16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΕΡΕΤΕ: Δικαίωση για τους εργαζομένους στη βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών

Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόσφατα

Η οργάνωση στο Σωματείο ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας!

Η Ακαδημία Αθηνών δεν μπόρεσε να εκδικηθεί, ούτε να τιμωρήσει τρεις πρώην εργαζόμενους στη Βιβλιοθήκη της, όταν αυτοί μετά από 10 και 15 χρόνια επαναλαμβανόμενων συμβάσεων και μετά τη μη ανανέωση της εργασιακής και ερευνητικής τους σχέσης διεκδίκησαν την επιστροφή τους στο ίδρυμα. Αντιδίκησε μαζί τους στα δικαστήρια για 2 χρόνια και πριν ένα μήνα, παρά τη δικαστική της νίκη, απαίτησε με δικαστικό κλητήρα την επιστροφή δεδουλευμένων μισθών τους 14 μηνών που είχαν δοθεί με δικαστική εντολή και ασφαλιστικά μέτρα!

Στην πρωτοφανή αντεργατική απαίτησή της Ακαδημίας Αθηνών το σωματείο μας πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή καταγγέλλοντας την απαράδεκτη στάση της ακαδημίας και εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους. Το πλήθος παρεμβάσεων που ακολούθησαν και οι μεγάλες διαστάσεις που έλαβε το θέμα φτάνοντας μέχρι και στη συζήτηση της βουλής αποκαλύπτει το βαθύτατα σάπιο και αντεργατικό χαρακτήρα των διοικήσεων τέτοιων ιδρυμάτων που αντί να αναγνωρίζουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, έρχονται να ζητήσουν και τα ρέστα.

Από τις 24 Ιουνίου που οι τρεις πρώην συμβασιούχοι ερευνητές έλαβαν το εξώδικο υπογεγραμμένο από το Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Χρήστο Ζερεφό, δημιουργήθηκε ένα κλίμα πίεσης προς την Ακαδημία αλλά και προγραμματισμένες δράσεις σε περίπτωση που δεν έπαιρνε πίσω την εκδικητική και παράνομη απόφαση για να διεκδικήσει από τους εργαζόμενους δεδουλευμένα.

Εν τέλει δια στόματος της κυβέρνησης η Ακαδημία Αθηνών υπαναχώρησε επικαλούμενη απόφαση  της Συγκλήτου της, η οποία επικαλούμενη νομολογία του Αρείου Πάγου (4/2021) τελικά ορίζει ότι, εφόσον οι εργαζόμενοι παρείχαν υπηρεσίες, οφείλουν να αμειφθούν από τον εργοδότη, οπότε σωστά καταβλήθηκαν τα χρήματα και κακώς αναζητούνται πίσω. Η έκδοση της απόφασης μετά την εξώδικη επιβολή της επιστροφής των δεδουλευμένων αποδεικνύει πως η γενικότερη κατακραυγή και η πίεση που ασκήθηκε στο ίδρυμα απέδωσε καρπούς. Η αλληλεγγύη και η συλλογική διεκδίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσεις να αποτρέψεις τις εκδικητικές αποζημιώσεις που ζήτησε η Ακαδημία Αθηνών και γενικότερα τις εργοδοτικές παραβιάσεις που παρατηρούνται κατά κόρον στον κλάδο μας.

Να τελειώνουμε λοιπόν: η απόπειρα να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι δεν απέδωσε. Μάλλον το αντίθετο πέτυχαν όσοι διοικητικοί και νομικοί θέλησαν να υποβαθμίσουν τις ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων από την Ακαδημία Αθηνών.

Λίγες μέρες μετά την νίκη που πέτυχε το σωματείο μας διεκδικώντας έμισθη άδεια μητρότητας για συναδέλφισα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η δικαίωση των συναδέλφων μας γεμίζει με ακόμη περισσότερη αισιοδοξία. Για τον συνολικότερο αγώνα που έχουμε μπροστά μας με την κατάργηση των συμβάσεων-έργου, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενάντια στο καθεστώς ομηρείας που προωθούν κυβερνήσεις και ΕΕ στο χώρο της έρευνας και αξιοποιούν ΕΛΚΕ και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων απέναντι στους εργαζόμενους-ες.

Μαζικόποιούμε το σωματείο μας και συνεχίζουμε τον αγώνα για την σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, για αξιοπρεπή μισθό-ωράριο-ασφάλιση!


Καταγγελία ΣΕΡΕΤΕ για Ακαδημία Αθηνών: Απολύει και εκδικητικά απαιτεί πίσω δεδουλευμένα ενός χρόνου

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις