18.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αναλγησία από τη διοίκηση του ΨΝΑ «Δαφνί» | Απέλυσε επικουρικό εργαζόμενο με αναπηρία (ΑμεΑ)

Τον άφησε απλήρωτο και ανασφάλιστο σχεδόν τρεις μήνες | Καταγγελίες από τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων ΨΝΑ, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων

Πρόσφατα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ», ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ – ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΑμεΑ)

Ντράπηκε και η ντροπή με τη στάση του Δ.Σ του Νοσοκομείου την Τετάρτη 27/7/2022, όπου τοποθετήθηκε η πλειοψηφία του (6 στα 7 μέλη) σε καταγγελία σύμβασης εργασίας – απόλυση  επικουρικού εργαζόμενου, που άνηκε στη Νοσηλευτική Διεύθυνση και μάλιστα είναι εργαζόμενος με αναπηρία ( ΑμεΑ ). Ο λόγος σύμφωνα με την αιτιολόγηση της απόλυσης …. η σχετική γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕ.Π.Α, την οποία ο υπάλληλος, όχι μόνο δεν απέκρυψε, αλλά αντίθετα ό ίδιος κατέθεσε με την υπ’αριθμ. πρωτ. 53/ 204140/ 18-03-2022 αίτηση του για κατάταξη στις λίστες επικουρικού λοιπού προσωπικού στη 2η Υ.ΠΕ και συνεπακόλουθα και στο Ψ.Ν.Α «ΔΑΦΝΙ» ως δικαιολογητικό για τον διορισμό του και στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Η.Η. παρουσιάζει ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα από 01/08/2021 έως 31/07/2024…

Ωστόσο, οι απορίες που γεννήθηκαν στο σωματείο εργαζομένων, πάνω στις οποίες τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του σωματείου μας και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου – ο οποίος ήταν ο μόνος που καταδίκασε την επικίνδυνη θέση και στάση της Διοίκησης του Νοσοκομείου πάνω στο θέμα, καταψήφισε και δεν νομιμοποίησε τη διαδικασία αποχωρώντας – είναι οι εξής:

1) Πώς κύριοι της Διοίκησης, που επικαλείστε το δικαίωμα των Ψυχικά πασχόντων στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησή τους χωρίς διακρίσεις με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, πετάτε έναν εργαζόμενο με αναπηρία στο δρόμο και μάλιστα, χωρίς να έχει αμελήσει ή να έχει αποδειχτεί ανεπαρκής ή ακατάλληλος για την εκτέλεση των καθηκόντων του, τους σχεδόν 3 μήνες που παρέλαβε από τη Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα και με την σχετική σας εισήγηση ;

2) Πώς κύριοι της Διοίκησης, αφήσατε σχεδόν 3 μήνες απλήρωτο τον εργαζόμενο και χωρίς να τον έχετε ασφαλισμένο; Υπάρχει ευθύνη σε 2η Υ.ΠΕ και Διοίκηση Ψ.Ν.Α ή ΟΧΙ;

3) Πώς κύριοι της Διοίκησης, πετάτε έναν εργαζόμενο με αναπηρία στο δρόμο, όταν με δική σας ευθύνη γνωρίζατε την με αριθ. πρωτ. 4200/20-04-2022 απόφαση πρόσληψης του Η.Η της 2ης Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, όπου είχαν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα και η απόφαση του ΚΕ.Π.Α και με τα οποία είχε προσληφθεί αντίστοιχα από την 1η Υ.ΠΕ στον ΕΟΔΥ στις 20-10-2020, από όπου και παραιτήθηκε, αποδεχόμενος τη θέση στο Ψ.Ν.Α «ΔΑΦΝΙ» ;

4) Άραγε είναι ήσυχη η συνείδησή σας, ως Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής  «ΔΑΦΝΙ», απέναντι σε έναν εργαζόμενο που απολύσατε και έχει μεγαλώσει μέσα στα ιδρύματα, προσπαθώντας να βγει νικητής και όρθιος μέσα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ως ΑμεΑ στη ζωή και για τα οποία υποτίθεται παλεύετε για να ξεπεράσουν οι Ψυχικά πάσχοντες ;

Ως Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του Ψ.Ν.Α «ΔΑΦΝΙ», καλούμε τώρα τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Πλεύρη  και την Υφυπουργό Υγείας κα. Ζ. Ράπτη υπεύθυνη στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης του Δ.Σ του Νοσοκομείου Ψ.Ν.Α «ΔΑΦΝΙ», που καταγγέλλει τη σύμβαση εργασίας του επικουρικού εργαζόμενου Η.Η και να τοποθετηθούν άμεσα με απόφασή τους για την επαναπρόσληψή του.

Τέλος καταγγέλλουμε, προς τους εργαζόμενους και μέλη του Ενιαίου Συλλόγου, αλλά και σε όλη την κοινωνία, ονομαστικά τα μέλη του  Δ.Σ του Νοσοκομείου Ψ.Ν.Α «ΔΑΦΝΙ» που ψήφισαν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας – απόλυσης του επικουρικού εργαζόμενου Η.Η.

[Πρόεδρος και Διοικήτρια του Νοσοκομείου: κα. Τσαγδή Δέσποινα, Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου: κ. Δούρος Κων/νος, Τακτικά Μέλη: κ. Ντόβας Φίλιππος, κα. Κακάλη Βασιλική, κ. Εμίρης Ηλίας, Αιρετό Μέλος και Διευθύντρια του 18ΑΝΩ: κα. Χρηστίδη Στέλλα].

Επισημαίνουμε ξανά πως μόνο ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων και  αιρετό αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ του Νοσοκομείου Καλαρίτης Σταύρος, αποχώρησε από τη διαδικασία αφού πρώτα καταψήφισε και καταδίκασε την απόφαση ως απαράδεκτη και επικίνδυνη στο πρόσωπο ενός εργαζόμενου με αναπηρία.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ | ΣΕΑΑΝ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!
Απόλυση ανάπηρου εργαζόμενου στο ΨΝΑ «Δαφνί» 

Τον Απρίλη του 2022 προσλήφθηκε επικουρικός εργαζόμενος στη νοσηλευτική υπηρεσία του ΨΝΑ, ο Η.Η., που από τη διαδικασία της αίτησης για την πρόσληψή του αλλά και κατά τη διαδικασία ανάληψης καθηκόντων, κατέθεσε τη σχετική απόφαση των ΚΕΠΑ. Άλλωστε το ίδιο είχε κάνει και κατά την πρόσληψή του στον ΕΟΔΥ που δούλευε για 2 χρόνια. Εδώ  να σημειωθεί ότι από τον ΕΟΔΥ παραιτήθηκε για να αναλάβει υπηρεσία στο ΨΝΑ. με βάση την απόφαση πρόσληψης τον Απρίλη του 2022. Είναι κυριολεκτικά εξωφρενικό η διοίκηση ενός από τους λίγους δημόσιους φορείς που πρέπει να προάγουν την επανένταξη στην κοινωνία, στη ζωή, στην παραγωγή των ψυχικά πασχόντων, να έρχεται να παίρνει μια τέτοια απόφαση απέναντι σε έναν εργαζόμενο που ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του,  όπως γινόταν και στην άλλη του υπηρεσία, τον ΕΟΔΥ. Έναν εργαζόμενο που σαν παιδί μεγάλωσε μέσα στα ιδρύματα, ήταν ενταγμένο σε δομή αποασυλοποίησης, πάλεψε, βγήκε στη ζωή, σπούδασε και δούλευε με βάση την εκπαίδευσή του.

Η παραπάνω απόφαση είναι μόνο ένα δείγμα ότι κράτος, διοικήσεις που διακηρύσσουν τα περί δήθεν ένταξης, αποϊδρυματοποίησης και αποασυλοποίησης δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο από το  να κλείσουν δημόσιες δομές, να φορτώσουν το κόστος στην οικογένεια κι αν έχει να πληρώσει να τους στείλει πελάτες στις επιχειρήσει υγείας που είναι σε άνθιση. Αν η οικογένεια δεν μπορεί ή δεν υπάρχει, υπάρχει και ο σκουπιδοτενεκές της κοινωνίας τους.

Όχι, είναι αισχρό, είναι επικίνδυνο, είναι εγκληματικό.

Στηρίζουμε τη στάση αξιοπρέπειας και ευθύνης του Προέδρου του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ, που ήταν ο μόνος που καταψήφισε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων την ως άνω απαράδεκτη απόφαση και ο σύλλογος εργαζομένων με απόφασή του κατήγγειλε το γεγονός. Είναι αυτό που όλοι ξέρουμε τόσα χρόνια και επιβεβαιώθηκε μέσα στην πανδημία, ευτυχώς που υπάρχει το φιλότιμο, οι μαχόμενοι υγειονομικοί και κρατιέται ό,τι κρατιέται όρθιο στο εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας.

Τσακάλια στα λαγούμια σας, ο Η.Η. θα βγει στη ζωή, και ο κάθε Η.Η. , θα περπατήσει και θα μείνει όρθιος. Γιατί ο άνθρωπος είναι να στέκεται στα 2 πόδια και θα τα καταφέρει γιατί υπάρχουν οι υγειονομικοί με αξιοπρέπεια, μαχητές για τον άνθρωπο μέσα και έξω από το σύστημα υγείας, υπάρχει το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα οι άνθρωποι καλής θέλησης και θα τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η επαίσχυντη απόφαση απόλυσης που εκτός των άλλων με βάση το άρθρο 23 του νόμου 4488/17 που αφορά την απασχόληση των ψυχικά πασχόντων είναι πέρα για πέρα παράνομο. Να παρθούν όλα τα μέτρα, γιατί έτσι οφείλουν από τις υπηρεσίες του Ψ.Ν.Α. αλλά και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών για την ένταξη στη λειτουργία τους, με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του συναδέλφων και των άλλων συναδέλφων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις