Συνεχίζονται οι αρνητικές ενδείξεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς ο όγκος πωλήσεων στο λιανεμπόριο συρρικνώθηκε σε ένα χρόνο κατά 3,7% στην ευρωζώνη και κατά 2,8% στην Ε.Ε. των 27, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο. Εκρηκτική αύξηση σημείωσαν το ίδιο διάστημα οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, με άνοδο του σχετικού δείκτη κατά 35,8% στην ευρωζώνη και 36,1% στην Ε.Ε.
Συγκριτικά με τον Μάιο, ο όγκος πωλήσεων στο λιανεμπόριο μειώθηκε κατά 1,2% στην ευρωζώνη, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν συνολικά κατά 1,1%, παρά το «φρενάρισμα» στον ρυθμό των ανατιμήσεων στα βιομηχανικά αγαθά, πλην ενέργειας. Οι τιμές χονδρικής στην ενέργεια έπειτα από μια οριακή αποκλιμάκωση την άνοιξη, πήραν ξανά την ανηφόρα, με αυξήσεις 2,7% στην ευρωζώνη και 3,2 στην Ε.Ε.
Σε έναν χρόνο οι τιμές χονδρικής στην ενέργεια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στη ζώνη του ευρώ, με αύξηση 92,8%, ενώ 15,6% αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής των υπόλοιπων αγαθών πλην ενέργειας. Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Ρουμανία (61,2%), τη Δανία (55,5%) και τη Λιθουανία (52,5%). Στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία υποχώρησαν τον Ιούνιο κατά 3,2%, κατεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό της βιομηχανίας κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 33,7%.
Σε κάμψη για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2021 βρίσκεται και η οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τον σύνθετο Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) του Ιουλίου, της S&P Global. Η μεγαλύτερη υποχώρηση σημειώθηκε στη μεταποίηση, με τον δείκτη να είναι πρώτη φορά αρνητικός έπειτα από δύο χρόνια (49,8), ενώ σημαντική επιβράδυνση σημειώθηκε και στον τομέα των υπηρεσιών, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 51,2 μονάδες τον Ιούλιο, από 53 τον Ιούνιο.
Η επίδραση του πληθωρισμού είχε αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση, καθώς οι νέες παραγγελίες πελατών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2013, με εξαίρεση τους «παγωμένους» μήνες του λοκντάουν του 2020. Σημάδι οικονομικής εξασθένησης θεωρείται η μείωση των νέων παραγγελιών, με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δύο χρόνια, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Στοιχεία ΟΟΣΑ: Οι υψηλότερες αυξήσεις από το 1975 στα τρόφιμα
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ιουνίου σκαρφάλωσε στο 10,3%, από 9,7% τον Μάιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών από τον Ιούνιο του 1988, εξαιτίας των υψηλών ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού, με εξαίρεση τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ολλανδία.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ενέργεια άγγιξε το 40,7% τον Ιούνιο, από 35,4% τον Μάιο, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 1975 και διαμορφώθηκε στο 13,3% από 12,6% τον Μάιο.
Πληθωρισμός-ρεκόρ στην Τουρκία: 78,6% τον Ιούνιο
Σχεδόν το ένα τρίτο των 38 χωρών του ΟΟΣΑ σημειώνει διψήφιο πληθωρισμό, με την Τουρκία να βρίσκεται στην πρώτη θέση, αφού ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τρέχει με τον ιλιγγιώδη ρυθμό του 78,6%. Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό που έχει γνωρίσει η γειτονική χώρα από το 1998, με την υψηλότερη ετήσια αύξηση να καταγράφεται στον τομέα των συγκοινωνιών (123,7%).
Εξωφρενικές είναι οι αυξήσεις στα τρόφιμα, με άνοδο του δείκτη τιμών κατά 93,3%, και ακολουθούν τα έπιπλα και είδη σπιτιού με 81,14%.