20.5 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Δικαστική ήττα Κεραμέως: Ακυρώνεται η εξοντωτική ποινή της «δυνητικής αργίας» στον εκπαιδευτικό Κώστα Κορδάτο

Πρόσφατα

Βαριά δικαστική ήττα για την Νίκη Κεραμέως, στην προσπάθεια εξόντωσης του εκπαιδευτικού Κώστα Κορδάτου, ο οποίος έχει βρεθεί διωκόμενος εδώ και μήνες, με αφορμή περιστατικά από την εποχή της τηλεκπαίδευσης.

Το Διοικητικό Εφετείο Πάτρας, με χθεσινή του απόφαση, ανατρέπει την άδικη και εξοντωτική ποινή της «δυνητικής αργίας» που είχε επιβληθεί από την υπουργό Παιδείας στον καθηγητή του ΕΠΑΛ Καινουργιού, στην Αιτωλοακαρνανία.

Η απόφαση αναμένεται να σταλεί άμεσα στην Νίκη Κεραμέως προκειμένου να ακολουθήσει η αποκατάσταση του μισθού και της εκπαιδευτικής ιδιότητας του Κώστα Κορδάτου.

Η «Οδύσσεια» του εκπαιδευτικού ξεκίνησε από τον Ιανουάριο, όταν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας είχε προχωρήσει σε περικοπή μισθών ογδόντα ημερών (ποσό 5.699 ευρώ), επειδή ο εκπαιδευτικός δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει τηλεκπαίδευση.

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι η φύση των μηχανολογικών εργαστηριακών μαθημάτων καθιστούσε αδύνατη την διδαχή τους μέσω τηλεκπαίδευσης, όμως αυτό δεν ήταν ικανό να πείσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το υπουργείο, όμως, δεν σταμάτησε εκεί.

Παρά το κύμα διαμαρτυριών και συμπαράστασης στον Κώστα Κορδάτο, τον περασμένο Μάιο, με απόφαση της Νίκης Κεραμέως, του επιβλήθηκε τιμωρητικό καθεστώς «δυνητικής αργίας» με την πρόφαση ότι απουσίαζε από τα μαθήματα.

Πηγή: efsyn.gr


Εξοντωτική απόφαση του Υπ. Παιδείας που θέτει εκπαιδευτικό σε δυνητική αργία (21-05-2022)

Κύμα συμπαράστασης έχει ξεσπάσει για τον εκπαιδευτικό Κώστα Κορδάτο για να παρθεί τώρα πίσω η εξοντωτική απόφαση του ΥΠΑΙΘ για δυνητική αργία.

Δεκάδες ΕΛΜΕ & ΣΕΠΕ (ενδεικτικά αναφέρουμε: Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας- Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής,  ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Αριστοτέλης») υπογράφουν ψήφισμα στο οποίο ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν:

Η υποστήριξη της δημοκρατικής λειτουργίας του δημόσιου σχολείου, ήταν υποχρέωση του συναδέλφου μας Κώστα Κορδάτου, από θέση αρχών και αξιακού κώδικα, ενός ανθρώπου με ιστορική διαδρομή, τόσο στα σχολεία της ΤΕΕ, όσο και στην τοπική κοινωνία ως ενεργός πολίτης. Ίσως ορισμένοι δεν γνωρίζουν και τον διώκουν γιατί περιφρούρησε την ιδιότητά του και τον θεσμό της εργαστηριακής εκπαίδευσης κατά την λεγόμενη τηλεκπαίδευση).

Η διοίκηση για να κρύψει της δικές της ανεπάρκειες και το αναχρονιστικό σύστημα εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ, όταν υπάρχουν φωνές αντίστασης και αλήθειας προς όφελος της εκπαίδευσης και των μαθητών, «τους τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί» μοιράζοντας τις ευθύνες τους σε όλους τους άλλους, εκτός της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας που το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα αντιπαλεύει.

Κάτι ανάλογο μηχανεύτηκαν στη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης Αιτωλ-νιας και για το ΕΠΑΛ Καινούργιου, αφού αποδείχθηκε ότι η αδράνειά τους, η έλλειψη αποφασιστικότητας, οι όποιες διοικητικές ανεπάρκειες κ.λ.π., άφησαν δύο χρόνια τώρα, να σέρνεται η διάλυση του σχολείου. Παράλληλα άφησαν και τον συνάδελφο Κώστα Κορδάτο μόνο του να αγωνίζεται «να σώσει ότι σώζεται». Οι μεγάλοι χαμένοι οι μαθητές και το ίδιο το σχολείο, που θα βγει τραυματισμένο από αυτή την υπόθεση, κάτι που την υπουργό δεν αφορά, όπως φάνηκε από την άστοχη και τιμωρητική της απόφασης προς τον συνάδελφο μας.

Η τιμωρητική απόφαση της δυνητικής αργίας στον Κ. Κορδάτο και ο τρόπος με την οποία πάρθηκε, καταργεί:

1. Το τεκμήριο της αθωότητας επαναφέροντας έμμεσα την «αυτοδίκαιη θέση σε αργία» Ν. 4057/2012 (Μανιτάκη – Μητσοτάκη), υποδηλώνει εμπάθεια στο πρόσωπο του συναδέλφου και αλλοιώνει του αστικό δημοκρατικό πολίτευμα.

2. Την Ομόφωνη Εισήγηση – Απόφαση (5-0) του Α’ Πειθαρχικού Συμβουλίου Π&Δ Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας (πράξη 1η/7-1-2022).

3. Την υπ. Αριθ. 300/2022 Προσωρινή Διαταγή Δικαστηρίου Αναστολής Εκτέλεσης της 116/22-12-2021 Πράξης του ΔΔΕ Αιτωλ/νίας για την περικοπή μισθών το επίμαχο διάστημα, όπου «φέρεται να απουσίαζε»

4. Τη Νομολογία ΝΣτΚ και των ανωτάτων δικαστηρίων και την κειμένη νομοθεσία που διέπει το πειθαρχικό δίκαιο

Η δυνητική αργία που τον έθεσε παράνομα η υπουργός παιδείας γιατί λέει ότι: «φέρεται να απουσίαζε…» από την διαδικασία της τηλεκαπαίδευσης και τα καθήκοντά του, ενώ τα επίσημα έγγραφά του ως υπευθύνου του τομέα (ΕΠΑΛ) του ΕΚ Αγρινίου, αποδεικνύουν το αντίθετο. Αυτό θα αποδεχθεί σύντομα, όπως επίσης και η παράνομη- άκυρη – καταγραφή της δήθεν απουσίας από την εργασία του μέσω του MyScool, του ΕΠΑΛ Καινουργίου. Το γεγονός ότι ο υπεύθυνος του τομέα δεν ανήκει στην σχολική μονάδα, αλλά στο ΕΚ, δεν αναφέρεται πουθενά, όπως επίσης ότι η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, κρίθηκε παράνομη από την «Aρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Το μόνο που ήξερε να πράξει από μόνος του ο ΔΔΕ Αιτωλ/νίας ήταν η περικοπή μισθών (80ο ημερών), μάλιστα μετά από 8 μήνες, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν υπολογίζει το πειθαρχικό συμβούλιο, στο οποίο τον παρέπεμψε ο ίδιος (για μας κακώς και ΟΧΙ ορθώς) καταργώντας δημοκρατικά και υπηρεσιακά δικαιώματα του υπαλλήλου-εργαζόμενου..

Δηλαδή ο συνάδελφος, που είπε το αυτονόητο, ότι χωρίς τη φυσική παρουσία των μαθητών, ουσιαστικά δεν λογίζεται εργαστηριακή εκπαίδευση (εξάσκηση σε πρακτικές εφαρμογές μηχανολογίας, ψύξης κ.α.), όπως άλλωστε και το ίδιο το υπουργείο με την Υ.Α. Φ3/44963/ΓΔ419-04-2021, υφυπουργός Ζ. Μακρή, αναφέρει και υλοποίησαν οι συνάδελφοι εργαστηριακοί καθηγητές στα ΕΠΑΛ – ΕΚ.

Με την επιλογή της χρονικής στιγμής αυτής της δίωξης/επίθεσης, επενδύουν στον εκφοβισμό γιατί ο πραγματικός στόχος είναι η Δημόσια Παιδεία και το Εκπαιδευτικό Κίνημα, που στο πρόσωπό του εκφράζεται ό,τι αγωνιστικό ρεσάλτο μπορεί να υπάρξει, αυτό που ίσως να ενοχλεί…

Για το λόγο αυτό εμείς οι συνάδελφοί του και όχι μόνο από όλη της χώρα, παίρνουμε την πρωτοβουλία να τον στηρίξουμε με κάθε τρόπο κοινωνικά, εκπαιδευτικά, συνδικαλιστικά, νομικά και οικονομικά έως την τελική του δικαίωση.

Απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να πάρει πίσω την εξοντωτική απόφασή της για τον Κώστα Κορδάτο!


Πρωτοφανές: Εκπαιδευτικός τιμωρήθηκε με ποινή 5.699 ευρώ (20-01-2022)

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε σε περικοπή μισθών ογδόντα (80) ημερών και ποσού 5.699,20 ευρώ, μετά την παρέλευση οχτώ (8) μηνών στον εκπαιδευτικό Κώστα Κορδάτο, υπεύθυνο τομέα (ΕΠΑΛ Καινούργιου) του Εργαστηριακού Κέντρου Αγρινίου, διότι δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει τηλεκπαίδευση λόγω της ιδιαιτερότητας και των αντικειμενικών δυσκολιών των μηχανολογικών εργαστηριακών μαθημάτων, που διδάσκει στην ειδικότητα του ο εκπαιδευτικός.

Κοινή παραδοχή είναι ότι η εξάσκηση των μαθητών στα σχολικά εργαστήρια, ιδιαίτερα αυτών της βιομηχανικής παραγωγής, γίνεται με φυσική παρουσία των ασκούμενων-εκπαιδευόμενων- μαθητών για την απόκτηση δεξιοτήτων. Κάτι που αναφέρει  και το Υπουργείο Παιδείας στην απόφασή του Υπουργική Απόφαση με αριθ. Πρωτ.Φ3/44963/ΓΔ4/19-4-2021, που εκδόθηκε με τη λήξη της τηλεκπαίδευσης για την αναπλήρωση της ύλης στα εργαστήρια. Ιδιαιτέρως δε στη Γ΄ ΕΠΑΛ που χορηγείται και πτυχίο.

Ανάλογες αναφορές, αιτήματα, έγκαιρα προέβαλε η κλαδική ΠΕΤΕΕΜ-ΤΕ των εργαστηριακών καθηγητών, προς τον συγκεκριμένο ΔΔΕ, καθώς και στο ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδας χωρίς ποτέ να λάβει κάποια απάντηση!

Ο ΔΔΕ Αιτωλ/νίας τιμωρεί τον εκπαιδευτικό για εκφοβισμό όσων θα δείχνουν την αντίθεση τους στον εκβιασμό για τηλεκπαίδευση μαθητών που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματα τους.

Η κατηγορία για αποχή από την τηλεκπαίδευση είναι αστήρικτη, αβάσιμη και αποδεικνύεται από τα πραγματικά γεγονότα, καθώς η καθημερινή παρουσία του εκπαιδευτικού έξω από τα εργαστήρια (αφού αυτά είχαν παραβιαστεί παρανόμως και είχαν αντικατασταθεί οι κλειδαριές από την διευθύντρια του ΕΠΑΛ) δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στη νομοθεσία που να υποχρεώνει να γίνεται τηλεκπαίδευση από το σπίτι των εκπαιδευτικών ή από άλλον χώρο, πέραν του σχολείου που υπηρετεί ο εκπαιδευτικός. Μάλιστα στην περίπτωση του συγκεκριμένου σχολείου, η διευθύντρια του ΕΠΑΛ, χωρίς καμία αρμοδιότητα, παραβίασε τις εισόδους των εργαστηρίων, κλειδώνοντας τον συνάδελφο, έξω από αυτά. Έτσι δεν του επέτρεψε να εισέρχεται, τόσο κατά το διάστημα της τηλεκπαίδευσης, όσο και στην επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση, χωρίς ο ΔΔΕ να ενδιαφέρεται να εξετάσει το θέμα και να δώσει λύση.

Η Απόφαση ΔΣ Β ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας

Για την περικοπή μισθών του συναδέλφου Κώστα Κορδάτου, λόγω μη συμμετοχής στην τηλεκπαίδευση στα εργαστήρια του (ΕΠΑΛ Καινούργιο) του ΕΚ Αγρινίου.
Το Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, στη συνεδρίαση του στις 18-01-2022, ενημερώθηκε για την πράξη περικοπής μισθών 80 ημερομισθίων, που ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 5.659,20 ευρώ, του συναδέλφου και μέλους του ΔΣ Κώστα Κορδάτου, υπεύθυνου Τομέα(ΕΠΑΛ Καινούργιου) του ΕΚ Αγρινίου, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών συμμετοχής του στην διαδικασία της τηλεκπαίδευσης στα εργαστηριακά μαθήματα (μηχανολογικού τομέα),που διδάσκει, ύστερα από αναφορά από 16-2-2021 της διευθύντριας του ΕΠΑΛ Καινούργιου.
Η περικοπή των μισθών γίνεται μετά την παρέλευση 8 μηνών και αφού ο ΔΔΕ είχε παραπέμψει την υπόθεση της φερόμενης απουσίας του συναδέλφου στο Α’ Πειθαρχικό Συμβούλιου Π&Δ Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας, από το οποίο εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης τόσο στον τύπο όσο και στην ουσία.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο συνάδελφος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. και διαμαρτύρεται για μια σειρά τυπικών και ουσιαστικών παραλήψεων, παράβλεψης των πραγματικών γεγονότων και των υπηρεσιακών εγγράφων, καθώς και της Υ.Α. Φ3/ 44963/ΓΔ4/19-4-2021, που εκδόθηκε για την …αναπλήρωση της ύλης των εργαστηρίων με φυσική παρουσία…..  στη δια ζώσης εκπαίδευση, όπως και έγινε και τα οποία στοιχεία αποδεικνύουν, ότι ουδέποτε απουσίαζε από την υπηρεσία και μάλιστα επί μακρόν, όπως παρουσιάζεται στην απόφαση της περικοπής των μισθών. Επίσης ο συνάδελφος ενημέρωσε ότι η απουσία γίνεται λόγος για το MySchool του ΕΠΑΛ ενώ ο ίδιος ανήκει διοικητικά στο Εκ Αγρινίου  ως υπεύθυνος του τομέα.
Καθώς η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή το Δ.Σ ασχολήθηκε με την προσήκουσα προσοχή. Έχοντας συναίσθηση των δύσκολων υγειονομικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών συνθηκών που βιώνουμε ως κοινωνία και ως εκπαιδευτικοί στα σχολεία, προκειμένου να αποκατασταθεί κάθε σύγχυση και αδικία σε βάρος του συναδέλφου και υπερασπιζόμενοι το «τεκμήριο της αθωότητας» του εκπαιδευτικού και  μέλους του Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ, αποφάσισε ομοφώνα:1. Να επισκεφτεί την Πέμπτη 20-1-2022 το Προεδρείο του Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ τον ΔΔΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι για να ενημερωθεί για τους λόγους που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση.
2. Να ζητήσει από το Δ.Σ της ΟΛΜΕ να παραστεί την Δευτέρα 24-1-2022 μαζί με τις δυο ΕΛΜΕ του νομού στον ΔΔΕ Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι για να ζητηθεί η αναστολή της απόφασης, τουλάχιστον μέχρι τελεσιδικίας της υπόθεσης στο πειθαρχικό συμβούλιο, το καθ’ ύλην πλέον αρμόδιο υπηρεσιακό όργανο να απονείμει δικαιοσύνη.
3. Να ζητήσει επίσης να γίνει αντίστοιχα παράσταση της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ και στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής. Ελλάδας στην Πάτρα για την υπόθεση.Τέλος η Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας θεωρεί ότι πρέπει να επικρατήσει περίσκεψη, προς όφελος της δοκιμαζόμενης εκπαιδευτικής κοινότητας χωρίς αντιπαραθέσεις, που θα τραυματίσουν την εκπαίδευση συνολικά και θα διαιρέσουν την τοπική κοινωνία.

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις