυμάσαι; Μέχρι πριν λίγο καιρό αυτό το φωτάκι αναβόσβηνε στην Καζάρμα.
Γιατί ένα από τα ποτάμια που πηγάζουν από τα έγκατα αυτού του βουνού, ο Κερασιώτης, μπαζώνεται με ένα δεύτερο τσιμεντένιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, αφού το πρώτο το παρέσυρε το ρέμα και ευτυχώς μάτια μου δεν ήταν ψέμα. Αλλά δυστυχώς δεν είναι ψέμα ούτε ότι ο Άσπρος στο Καροπλέσι, αυτό το μοναδικό στολίδι με τα νερά του που κυλούσαν ορμητικά ανάμεσα σε πλατάνια και λεύκες, και τις βίδρες να κοντοστέκονται, είναι έτοιμος να μπει σε σωλήνα και να ερημώσει για δύο χιλιόμετρα για να παραχθεί η… εξωφρενική ενέργεια των 0,99MW!
Κοιτάμε την Καζάρμα και βλέπουμε τα νοτιοανατολικά Άγραφα, τις δασώδης πλαγιές της Βουλγάρας, του Καπροβουνίου, του Ιτάμου που απειλούνται και πάλι από τα σχέδια μίας αδηφάγας βιομηχανίας που χαρακτηρίζει τα έργα της “πράσινα” εξαφανίζοντας χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, ισοπεδώνοντας βουνοκορφές και τσιμεντώνοντας ποτάμια.
Στις 7 Αυγούστου είμαστε στην Καζάρμα. Αλλά και κάθε μέρα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και είμαστε έτοιμοι και έτοιμες να σταθούμε απέναντι στη λεηλασία της φύσης.
Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 – Ανοιχτό Κάλεσμα για να μη μετατραπούν τα Άγραφα σε βιομηχανική ζώνη αιολικών εγκαταστάσεων
ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΖΑΡΜΑ
Ανακοινώνουμε ανοιχτό κάλεσμα για μεγάλη διαμαρτυρία στις 7 Αυγούστου για την Καζάρμα, μία ακόμη κορυφογραμμή η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της αιολικής βιομηχανίας. Η πρόσφατη άδεια εγκατάστασης 9 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στην Καζάρμα ύψους 150μ. η κάθε μία (θέσεις Ζυγουρολίβαδο – Παλιό μανδρί), απαιτεί την εγρήγορσή μας.
Έχοντας την παρακαταθήκη του πολύμορφου αγώνα που οδήγησε στην ακύρωση των έργων στη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο, θεωρούμε ότι η Καζάρμα, ακριβώς επάνω από το μοναδικό τοπίο της λίμνης Πλαστήρα (Μέγδοβα), αποτελεί ένα πεδίο όπου πρέπει οι κινήσεις μας να καταστήσουν εκ των προτέρων αδιανόητη οποιαδήποτε περαιτέρω σκέψη να προχωρήσει αυτό το έργο για να μη φτάσουμε ποτέ στο στάδιο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα έργα στον Τύμπανο Αργιθέας.
Ενώ έχουν ήδη κατακρεουργήσει τον Τύμπανο με τα έργα υποδομής για τον υποσταθμό και τις βάσεις, αυτές τις μέρες ανεβαίνουν τα εξαρτήματα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Η αστυνομία απάντησε με βία, χημικά και συλλήψεις σε όσους βρέθηκαν εκεί την Κυριακή 24 Ιουλίου, στα 1600 μέτρα υψόμετρο, διαμαρτυρόμενοι για την ολοκληρωτική καταστροφή του βουνού.
Ζητάμε την άμεση παύση των εργασιών στον Τύμπανο και την άμεση παύση όλων των διώξεων όσων υπερασπίζονται τα Άγραφα και όλα τα βουνά, όλων όσων είναι ενάντια στην καταστροφή της φύσης.
Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι ενωμένοι.
Για την Καζάρμα την Κυριακή 7 Αυγούστου καλούμε:
- Tους απανταχού Αγραφιώτες και τους συλλόγους τους σε όλη την Ελλάδα.
- Tους συλλόγους, τους φορείς και τους ανθρώπους των βουνών και του κάμπου της Θεσσαλίας, της Ευρυτανίας και της ευρύτερης περιοχής.
- Τους συνοδοιπόρους στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή της φύσης.
- Τους Ορειβατικούς, Περιηγητικούς και Φυσιολατρικούς συλλόγους.
- Τις κινήσεις και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα για την προστασία των κοινωνικών αγαθών και του περιβάλλοντος να στηρίξουν τον μακροχρόνιο αγώνα για τα Άγραφα και για τα βουνά όλης της χώρας
Κυριακή 7 Αυγούστου όλοι και όλες στην Καζάρμα:
- Στις 7:30 π.μ., ανάβαση προς την κορυφή της Καζάρμας για όσους και όσες το επιθυμούν (σημείο εκκίνησης το γήπεδο της Φυλακτής).
- Στις 11:30 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία της Φυλακτής με όλους τους συλλόγους και τις συλλογικότητες.
Πηγή: mouzakinews.gr
Τα «Άγραφα απάτητα βουνά» είναι μια κοροϊδία
Οι δυσπρόσιτες περιοχές που εντάχθηκαν στην Υπουργική Απόφαση «προστατεύονταν ήδη από τη φύση τους», τονίζει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
Στις 29 Ιουλίου του 2022 το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε με «τυμπανοκρουσίες» τη θεσμοθέτηση με Υπουργική Απόφαση της προστασίας των Αγράφων υπό τον τίτλο «Τα θρυλικά Άγραφα θα παραμείνουν για πάντα Απάτητα Βουνά».
Με την κίνηση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίστηκε ότι εξασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των Αγράφων από αλλοιώσεις και επεμβάσεις, όπως είναι η κατασκευή βιομηχανικών αιολικών και άλλων οχλουσών δραστηριοτήτων.
Όμως, κατά πόσο είναι ουσιαστική αυτή η απόφαση; Την απάντηση τη δίνει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.
Η συνολική περιοχή των Αγράφων έχει έκταση 2.664 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καταλαμβάνει έκταση του δυτικού ορεινού τμήματος της Καρδίτσας (Θεσσαλικά Αγραφα) και του βόρειου τμήματος της Ευρυτανίας και μικρού τμήματος της βόρειας Φθιώτιδας (Ευρυτανικά Άγραφα), όπως έχει καταγραφεί από έναν από τους σημαντικότερους μελετητές της φύσης και της ιστορίας των Αγράφων, του δασολόγου Σεραφείμ Τσιτσιά στο βιβλίο του «Τα Άγραφα της Πίνδου» (έκδοση 1967 και πρόσφατη επανέκδοση 2022).
Έτσι δεν είναι μια μικρή περιοχή γύρω από το χωριό Άγραφα. Η έκταση του σημερινού Δήμου Αγράφων ανέρχεται σε 920 τ.χλμ.
Εντός των Αγράφων υπάρχει η προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 «Όρη Άγραφα» με κωδικό GR2430002 και έκταση 390 τ.χλμ.
Πρόσφατα, μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει καταγράψει τις περιοχές άνευ δρόμων (ΠΑΔ) της χώρας μας που χρίζουν ιδιαίτερης προστασίας. Σημειώνεται ότι ΠΑΔ είναι μια περιοχή που έχει έκταση τουλάχιστον ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο και απέχει τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο από αμαξωτό δρόμο.
Εντός των Αγράφων είναι και δύο περιοχές ΠΑΔ με συνολική έκταση 94,42 τ.χλμ στα Δυτικά Άγραφα πέριξ των κορυφών Ντεληδήμι, Φτέρη και Λιάκουρα. Αυτές τις δύο περιοχές εντάσσει τώρα το ΥΠΕΝ με την ανωτέρω απόφαση του στα «Απάτητα Βουνά».
Αυτή η έκταση αυτή είναι μόλις το 3,54% των Αγράφων ή το 24,1% της περιοχής Natura. Λόγω δε του δυσπρόσιτου της περιοχής αυτής δεν υπάρχει εντός της καμία άδεια αιολικού σε ισχύ.
«Στα Άγραφα από τη δεκαετία του ΄80 και με χρηματοδοτήσεις από την τότε ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Ένωση) αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου έχουν σπαταληθεί τεράστια ποσά σε ημέτερους εργολάβους των κυβερνήσεων για διανοίξεις εκατοντάδων χιλιομέτρων δασικών δρόμων που υποτίθεται θα έφερναν την ανάπτυξη.»
»Τελικά, από τους δρόμους αυτούς έφυγαν και οι τελευταίοι των κατοίκων. Πολλοί δρόμοι έχουν εγκαταλειφθεί και η φύση, λόγω και του μικρού τους πλάτους έως 3 μέτρα, προσπαθεί μάταια να τους αφομοιώσει, αλλά το τοπίο έχει ήδη κατακερματισθεί, οπότε το επιστημονικό εργαλείο των ΠΑΔ δεν μπορεί να έχει καμία χρησιμότητα για την προστασία των Αγράφων και σε άλλη βάση πρέπει να αναζητηθεί η προστασία τους.»
»Καταλαβαίνει πλέον κανείς ότι το όλο εγχείρημα “Άγραφα απάτητα βουνά” είναι μια κοροϊδία, ένα κενό γράμμα. Οι δυσπρόσιτες αυτές περιοχές που εντάχθηκαν στην Υπουργική Απόφαση προστατεύονταν ήδη από τη φύση τους και δεν έχουν ανάγκη την οποιαδήποτε κυβερνητική προστασία και δεν έχουν δε καμία άδεια αιολικού για να ακυρωθεί», αναφέρει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.
«Σε ό,τι μας αφορά, δεν μασάμε τις “κυβερνητικές καραμέλες” δε περιμένουμε να μας χαριστεί τίποτε, δεν εγκαταλείπουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας μαζί με όλους φίλους τους φίλους των Αγράφων και των βουνών, για Άγραφα, πάντα απάτητα και ανέγγιχτα, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σπιθαμή τους», καταλήγει.
Και καλεί σε συμμετοχή την Κυριακή 7 Αυγούστου στο χωριό Φυλακτή στη συγκέντρωση και πορεία για την προστασία της κορυφής Καζάρμας από τα αιολικά.
Πηγή: efsyn.gr, Τάσος Σαραντής