23.6 C
Athens
Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Τύμπανος Αργιθέας: Με ΜΑΤ και συλλήψεις ξεκίνησε η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Άγραφα

Πρόσφατα

Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν την Κυριακή σε διαδηλωτές που κινητοποιήθηκαν ενάντια στη μεταφορά και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Τύμπανο Αργιθέας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν έξι άτομα, εκ των οποίων οι δύο συνελήφθησαν και κρατήθηκαν όλη την Κυριακή στο Αστυνομικό Τμήμα Καρδίτσας.

Μεταξύ των συλλογικοτήτων που είχαν καλέσει στη συγκέντρωση της Κυριακής, για να μπλοκαριστούν οι εργασίες μεταφοράς ήταν και η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα, η οποία ανέφερε σχετικά με τα γεγονότα της Κυριακής και την ποινικοποίηση του αγώνα κατά των ανεμογεννητριών στα Άγραφα: «Για τρίτη φορά οι διαδηλώσεις στον Τύμπανο καταστέλλονται. Την Κυριακή 24/7/2022, αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με βία σε διαδηλωτές που κινητοποιήθηκαν ενάντια στη μεταφορά και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Τύμπανο Αργιθέας. Απρόκλητη ήταν η επίθεση της αστυνομίας από την οποία διαδηλωτής κινδύνευσε να πέσει από τον γκρεμό. Προσήγαγαν αναίτια και απρόκλητα έξι άτομα, εκ των οποίων οι δύο συνελήφθησαν και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Καρδίτσας. Η αστυνομική βία συνεχίστηκε και μετά τις προσαγωγές. Στην αυθαιρεσία των επενδυτών που αποσκοπεί στην κερδοφορία τους με αντίκτυπο την καταστροφή των Αγράφων, το κράτος στέκεται αρωγός και επιτίθεται κάθε φορά και με περισσότερο μένος σε όσους υπερασπίζονται τα βουνά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διωκόμενοι συναγωνιστές μας διώκονται και ξαναδιώκονται από προηγούμενες κινητοποιήσεις στο Δημαρχείο και στον Τύμπανο και εκκρεμούν εις βάρος τους δίκες για το προσεχές φθινόπωρο. Στοχευμένα προσπαθούν να μας πτοήσουν, αλλά ο αγώνας μας για γη και ελευθερία υπερέχει μέχρι να νικήσουμε. ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ & ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ».

Στο σχετικό της κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Κυριακής, ανάμεσα στα άλλα, σημείωνε: «Είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να έχουμε παρουσία στο βουνό και τα χωριά, αναζητώντας τους τρόπους που θα συνεισφέρουν στην όξυνση και την κλιμάκωση του αγώνα για την υπεράσπιση των Αγράφων και το μπλοκάρισμα των εργασιών. Τίποτα δεν έχει τελειώσει και οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να σταματήσουν οι εργασίες σε κάθε σημείο των Αγράφων.

»Από την πλευρά μας, παίρνουμε την πρωτοβουλία, έπειτα και από την ανακοίνωση για τη μεταφορά κομματιών των ανεμογεννητριών, να καλέσουμε συγκέντρωση-διαδήλωση στον Τύμπανο, δηλαδή στο σημείο που επίκειται η εγκατάσταση του πρώτου αιολικού εργοστασίου στην περιοχή των Αγράφων. Το δίκιο κρίνεται στους δρόμους του αγώνα και όχι στις αίθουσες της εξουσίας και της συνδιαλλαγής. Δεν πρόκειται να παζαρέψουμε κανένα σημείο των Αγράφων, ούτε να παρατήσουμε τη μάχη που έχουμε ξεκινήσει. Οι εργασίες στον Τύμπανο πρέπει να σταματήσουν έστω και τώρα. Και μόνο εμείς μπορούμε να τις σταματήσουμε με μαζικό και μαχητικό αγώνα.

»Δεν έχουμε καμία πίστη στους θεσμούς, που έχουν φτιαχτεί για να υπηρετούν τα καπιταλιστικά συμφέροντα και που το τελευταίο διάστημα προβαίνουν σε όλο και πιο αντιδραστικές-ολοκληρωτικές αναδιαρθρώσεις και βάζουν τη μια σφραγίδα πίσω από την άλλη για τη λεηλασία της φύσης και της ζωής μας. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στα παζάρια που πραγματοποιούνται μεταξύ δημάρχων, βουλευτών και κρατικών στελεχών. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για τους εναγκαλισμούς με τον πρωθυπουργό με μπλουζάκια saveagrafa, την ίδια στιγμή που αυτός και η κυβέρνησή του είναι υπεύθυνοι για την τσιμεντοποίηση και τη λεηλασία των Αγράφων.

»Καλούμε κάθε σύλλογο, κάθε κάτοικο της Καρδίτσας, της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα, της Αργιθέας και της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων σε διαρκή επαγρύπνηση και αγώνα, για να μπλοκάρουμε τους σχεδιασμούς που φέρνουν την ακρίβεια και θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη από μπετό και παλιοσίδερα, από αποψιλωμένα δάση και ερημωμένα χωριά. Ο μόνος δρόμος για να νικήσουμε είναι ο δρόμος του αγώνα. Δεν περιμένουμε από κανέναν σωτήρα να μας δώσει τη λύση. Βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις, με ενότητα και συντονισμό, να αγωνιστούμε για ζωή, υγεία, γη και ελευθερία. Να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον μαζικό και μαχητικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Να μην ξεχνάμε ότι τα βουνά μένουν «απάτητα», όταν υπάρχουν οι άνθρωποι που τα υπερασπίζονται με τη δράση τους».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις