28.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

ΑΑΔΕ: Θυμήθηκε να επιβάλει αναδρομικό «χαράτσι» και σε χιλιάδες συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά μέσα στο 2016

Επιμέλεια από το Γιώργη Χρήστου

Πρόσφατα

Αναδρομική «κεραμίδα» από την εφορία έρχεται σε χιλιάδες συνταξιούχους το φθινόπωρο, η οποία αφορά στη φορολογία «ξεχασμένων και αδήλωτων αναδρομικών», όπως τα χαρακτηρίζει.

Σύμφωνα με το sofokleousin, πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές που έλαβαν το έτος 2016 και τα οποία φορούσαν είτε το 2016 είτε παλαιότερα έτη, αλλά καταβλήθηκαν εντός του 2016. Η ΑΑΔΕ, σημειώνει η οικονομική ιστοσελίδα, «επείγεται να αποστείλει τα σχετικά σημειώματα, εντός του 2022, καθώς το φορολογικό έτος 2016 παραγράφεται την 31η Δεκεμβρίου 2022, οπότε, οι βεβαιώσεις των αναδρομικών φόρων θα πρέπει να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους».

Κάνει, επίσης, αναφορά και στα παρόμοια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι συνταξιούχοι και τα δύο προηγούμενα έτη (αναδρομικά που καταβλήθηκαν στα έτη 2014 και 2015) και σημειώνει ότι: «χιλιάδες περιπτώσεις από αυτές εκκρεμούν ακόμη στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, ή στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς οι συνταξιούχοι, αμφισβητούν τη νομιμότητα επιβολής των συγκεκριμένων φόρων και των αναδρομικών προστίμων».

Το αίτημα των συνταξιούχων: «Να ακυρωθεί η φορολόγηση των αναδρομικών. Ψίχουλα μας δώσατε. Είναι εξωφρενικό να θέλετε να τα πάρετε πίσω»

Υπενθυμίζεται η δίκαιη οργή των συνταξιούχων που κατηγόρησαν το υπουργείο Οικονομικών για εξαπάτηση, για την απόφασή του να φορολογήσει αναδρομικά τα εισοδήματα του 2015 και 2016, καθώς τα αναδρομικά ψίχουλα που έλαβαν συνοδεύτηκαν από μια νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή (06-10-2020), σύμφωνα με την οποία «δε διενεργείται παρακράτηση φόρου ούτε παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης». Με την απόφαση, ωστόσο, οι συνταξιούχοι καλούνταν να επιστρέψουν το 1/3 από αυτά που εισέπραξαν. Κι επί πλέον, χωρίς «αιδώ και περίσκεψιν», έστειλε τους συνταξιούχους (η συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχει καμία σχέση με το διαδίκτυο), για να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις ηλεκτρονικά, στα λογιστικά γραφεία τα οποία θησαύρισαν με το πενιχρό εισόδημά τους.

«Να έχουμε ως  στόχο την κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου  και όλων των μνημονιακών νόμων. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη σύνταξή μας και όχι με προνοιακά επιδόματα»

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ένα αναλυτικό ιστορικό από την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) για τις περικοπές των συνταξιούχων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τα παιχνίδια που έπαιξαν στις πλάτες τους, τις αποφάσεις του ΣΤΕ για τα αναδρομικά καθώς και τις υπουργικές αποφάσεις για τις περικοπές και την φορολόγηση των αναδρομικών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επιμένει ότι  οι Κυβερνήσεις δεν έχουν φόβο μήπως ανατραπεί η πολιτική τους από  τα Δικαστήρια. Γι’ αυτό δηλώνουν  με θράσος ότι σέβονται τις Δικαστικές αποφάσεις  και θα τις εφαρμόσουν, γιατί γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι  θα είναι αρνητικές για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Και, όταν είναι θετικές, για δημοσιονομικούς λόγους δεν τις εφαρμόζουν. Με άλλα λόγια έχουν το “νόμιμο” δικαίωμα να μην τις εφαρμόζουν. Επειδή σεβόμαστε το μόχθο και τις ταλαιπωρίες των συνταξιούχων, επιμένουμε: Μόνο με πολιτική απόφαση οι συνταξιούχοι μπορούν να ελπίζουν. Όταν υποστηρίζουμε ότι η μόνη λύση είναι ο ενωτικός, συντονισμένος και παρατεταμένος αγώνας εργαζομένων και συνταξιούχων, δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Γνωρίζουμε ότι οι κινητοποιήσεις μας μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα, ασκούν όμως πολιτική και εκλογική πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει την οργή 1.500.000 συνταξιούχων, αν εξαιρεθούν από τα αναδρομικά».

ΠΕΣΕΚ: Η διεκδίκηση των περικοπών των συντάξεων μέσω δικαστικών αποφάσεων

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις