5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις της Δημοτικής Αρχής Αλίμου

Πρόσφατα

Το θέμα των απαράδεκτων συνδικαλιστικών διώξεων και απαιτήσεων χρηματικών αποζημιώσεων από συνδικαλιστές από τη δημοτική αρχή Αλίμου φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:

«Η δημοτική αρχή Αλίμου συνεχίζει τις συνδικαλιστικές διώξεις, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση και απαιτώντας χρηματικές αποζημιώσεις από συνδικαλιστές.

Για μια καθόλα νόμιμη και εντελώς ειρηνική παρέμβαση συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ, του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, εργαζομένων, δημοτικών συμβούλων, φορέων και δημοτών Αλίμου στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Αλίμου, για την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης υπαλλήλου του Δήμου Αλίμου και τότε αντιπροέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης μαζί με αντιδημάρχους κατέθεσαν μήνυση για διατάραξη και διακοπή συνεδρίασης συλλογικού οργάνου, υπεξαγωγή εγγράφου, εξύβριση, βιαιοπραγίες, φθορές κλπ. κατά του Γκιτάκου Βασίλη τότε Α’ αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και σήμερα γραμματέα του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και μέλος του Γεν. Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και των Γιαννούλια Αικατερίνη τότε μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Κατσουρού Μάριου τότε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και Καπράλου Ιωάννη τότε προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου.

Σημειώνουμε ότι η πειθαρχικά και ποινικά τελικά διωκόμενη εργαζομένη από τη δημοτική αρχή Αλίμου, συνδικαλίστρια και μητέρα 3 παιδιών, δικαιώθηκε τόσο από το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, όσο και από το Εφετείο και το Πειθαρχικό Συμβούλιο όπου παραπέμφθηκε.

Στην ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2021 και ολοκληρώθηκε τέλος Γενάρη του 2022, όπου δεν αποδείχθηκαν οι κατηγορίες και οι μάρτυρες κατηγορίας υπέπεσαν σε πλήθος αντιφάσεων, οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους συνδικαλιστές αθωώθηκαν, ενώ ο Γκιτάκος Βασίλης καταδικάστηκε με 9 μήνες φυλάκιση με αναστολή και ασκήθηκε έφεση. Αίτημα έφεσης κατέθεσε και ο δήμαρχος Αλίμου κατά της αθωωτικής απόφασης των τριών συνδικαλιστών που αθωώθηκαν.

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 και ενώ οι αποφάσεις δεν έχουν κριθεί ως αμετάκλητες λόγω των εφέσεων, ο Δήμος Αλίμου κατέθεσε αγωγή απαιτώντας χρηματική αποζημίωση από τον Γκιτάκο Βασίλη ύψους 16.000 ευρώ ενώ από τους άλλους τρεις συνδικαλιστές Γιαννούλια Κατερίνα, Κατσουρό Μάριο και Καπράλο Ιωάννη, που πρωτόδικα αθωώθηκαν, το ποσό των 15.000 ευρώ συνολικά για ηθική βλάβη, προσβολή και θίξιμο της προσωπικότητας, της πίστης, της υπόληψης και του κύρους του φορέα.

Στην προσπάθεια της εκπροσώπου της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αλίμου να φέρει το θέμα της αγωγής αποζημίωσης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 18 Ιούλη 2022, δέχθηκε τη φραστική επίθεση του δημάρχου Αλίμου που μεταξύ των άλλων την αποκάλεσε υβριστικά “σούργελο” και “μίασμα” όπως και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που την απειλούσε με αποβολή από την αίθουσα.

Είναι ολοφάνερο ότι η δημοτική αρχή Αλίμου στοχοποιεί τους εργαζόμενους συνδικαλιστές, προσβλέποντας ακόμα και στην οικονομική τους καταστροφή.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το πλήθος των εξώδικων που έχει αποστείλει η δημοτική αρχή Αλίμου σε πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και φορείς επειδή εξέφρασαν την αλληλεγγύη και στήριξή τους σε διωκόμενους, από τη δημοτική αρχή Αλίμου, συνδικαλιστές και εργαζόμενους, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης εφαρμόζει την πολιτική των συνδικαλιστικών διώξεων με αφετηρία και τροφοδότη όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, με απώτερο σκοπό τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των εργαζομένων και εντέλει την υποχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος από αγώνες και διεκδικήσεις.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα και λόγο να εκφράζουν την αντίθεσή τους στις αρνητικές ενέργειες της εργοδοσίας, που οι επιπτώσεις τους βαρύνουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η οργάνωση, ο αγώνας και οι διεκδικήσεις είναι ανάγκη αλλά και δικαίωμα των εργαζομένων και δεν μπορεί κανένας να το μετατρέπει σε ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει η βιομηχανία συνδικαλιστικών διώξεων που έχει στήσει η δημοτική αρχή Αλίμου, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και η απαίτηση χρηματικών αποζημιώσεων σε όποιους αντιδρούν και αντιστέκονται στην αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό του δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη».


Πηγή: 902.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις