18.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Ένας χρόνος από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττάλεια

Πριν από ένα χρόνο στην Αττάλεια πυρκαγιές κατέκαψαν 1.800.000 στρέμματα. Γύρω από την Μαναβγκάτ απανθρακώθηκαν 600.000 στρέμματα, ενώ αρκετά ήταν και τα θύματα

Πρόσφατα

Μεταξύ Μαναβγκάτ και Αττάλειας βρίσκεται το χωριό καλλιτεχνών Ταντάχ, το οποίο δημιουργήθηκε από τo ανδρόγυνο Ντενίζ και Τίλ Ράουτερτ για ζωγράφους, λογοτέχνες και ακροβάτες. Στα τέλη Ιουλίου του 2021 το καλλιτεχνικό χωριό, αλλά και το διπλανό χωριό Καλεμλέρ έγιναν στάχτη. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε υποσχεθεί τότε αποκατάσταση των ζημιών και τους μήνες που πέρασαν ξεκίνησε πράγματι η ανοικοδόμηση των σπιτιών.

Λίγο πριν την Αττάλεια βρίσκεται ένα μεγάλο εργοτάξιο, όπου χτίζονται δίπλα-δίπλα νέα σπίτια σε καφέ και λευκό χρώμα. Η ανοικοδόμηση στο Καλεμλέρ ανατέθηκε στην εταιρία στέγασης Toki. Εκπρόσωπος της κρατικής εταιρίας δείχνει στους δημοσιογράφους του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa τα νεόδμητα σπίτια. Επιλέγει να παραμείνει ανώνυμος. Λέει ότι 52 σπίτια κατασκευάστηκαν στο Καλεμλέρ, ενώ στο Μαναβγκάτ έχουν προγραμματιστεί συνολικά 600 και παρουσιάζει έναν από τους νέους ιδιοκτήτες. Εκείνος όμως ρωτά τον άνθρωπο της Toki πότε τα νέα σπίτια θα αποκτήσουν νερό και ρεύμα. Ο εκπρόσωπος της κρατικής εταιρίας αντιδρά ενοχλημένα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ώρα για τέτοια…..

«Εδώ τίποτα δεν είναι δωρεάν»

Ό,τι απόμεινε από τις περσινές πυρκαγιές στο Καλεμλέρ

Ένας κάτοικος της περιοχής εξηγεί στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων: «Εδώ τίποτα δεν είναι δωρεάν. Όσοι αποδέχθηκαν τη βοήθεια του τουρκικού δημοσίου υπέγραψαν συμβόλαια ότι αναλαμβάνουν το 50% των δαπανών ανοικοδόμησης». Ο κάτοικος, ο οποίος επίσης δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά του, προσθέτει ότι οι πρώτες δόσεις για τα νέα σπίτια θα πρέπει να καταβληθούν σε λίγα χρόνια.

Ουδείς γνωρίζει πόση θα είναι εν τέλει η οικονομική επιβάρυνση όσων έχτισαν σπίτι με τη βοήθεια του δημοσίου. Ο Μουσταφά Κανσίς, κοινοτάρχης Καλεμλέρ, τονίζει ότι οι περισσότεροι στην περιοχή ζουν από τη γεωργία και έχουν ήδη προβλήματα λόγω του επίσημου πληθωρισμού, ο οποίος άγγιξε τον Ιούνιο το 80%, να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

«Το 90% των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα εμπρησμού ή αμέλειας»

Σχεδόν 2 εκατ. στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή της Αττάλειας

Η μεσογειακή λεκάνη έχει μεταβληθεί σε hotspot πυρκαγιών, εκτιμά ο τούρκος γεωγράφος Μπαρμπαρός Γκενεκτζίλ από το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως: «Οι πυρκαγιές όμως δεν οφείλονται μόνο στην κλιματική αλλαγή. Στην Τουρκία το 90% των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα εμπρησμού ή αμέλειας».

Πέρυσι η τουρκική κυβέρνηση είχε επικριθεί έντονα λόγω της απουσίας εναέριων πυροσβεστικών μέσων και απουσίας μέτρων πρόληψης. Φέτος οι αρχές φαίνεται να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τον Βεντάτ Ντικιτσί, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δασών, η περιφέρεια διαθέτει τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, δέκα ελικόπτερα, 5.000 πυροσβέστες, καθώς και πλήθος οχήματα.

Δηλώνει ότι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα έχουν νοικιαστεί για τους καλοκαιρινούς μήνες από την Ισπανία και την Ουκρανία. Από την αρχή του καλοκαιριού έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή, τέθηκαν ωστόσο σχετικά γρήγορα υπό έλεγχο, προφανώς επειδή φέτος οι αρχές είναι καλύτερα οργανωμένες.


Άνε Πόλμαν, dpa
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: DW

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις