21.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εκατοντάδες απόφοιτοι του Πολυτεχνείου Κρήτης στηρίζουν τους/τις οκτώ φοιτητές/τριες

Πρόσφατα

Για απαράδεκτη δίωξη και σκευωρία, κάνουν λόγο απόφοιτοι και παλιοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναφορικά με την δίωξη των οκτώ φοιτητών για τον υποτιθέμενο «εγκλεισμό» κοσμήτορα του ιδρύματος

Συνολικά 362 απόφοιτοι και παλιοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης συνυπογράφουν την ανακοίνωση στήριξης των οκτώ φοιτητών που διώκονται, μετά από προσωπική παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως.

«Πρόκειται για μια απίστευτη σκευωρία για μια από τις πιο στοιχειώδεις μορφές διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων. Η ποινική αντιμετώπιση νεολαίων για παράσταση διαμαρτυρίας με απόφαση των φοιτητικών τους συλλόγων σε όργανο διοίκησης, με την κατηγορία που αντιμετωπίζουν σωματέμποροι, απαγωγείς κλπ. είναι εξωφρενική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση στρέφονται κατά της κυβέρνησης η οποία όπως λένε, «προσπαθεί να ποινικοποιήσει τις πιο στοιχειώδεις συνδικαλιστικές μορφές πάλης και να διασπείρει διευρυμένα την τρομοκρατία σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται».


Το κείμενο με τις 362 υπογραφές 

«Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε σπουδάσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, έχοντας βιώσει τόσο τις δυσκολίες και προκλήσεις της φοίτησης όσο και την κοινωνική, συνδικαλιστική και ακαδημαϊκή ελευθερία στο πανεπιστήμιο, που είναι σύμφυτο με την ελευθερία της γνώμης και της διεκδίκησης και τη συλλογική οργάνωση των φοιτητών. Τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, η ακρίβεια σε καύσιμα, προϊόντα, ενοίκια, η άνιση διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η καταστρατήγηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι ζητήματα που απασχολούν και εμάς.

Στα φοιτητικά μας χρόνια δώσαμε ελπιδοφόρους αγώνες για το πανεπιστήμιό μας, τις σπουδές μας, αλλά και για τη ζωή μας συνολικά. Οι αγώνες που δώσαμε έχουν συνέχεια. Η σκυτάλη μπορεί να περνάει από γενιά σε γενιά, η καθεμιά με τα προβλήματα της δικιάς της εποχής. Αλλά θα διαπνέεται πάντοτε από την ίδια δύναμη: αυτή της μάχης για ένα δημόσιο και ελεύθερο πανεπιστήμιο.

Γράφουμε αυτό το κείμενο γιατί για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση με τη βοήθεια μία μειοψηφίας καθηγητών επιδιώκουν τον αφανισμό του φοιτητικού συνδικαλισμού, προβαίνοντας σε διώξεις φοιτητών. Η κίνηση τους αυτή αποτελεί συνέχιση του έργου των προκατόχων τους, οι οποίοι με ζήλο προσπάθησαν στο παρελθόν να εφαρμόσουν νομοσχέδια διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου και της συνδικαλιστικής δράσης μέσα σε αυτό (νόμοι Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου, νομοσχέδιο Εσωτερικών Κανονισμών), κινήσεις που διαχρονικά έβρισκαν τις μαζικές αντιστάσεις των φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων στα Χανιά αλλά και πανελλαδικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες ενέργειες στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Έχουμε αντιμετωπίσει βία, μηνύσεις, δικαστήρια, ακόμα και μπράβους, επειδή ορθώσαμε ανάστημα, επειδή προασπιστήκαμε το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η ιστορία αυτή λοιπόν κρατάει από παλιά, αν και τώρα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Με μηνυτήρια αναφορά της ίδιας της υπουργού Κεραμέως και την παρέμβαση εισαγγελέα, 8 μέλη του φοιτητικού συλλόγου και της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, εκλεγμένοι συνδικαλιστές, αντιμετωπίζουν αστείες και ανυπόστατες κατηγορίες περί αρπαγής και διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας, κατηγορίες για κακούργημα (μεταξύ άλλων) που τιμωρείται με δεκαετή κάθειρξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίωξη γίνεται λόγω μίας παράστασης διαμαρτυρίας ενάντια στην απειλή του κοσμήτορα ΗΜΜΥ για πειθαρχικό λόγω «αφισορύπανσης»

Πρόκειται για μια απίστευτη σκευωρία για μια από τις πιο στοιχειώδεις μορφές διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων. Η ποινική αντιμετώπιση νεολαίων για παράσταση διαμαρτυρίας με απόφαση των φοιτητικών τους συλλόγων σε όργανο διοίκησης, με την κατηγορία που αντιμετωπίζουν σωματέμποροι, απαγωγείς κλπ. είναι εξωφρενική!

Προσπαθεί να ποινικοποιήσει τις πιο στοιχειώδεις συνδικαλιστικές μορφές πάλης και να διασπείρει διευρυμένα την τρομοκρατία σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται. Τις κατηγορίες αυτές στηρίζουν και επικουρούν καταθέσεις γεμάτες από σωρεία ψεμάτων και συκοφαντιών, λεχθείσες από στόματα μιας θλιβερής μειοψηφίας “ακαδημαϊκών δασκάλων”, αντιπρυτάνεων, κοσμητόρων. Οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα επιδιώκουν ποινικές διώξεις, είναι αυτοί που πριν λίγο καιρό προσπάθησαν να χαρίσουν τον λόφο Καστελίου στην Belvedere για τουριστικές μπίζνες. Η Κεραμέως και ο Διγαλάκης των εκατομμυρίων ευρώ καταθέσεων και επιχειρήσεων, θα μας πουν πώς θα ζούμε και θα σπουδάζουμε;

Όπως και τότε, που για χρόνια αγωνιστήκαμε ενάντια σε τέτοιου είδους αυταρχικές πρακτικές, έτσι και τώρα, στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών και φοιτητριών που αντιμετωπίζουν μια εξωφρενική σκευωρία και μια χωρίς προηγούμενο επίθεση χουντικής έμπνευσης για τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα.

Η δίωξη της αγωνιζόμενης φοιτητικής νεολαίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί κίνηση που εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο οικοδόμησης μιας αντιδραστικής στρατηγικής έντασης ενάντια στη νεολαία και την πανεπιστημιακή κοινότητα από την κυβέρνηση και συνδυάζεται με την επαναφορά του θέματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τα απεχθή και σοκαριστικά περιστατικά αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που διώκονται. Θα είμαστε στο πλάι όσων σηκώνουν κεφάλι απέναντι στα σχέδιά τους. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που διώκονται θα δικαιωθούν πανηγυρικά. Βρισκόμαστε στο πλάι τους γιατί πολύ απλά, αισθανόμαστε σαν να διωκόμαστε κι εμείς. Στα πρόσωπα των 8 παιδιών βλέπουμε τους εαυτούς μας.

  • Οι σκευωρίες σε βάρος συνδικαλιστών και της νεολαίας θα καταπέσουν!

  • Στηρίζουμε τους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων Πολυτεχνείου Κρήτης που υπερασπίζονται τις δημοκρατικές ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης και διεκδίκησης!

  • Ζητούμε να παύσει κάθε ποινική διαδικασία σε βάρος των φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης και να μην ασκηθεί καμία ποινική δίωξη!

  • Θα βρεθούμε ολόψυχα στους δίκαιους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους!

Για να υπογράψετε, μπορείτε να δηλώσετε τα στοιχεία σας ΕΔΩ».


Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις