Home Επικαιρότητα Εργασία - Οικονομία Τον Αύγουστο δεν πληρώνονται οι εργαζομένους/ες μέσω ΕΛΚΕ του ΕΜΠ

Τον Αύγουστο δεν πληρώνονται οι εργαζομένους/ες μέσω ΕΛΚΕ του ΕΜΠ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | ΣΕΡΕΤΕ

ΕΜΠ: Τον Αύγουστο δε γίνονται πληρωμές!

Για έναν εργαζόμενο που πληρώνεται μέσω του ΕΛΚΕ του ΕΜΠ, η έλευση του Αυγούστου κατά πάσα πιθανότητα του προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας. Κι αυτό, όχι γιατί μισεί το καλοκαίρι ή για κάποιον άλλο ευφάνταστο λόγο, αλλά για τον εξής απλό και ταυτόχρονα πέρα από κάθε φαντασία: Τον Αύγουστο δε γίνονται πληρωμές!

Σύμφωνα με συναδέλφους που εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα μέσω συμβάσεων έργου με τον ΕΛΚΕ του ιδρύματος, τους ανακοινώθηκε ότι για άλλη μια χρονιά, η πληρωμή τους για τα δεδουλευμένα του Ιουλίου δεν πρόκειται να γίνει στις αρχές Αυγούστου, αλλά τον Σεπτέμβρη! Και αυτό διότι με απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος, ο ΕΛΚΕ θα παραμείνει κλειστός τον Αύγουστο, και χωρίς προσωπικό ασφαλείας. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσει έγκαιρα η διαδικασία της τιμολόγησης και της έκδοσης ενταλμάτων πληρωμής, και εκατοντάδες συνάδελφοι/ισσες να πρόκειται να μείνουν απλήρωτοι/ες έναν ολόκληρο μήνα, με το κόστος ζωής να είναι στα ύψη!

Σε εμάς είναι γνωστή η αδιαφορία που επιδεικνύει διαχρονικά το ΕΜΠ, στο να διασφαλίζεται όλον τον χρόνο η απρόσκοπτη πληρωμή των εργαζομένων του. Αντίστοιχες καθυστερήσεις συμβαίνουν κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, όπως και κατά την περίοδο ψήφισης του προϋπολογισμού του ιδρύματος. Στην περίπτωση του επικουρικού έργου, μάλιστα, είναι πολύ σύνηθες το να μένουν ολόκληρες εβδομάδες δουλειάς απλήρωτες, λόγω καθυστερήσεων της σύναψης των συμβάσεων ή λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση των σχετικών ΚΥΑ. Παράλληλα, γνωρίζουμε τη διαχρονική κατάσταση σχετικά με την υποστελέχωση του ΕΛΚΕ του ιδρύματος, που σε συνδυασμό με την αυξημένη γραφειοκρατία που τον χαρακτηρίζει, συχνά οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα.

Για εμάς αποτελεί διαρκές διακύβευμα το να μας αντιμετωπίζουν ως “” εργαζόμενους/ες, δηλαδή ανθρώπους που ζουν από το μισθό για τον οποίο εργάζονται. Είμαστε εργαζόμενες/οι με δικαιώματα και αυτό θα πρέπει να αποκρυσταλλώνεται και στο επίπεδο της θεσμικής κατοχύρωσης. Τα τελευταία χρόνια, με τη συζήτηση που ξεκίνησε για την ίδρυση του Σωματείου μας, έγινε σημαντική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η αντίληψη ότι είμαστε φοιτητές/εκπαιδευόμενες και η δουλειά μας έχει εξ’ ορισμού χαρακτήρα ευκαιριακό και επισφαλή, με ό,τι προεκτάσεις έχει αυτό και στο καθεστώς της μισθοδοσίας μας, εξακολουθεί να επικρατεί σε θεσμικό επίπεδο και ειδικότερα στο ΕΜΠ. Η πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου, η Πρυτανική Αρχή και ο αρμόδιος Αντιπρύτανης για τον ΕΛΚΕ, επέδειξαν τεράστιο ζήλο στην έγκαιρη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την ίδρυση εταιρειών τεχνοβλαστών στο Ίδρυμα, αλλά η πληρωμή των εργαζόμενων που αποτελούν τον πυρήνα της ερευνητικής διαδικασίας, μπορεί να περιμένει.

  • Απαιτούμε από το ΕΜΠ να λυθεί άμεσα το ζήτημα των πληρωμών των συναδέλφων.
  • Είμαστε εργαζόμενοι/ες και απαιτούμε την έγκαιρη και απρόσκοπτη καταβολή των δεδουλευμένων μας!
  • Να ενισχυθούν τα Ιδρύματα με μόνιμο προσωπικό, για να καλύπτονται οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους!