Οργή για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, πολλά ερωτήματα και αναφορές για «εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων», από γονείς επτά σχολείων στην Καλαμαριά | Καταγγέλλουν πως μεθοδεύτηκε απόφαση που θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μετακινούνται έως και τρία χιλιόμετρα καθημερινά για να πάνε σε πολύ παλαιότερο και ίσως ακατάλληλο σχολείο και προειδοποιούν με προσφυγή στον εισαγγελέα
Σοβαρότατες καταγγελίες με αιχμές για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, καταθέτουν γονείς επτά σχολείων ενάντια στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας την ότι μεθόδευσε απόφαση για να αλλάξει τις κατανομές που αφορούν στο 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς, με αποτέλεσμα περίπου 80 μαθητές φέτος και εκατοντάδες άλλοι τα επόμενα χρόνια, να αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις έως και τρία χιλιόμετρα προκειμένου να πηγαίνουν στο 4ο και 5ο Λύκειο στην περιοχή Βότση.
Ο γονείς κάνουν λόγο για παράτυπες διαδικασίες, εντελώς αντιφατικές δικαιολογίες και επιλεκτικές ενέργειες, διερωτώμενοι εάν η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης θέλει να μειώσει τον αριθμό μαθητών στο 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, για να στείλει κάποιους στο 4ο και 5ο ΓΕΛ, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο τελευταίων σχολείων που έχουν σαφώς λιγότερους μαθητές. Εμμέσως, όπως λένε, πέρα από τους εκπαιδευτικούς του 4ου και 5ου ΓΕΛ, κανένας άλλος δεν ευνοείται από την απόφαση για αλλαγή των κατανομών και οπωσδήποτε όχι οι μαθητές που θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και δύο δρόμους ταχείας κυκλοφορίας για να πάνε σχολείο, θέτοντας τους εαυτούς τους σε κίνδυνο.
Το πρόβλημα όπως εξηγεί στο GRTimes η κ. Κατερίνα Εμμανουήλ, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, ξεκινά από την έλλειψη σχολικής στέγης στις περιοχές Άγιος Ιωάννης, Φοίνικας και Νέα Κρήνη Καλαμαριάς και έχει τις ρίζες του εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί λύση, με αποτέλεσμα οι γονείς κάθε χρόνο να «τρέχουν» να προλάβουν καταστάσεις.
Όπως λέει, στις περιοχές αυτές υπάρχουν τέσσερα γυμνάσια το 10ο, το 9ο, το 6ο και το 3ο από τα οποία αποφοιτούν μαθητές που πρέπει να απορροφηθούν από δύο ΓΕΛ, το 3ο και το 6ο και από το ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, οπότε εκ των πραγμάτων προσπαθούν να χωρέσουν μαθητές από τέσσερα σχολεία σε περίπου 2,5… Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην χωρούν οι μαθητές στα δύο ΓΕΛ και κάποιοι να κατευθύνονται στο 4ο και 5ο ΓΕΛ που έχουν μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την περιοχή κατοικίας τους.
Το 2020, με απόφαση δημάρχου και προκειμένου να λυθεί αντίστοιχο πρόβλημα αποστάσεων για εκατοντάδες μαθητές, το 3ο ΓΕΛ πήγε στη θέση του 10ου Γυμνασίου, και το 10ο στη θέση του 3ου ΓΕΛ, μεταστέγαση που κρίθηκε επιβεβλημένη ώστε το Λύκειο να διαθέτει περισσότερες αίθουσες .
Μετά τη μεταστέγαση και ειδικά την περασμένη χρονιά, το 3ο ΓΕΛ λειτούργησε με περίπου 410 μαθητές χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η σχολική κοινότητα περίμενε πως αυτή η κατάσταση θα συνεχιζόταν, τουλάχιστον έως ότου κατασκευαστεί το 8ο Λύκειο στην περιοχή του Νταλίπη, το οποίο έχει ήδη ιδρυθεί (χωρίς να έχει αρχίσει να χτίζεται), γεγονός που καταδεικνύει πως το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει το τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη σχολικής στέγης.
«Μελέτη από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς καμία αρμοδιότητα»
Σύμφωνα με την κ.Εμμανουήλ, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα, χωρίς να υπάρχει κανένα σχετικό νομικό πλαίσιο, αποφάσισε να αναθέσει σε έναν μηχανικό, τον οποίο πήρε τον Οκτώβριο του 2021 με απόσπαση από ένα σχολείο Β`βάθμιας όπου ήταν καθηγητής, την εκπόνηση μιας πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να αποφανθεί εάν μια αίθουσα του 3ου ΓΕΛ που ονομαζόταν «αίθουσα ειδικής διδασκαλίας» μπορεί να φιλοξενήσει μαθητές. Η συγκεκριμένη αίθουσα κατά την περασμένη σχολική χρονιά και ενώ φοιτούσαν στο σχολείο 410 μαθητές, δεν είχε χρήση και ήταν άδεια.
«Η μελέτη που έγινε, κανονικά όφειλε να γίνει κατόπιν αιτήσεως του δήμου, από τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο, ο μηχανικός εκπόνησε τη μελέτη, αποφαινόμενος ότι με βάση τα ισχύοντα πλέον κτιριολογικά πρότυπα, το πώς δηλαδή χτίζονται πλέον τα σύγχρονα σχολεία, το 3ο ΓΕΛ μπορεί να στεγάσει μαθητικό δυναμικό μόνο 360 παιδιών. Αυτό αν πάμε να το εφαρμόσουμε στα σχολεία της Θεσσαλονίκης που έχει τόσο σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης, τα σχολεία θα μπορούν να απορροφήσουν μόνο το 50% των μαθητών και τα υπόλοιπα ή θα είναι στον δρόμο ή θα αναγκαστούμε να γυρίσουμε και σε απογευματινές βάρδιες όπως παλιά» επισημαίνει η γραμματέας του συλλόγου γονέων του 10ου Γυμνασίου.
Η ίδια υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι η μελέτη έγινε χωρίς καμία αρμοδιότητα, οφείλεται στο ότι προφανώς εξυπηρετούσε κάποια σκοπιμότητα.
Η σκοπιμότητα πίσω από τη μελέτη που έφερε τα πάνω κάτω
Η κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε στο 4ο και 5ο ΓΕΛ στο Βότση, σε μια περιοχή που δεν είναι αναπτυσσόμενη πλέον και έχει μειούμενο μαθητικό δυναμικό. «Όλα έγιναν προκειμένου να διοχετευτούν εκεί παιδιά, ώστε να μην υπάρξει συγχώνευση των δύο μονάδων σε ένα σχολείο. Σε αυτήν την περίπτωση θα χανόταν σίγουρα η θέση του ενός διευθυντή, ενώ κάποιοι μπορεί να έχαναν την οργανική τους θέση στο κτίριο που υπηρετούν» υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι ζητείται από τα παιδιά, να βρίσκουν έναν τρόπο να μεταφέρονται, ακόμη και με λεωφορείο, «αλλά οι καθηγητές δεν πρέπει να πάρουν λεωφορείο».
Αναλυτικότερα, τονίζει πως με βάση τη μελέτη για το 3ο ΓΕΛ και προκειμένου να μειωθούν οι μαθητές στα 360 άτομα, όπως αυτή ορίζει, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκανε τις κατανομές μαθητών, στέλνοντας περίπου 80 από αυτούς στα 4ο και 5ο ΓΕΛ, ώστε να μην κινδυνεύουν με συγχώνευση.
Γενικά, όπως λέει, εκπονήθηκε μια μελέτη για ένα σύγχρονο κτίριο, που είναι το 3ο ΓΕΛ, χωρίς αντίστοιχα να ελέγξει κανείς, “αυτό το σχολείο στο οποίο στέλνουμε αυτούς τους μαθητές, πληροί τις προϋποθέσεις;”. «Εγώ ως μηχανικός έκανα έρευνα και διαπίστωσα πως ούτε κτιριολογικό έχει το 4ο – 5ο, ούτε οικοδομική άδεια έχει και δεν πληροί τις αντίστοιχες προϋποθέσεις που λέει η Δευτεροβάθμια ότι θέλει να τηρούνται στην περίπτωση του 3ου ΓΕΛ» δηλώνει η κ. Εμμανουήλ.
Κατά την ίδια, η μελέτη αφορούσε επιλεκτικά και στοχευμένα, το 3ο ΓΕΛ, τη στιγμή που η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει σχολεία χωρίς κτιριολογικό, οικοδομική άδεια, πιστοποιητικά πυρασφάλειας, σχολεία στα οποία μαθητές είναι σε «αίθουσες» που δεν είναι χαρακτηρισμένες ως τέτοιες, σε διαδρόμους, γραφεία κτλ. Επίσης το 3ο ΓΕΛ που έχει από την οικοδομική του άδεια το 2007, 15 αίθουσες διδασκαλίας 50τμ, διαθέτει ακόμη μια αίθουσα 50τμ χαρακτηρισμένη ως «αίθουσα ειδικής διδασκαλίας» που δεν έχει χρήση αυτή τη στιγμή, αλλά και μια αίθουσα 70τμ, χαρακτηρισμένη ως «αίθουσα τεχνολογίας» επίσης χωρίς χρήση καθώς το συγκεκριμένο μάθημα δεν διδάσκεται στο Λύκειο. Συνεπώς, σύμφωνα με την γραμματέα του Συλλόγου Γονέων, ενώ το σχολείο διαθέτει 17 αίθουσες , η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας «βλέπει» μόνο τις 15, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις 12 για κατανομές, αφήνοντας τις 3 κενές για τις κατευθύνσεις. «Στην Καλαμαριά δεν υπάρχει σε κανένα Λύκειο της περιοχής, κάτι αντίστοιχο. Στα περισσότερα Λύκεια στεγάζονται οι κατευθύνσεις στο χημείο, στο γυμναστήριο, ακόμη και σε αίθουσες γυμνασίου, όπου βρίσκουν. Και ξαφνικά εμείς που έχουμε τις άδειες αίθουσες, τις κρατάμε να τις βλέπουμε και θα χρησιμοποιήσουμε και τρείς για κατευθύνσεις» λέει χαρακτηριστικά.
Επίσης αναφέρει πως η Δευτεροβάθμια δεν λαμβάνει υπόψη, υπουργική απόφαση του 2007, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει η μέγιστη διανυόμενη απόσταση για τους μαθητές του Λυκείου, να μην είναι πάνω από 1000-1500 μέτρα.
«Θα απευθυνθούμε στον εισαγγελέα αν δεν εισακουστούμε»
Τόσο ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Γυμνασίου, όσο και οι Σύλλογοι άλλων έξι σχολείων της περιοχής που επηρεάζονται από τις κατανομές που θέλει να επιβάλλει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα του 9ου Γυμνασίου, του 3ου Γυμνασίου, του 3ου Λυκείου, του 18ου Δημοτικού, του 6ου Δημοτικού και του 12ου Δημοτικού, υπογράφουν επιστολή που απέστειλαν προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στις 28/7/2022, την οποία κοινοποίησαν στην υφυπουργό Ζέττα Μακρή, καθώς και στον Δήμο Καλαμαριάς και στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Πηγή: GRTimes