36.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και «μόνιμη εκδικητικότητα» απέναντι στον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη

Πρόσφατα

Ο κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης κλείνει δύο μήνες απεργίας πείνας. Δίνει πλέον μία μάχη, τόσο για το σύννομο αίτημά του, για υφ’ όρων απόλυση, όσο και με τον χρόνο. Η υπόθεσή του θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου, όταν ο κρατούμενος θα βρίσκεται στην 64η μέρα της απεργίας του και ενώ έχει ήδη χάσει το 25% του σωματικού του βάρους και έχει υποστεί σοβαρές βλάβες σε πολλά ζωτικά του όργανα. Η απόφαση της Δικαιοσύνης, αναμένεται αργότερα. «Ελπίζουμε σε μία θετική απόφαση και σε μία άμεση απόφαση. Δεν έχουμε άλλον χρόνο, τα περιθώρια έχουν τελειώσει εδώ και πολύ καιρό. Είναι σημαντικό οι δικαστές να ακούσουν τι έχει να τους πει ο Γιάννης με το υπόμνημά του. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα δουν την υπόθεσή του αντικειμενικά και με ένα βλέμμα ανθρωπισμού και ευαισθησίας. Να κατανοήσουν την κατάσταση και να αναγνωρίσουν αυτό το δικαίωμά του να εκτίσει την ποινή του υπό τους όρους που θα του επιβάλουν» τόνισε ο δικηγόρος του, Γιώργος Κακαρνιάς, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Από το Θάνο Καμήλαλη
για το ThePressProject

Από τις 23 Μάϊου, ο κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται σε απεργία πείνας, διεκδικώντας να συνεχίσει να εκτίει την ποινή του εκτός φυλακής, με περιοριστικούς όρους, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Βρίσκεται πλέον 9 χρόνια στη φυλακή και, από τον Δεκέμβριο του 2021, έχει συμπληρώσει το διάστημα που απαιτείται ώστε να έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτημα για υφ’ όρων απόλυση. Η Δικαιοσύνη όμως, μέχρι στιγμής κρίνει πως «ότι «δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις καθώς συντρέχει κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων».

Μετά από 60 ολόκληρες μέρες απεργίας πείνας, η υγεία του βρίσκεται σε «εξαιρετικά κρίσιμο σημείο», όπως τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, η γιατρός του, Λίνα Βεργοπούλου, διευθύντρια του ΕΚΑΒ-ΕΣΥ, γενική ιατρός, εντατικολόγος, αναισθησιολόγος. Όπως προκύπτει από τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί στο νοσοκομείο Λαμίας, «έχει χάσει περισσότερο από το 25% του σωματικού του βάρους. Οι βλάβες στα διάφορα συστήματα και στα όργανά του είναι σοβαρές και ποικίλες». Η γιατρός εξήγησε στη συνέχεια αναλυτικά τις σοβαρές βλάβες που αντιμετωπίζει ο απεργός πείνας, στο αίμα (κατάσταση που επιβαρύνεται καθώς εκ γενετής πάσχει από μεσογειακή αναιμία), στο συκώτι, στη χολή, στα οστά, στην καρδιά και στην σπλήνα. Όλες ικανές να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη βλάβη και πολύ σοβαρή επιπλοκή.

Συν τοις άλλοις, όπως συνέχισε, ο Μιχαηλίδης νοσηλεύεται σε μία κατάσταση, στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου του προκαλείται «πρόσθετο άγχος και στρες, τα οποία συμβάλλουν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση του οργανισμού του». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως είναι «πλήρως απομονωμένος σε έναν θάλαμο – κελί με τέσσερις τοίχους, χωρίς παράθυρο, εκτός από έναν μικρό φεγγίτη στη μία πλευρά. Βρίσκεται δηλαδή, όλον αυτόν τον καιρό φυσικά και αισθητηριακά απομονωμένος χωρίς τη παραμικρή στήριξη, επίβλεψη και φροντίδα από τους οικείους του, τη γιατρό του και τον δικηγόρο του».

«Δεοντολογικά και ηθικά, θα έπρεπε να μη παραβιάζονται οι κανόνες του νοσοκομείου και να παρέχεται αξιοπρεπής συνθήκες νοσηλείας» τόνισε η κ.Βεργοπούλου, ενώ απηύθυνε έκκληση «στους συναδέρφους μου, στους θεράποντες γιατρούς να γνωματεύσουν δημόσια για την κατάσταση της υγείας του, πριν να είναι πολύ αργά».

«Για μία ακόμα φορά θα τονίσω τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης της Υγείας του απεργού Γιάννη Μιχαηλίδη, κάνοντας έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα να δώσει άμεσα μία λύση, ώστε να αποτραπεί μία μοιραία έκβαση της απεργίας πείνας» ανέφερε, κλείνοντας το μήνυμά της.

«Ένα συνεχές καθεστώς εξαίρεσης, μία μόνιμη εκδικητικότητα»

Ο δικηγόρος του απεργού πείνας, Γιώργος Κακαρνιάς, αναφέρθηκε στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχει πλέον μπροστά του ο κρατούμενος:

«Τη Δευτερά 25/7 συζητείται η έφεση του Γιάννη Μιχαηλίδη στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας. Είναι η έφεση που κάναμε κατά του απορριπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας, για την υφ’όρων απόλυση. Τη Δευτέρα ο Γιάννης συμπληρώνει 64 ημέρες απεργίας πείνας. Σήμερα είναι Τετάρτη, η συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα, αλλά δεν θα βγει την ίδια μέρα. Εμείς θα πιέσουμε φυσικά να βγει άμεσα. Για να δώσω ένα παράδειγμα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας συνεδρίασε στις 12 Μαϊου και η απόφασή του βγήκε στις 20 Ιουνίου. Φυσικά τέτοια περιθώρια εδώ, δεν υπάρχουν, σε καμία περίπτωση».

Στη συνέχεια παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης του εντολέα του. Ο Μιχαηλίδης συνελήφθη και βρίσκεται στη φυλακή από το 2013. Ήταν ανάμεσα στους τέσσερις συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, όταν η ΕΛ.ΑΣ παραποίησε τις φωτογραφίες, ώστε να κρύψει τα σημάδια του ξυλοδαρμού που είχαν δεχθεί. «Πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε πώς συνελήφθη, τι υπέστη, πώς κακοποιήθηκε. Πώς δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του και άλλων συλληφθέντων, έχοντας υποστεί επεξεργασία και στη συνέχεια βγήκαν οι αληθινές φωτογραφίες που αποδείκνυαν το μέγεθος των βασανιστηρίων τα οποία υπέστη» σχολίασε ο Γιώργος Κακαρνιάς.

«Από το 2013, οπότε και συνελήφθη έχει βιώσει ένα συνεχές καθεστώς εξαίρεσης, μία μόνιμη εκδικητικότητα. Όχι μόνο αυτός, αλλά και αυτός. Αυτήν τη στιγμή είναι αυτός που βιώνει στο σώμα του τις συνέπειες αυτής της κατάστασης» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Για πολλά από αυτά, αθωώθηκε, μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες. Άλλοι, απαλλάσσονται με βούλευμα και δεν δικάζονται ποτέ. Για ό,τι δικάστηκε και καταδικάστηκε, καταδικάστηκε στο μάξιμουμ της ποινής. Ενδεικτικά θα αναφέρω την καταδίκη του για κατοχή κυνηγετικών φυσιγγίων, για την οποία έλαβε 11 χρόνια κάθειρξη. Άλλοι για δύο βιασμούς, καταδικάζονται σε 12 χρόνια με αναστολή. Η αναστολή είναι κάτι που ο Μιχαηλίδης ποτέ δεν είδε».

«Προφυλακίστηκε διαδοχικά, περισσότερες από μία φορές, Όταν άλλοι, αποφυλακίζονται πολύ πριν το 12μηνο, με το σκεπτικό ότι είναι πλέον γνωστοί και τα πιθανά θύματά τους θα τους αναγνωρίσουν Για όλες αυτές τις πράξεις, έχει δικαστεί, καταδικαστεί, έχει αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις που έκανε . Αν και καταδικάστηκε για περισσότερα από αυτά που έκανε, αλλά τα έχει εκτίσει όλα. Έχει πιάσει τα νόμιμα όρια από τον Δεκέμβρη του 2021 και ζητάει το δικαίωμα να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του εκτός φυλακής» συνέχισε ο δικηγόρος του Γ. Μιχαηλίδη

Από το 2013 μέχρι και το 2019, ο κρατούμενος «έλαβε 175 εκπαιδευτικές άδειες, χωρίς ποτέ να παραβιάσει καμία». Λίγους μήνες πριν αποφυλακιστεί όμως, του ασκείται μία απίθανη ποινική δίωξη, για «συνέργεια σε στάση», που αποτελεί κακούργημα. Ο λόγος αυτής της δίωξης ήταν ένα κείμενο που είχε συνυπογράψει ο Μιχαηλίδης μαζί με άλλους συγκρατούμενούς του, σε αλληλεγγύη μίας κινητοποίησης στον Κορυδαλλό. Το κείμενο γράφτηκε τέσσερις ημέρες μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων. Η ποινική δίωξη εναντίον του δεν προχώρησε ποτέ, παραμένει τέσσερα χρόνια στα συρτάρια. Αλλά εξαιτίας της ο Μιχαηλίδης δεν μπορούσε πλέον να λαμβάνει τακτικές άδειες, του κόπηκαν τα ημερομίσθια και έπρεπε να επιστρέψει, από αγροτική σε κλειστή φυλακή. Όλα αυτά 3-4 μήνες πριν φτάσει η ώρα της αποφυλάκισης.

Ο Μιχαηλίδης το 2019 απέδρασε και, δύο μήνες μετά  την απόδρασή του, ενεπλάκη σε ληστεία Τράπεζας. Συνελήφθη ξανά, καταδικάστηκε και επέστρεψε στη φυλακή. Σε αυτήν την απόδραση και τη ληστεία πατούν οι απορριπτικές αποφάσεις για το αίτημά του, που ωστόσο φαίνεται ότι παραγνωρίζουν τα γεγονότα πριν την απόδρασή του. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο δικηγόρος του, «και γι αυτά τα αδικήματα έχει εκτίσει την ποινή του».

«Γιατί σε αυτόν να μην αναγνωρίζεται το δικαίωμα να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε καθεστώς ελευθερίας, υπό όρους; Γιατί αυτός να είναι σε ένα μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης;» αναρωτήθηκε ο Γιώργος Κακαρνιάς. «Ελπίζουμε σε μία θετική απόφαση και σε μία άμεση απόφαση. Δεν έχουμε άλλον χρόνο, τα περιθώρια έχουν τελειώσει εδώ και πολύ καιρό. Είναι σημαντικό οι δικαστές να ακούσουν τι έχει να τους πει ο Γιάννης με το υπόμνημά του. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα δουν την υπόθεσή του αντικειμενικά και με ένα βλέμμα ανθρωπισμού και ευαισθησίας. Να κατανοήσουν την κατάσταση και να αναγνωρίσουν αυτό το δικαίωμά του να εκτίσει την ποινή του υπό τους όρους που θα του επιβάλουν» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη σιωπή της συντριπτική πλειοψηφίας των ΜΜΕ γύρω από την υπόθεση:

«Δεν είναι πολλά τα ΜΜΕ που μεταφέρουν τη φωνή του Γιάννη προς τα έξω, προς την κοινή γνώμη. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την κατάσταση, να συνεχίζεται να ακούγεται η φωνή του Γιάννη, να μην υπάρχει αυτό το πέπλο σιωπής που επιχειρήθηκε να μπει πάνω από την υπόθεση».

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Κακαρνιά στο TPP και το σχετικό ρεπορτάζ.

«Κάθε φορά που ακούμε το “εγώ έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη”, το μυαλό μας πηγαίνει στο αντίθετο»

«Ο Γιάννης πληρώνει όχι για τα αδικήματα που έκανε, αλλά γι αυτό που είναι Πληρώνει το ότι είναι ένας άφοβος και ανυπότακτος χαρακτήρας. Και το ότι είναι ένας άφοβος και ανυπότακτος χαρακτήρας δημιουργεί και φόβο για το τι εξέλιξη μπορεί να έχει η απόφαση που έχει πάρει» σχολίασε από την πλευρά της η δικηγόρος, Ιωάννα Κούρτοβικ, που ζήτησε «απόλυτο σεβασμό στις επιλογές του απεργού» κατά το διάστημα της νοσηλείας του στη Λαμία.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη:

«Κάθε φορά που ακούμε το “εγώ έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη”, το μυαλό μας πηγαίνει στο αντίθετο. Είτε πιστεύουμε ότι αυτός που το λέει εξορκίζει τον φόβο του, είτε επιβεβαιώνει με αυτό που λέει το ότι ένα πολύ μεγάλος μέρος της κοινωνίας δεν έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Πιστεύει ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, πιστεύει ότι η ελληνική δικαιοσύνη χειραγωγείται, πιστεύει ότι η ελληνική δικαιοσύνη επηρεάζεται από την πολιτική εξουσία, πιστεύει ότι επηρεάζεται από τα ΜΜΕ που η πολιτική εξουσία πληρώνει, πιστεύει ότι το δικαστικό σώμα υποχρεώνεται να ακολουθεί τις επιταγές της πολιτικής εξουσίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ασκούνται πιέσεις. Και πιστεύει και δικαιώνεται σε αυτό ότι αυτοί που αντιδρούν, αυτοί που αντιστέκονται, αυτοί θα πληρώσουν. Το σύστημα θα τους καταστρέψει. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη. Αρνήθηκε να υπακούσει τις έμμεσες επιταγές της πολιτικές εξουσίας και κατέληξε να αντιμετωπίζει μία επίθεση με στόχο της τη συντριβή της»

«Δεν είναι μόνο η περίπτωση της Τουλουπάκη» συνέχισε, «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουμε αυτά που χαμηλόφωνα και με φόβο, μας αναφέρουν άνθρωποι του χώρου Δικαιοσύνης, με τον πάντα, τον φόβο να υποστούν κυρώσεις ακόμα και γι’ αυτά που μας λένε»

«Ο Γιάννης κρίνεται σήμερα από τα δικαστήρια της Λαμίας, τα οποία ήταν αυτά που απέρριψαν την αίτηση για υφ’ όρων απόλυση του Δημήτρη Κουφοντίνα» υπενθύμισε η δικηγόρος. «Αναμενόμενο ήταν θα απορριφθεί, αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι για να το κάνουν αυτό έκαναν μία εκπληκτική κατασκευή, διαστρεβλώνοντας τον νόμο, αλλάζοντας τις βασικές αξίες του Δικαίου. Θεώρησαν ότι ειδικά στην περίπτωση Κουφοντίνα, θα έπρεπε να εφαρμοστεί αναδρομικά ένας νόμος, παρότι η αρχή της μη αναδρομικότητας είναι θεμελιώδης αρχής και ότι αυτός μόνο, να μείνει στη φυλακή κατ’ ελάχιστον 25 χρόνια, για να μπορεί να έχει πρόσβαση στο δικαίωμα στην υφ’όρων απόλυση. Όταν για όλους τους άλλους θα ίσχυε, ως σημείο – αφετηρία, τα 19 χρόνια»

«Η δικαιοσύνη εφαρμόζει τον νόμο επιδεκτικά, με βάση τις απαιτήσεις των καιρών. Δεν πληρώνει την παραβατικότητα του ο Μιχαηλίδης. Δεν πληρώνει αυτά που έχει κάνει. Πληρώνει το ελεύθερο φρόνημά του» τόνισε επίσης.

«Έχουμε τον κινηματικό κόσμο, τον προοδευτικό κόσμο, τον ριζοσπαστικό κόσμο, να προσπαθεί να τηρήσει τις διακηρυγμένες αρχές της ποινικής δικαιοσύνης και τον κόσμο της αντίδρασης να θέλει να είναι η Δικαιοσύνη και η απονομή δικαιοσύνης ένα τερέν στο οποίο θα ασκείται η εξουσία του. Έτσι λοιπόν μπαίνουν μοιραία οι τέσσερις αποφυλακίσεις που έχουμε στο διάστημα που βρίσκεται σε απεργία πείνας ο Μιχαηλίδης. Ο Κορκονέας έχει βγάλει σχεδόν τα ίδια χρόνια στη φυλακή με τον Μιχαηλίδη» τόνισε από την πλευρά του ο Τάσος Θεοφίλου από το omniatv και το red n noir, που αναφέρθηκε και στις αποφυλακίσεις Χορταρία, Φιλιππίδη, Λιγνάδη.

«Θα μπορούσε, όπως ήταν το σκεπτικό για τον Φιλιππίδη, ότι είναι γνωστός στα πιθανά θύματα, να υπάρχει σκεπτικό για τον Μιχαηλίδη ότι είναι γνωστός στις τράπεζες και θα μπορούν αυτές να προστατεύονται» σχολίασε σκωπτικά.

«Δεν λέει κανείς ότι η αποφυλάκιση του Λιγνάδη είναι παράνομη, ούτε ότι οι δικαστές παρανομούν με τον Μιχαηλίδη. Η διαφορά είναι στην ερμηνεία του νόμου και στις δύο περιπτώσεις. Στη μία περίπτωση με μία πάρα πολύ ελαστική προς το επιεικές ερμηνεία για τον Λιγνάδη και πολύ ελαστική προς το αυστηρό για τον Μιχαηλίδη.» πρόσθεσε. «Για τα δικαστήρια το κριτήριο δεν είναι το ειδεχθές τον εγκλημάτων, αλλά το ύψος της ποινής», ανέφερε επίσης, ενώ στάθηκε σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα στη διαφορά αντιμετώπισης:

«Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσή Αυγή, Μιχαλολιάκος είναι σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης, μετά τη νόσησή του από κορονοϊό. Από τον Δομοκό δόθηκε αυτή η εντολή. Την ίδια στιγμή, ο αναρχικός Γιάννης Δημητράκης, που τραυματίστηκε στο κεφάλι από συμπλοκή στις φυλακές Δομοκού, παρά τις οδηγίες των γιατρών από Λαμία και Λάρισα, ο διευθυντής των φυλακών είπε να μείνει στον Δομοκό και να μην πάει σε κέντρο αποκατάστασης. Αυτό είναι άλλο ένα δείγμα για τα δύο μέτρα και σταθμά.»


Αλληλεγγύη στο Γιάννη Μιχαηλίδη. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και να αποφυλακιστεί άμεσα | Νέες υπογραφές, η συλλογή συνεχίζεται

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις