20.5 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Μήνυση από το Σύλλογο Εργαζομένων κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, για τα ΜΑΠ

Πρόσφατα

Μήνυση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και κατά παντός άλλου υπευθύνου για την μη απόδοση στους εργαζόμενους της καθαριότητας και άλλων συναφών υπηρεσιών και επί σειρά ετών των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) κατέθεσε, στις 5/7, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου.

Η μήνυση είχε αποφασιστεί από το Δ.Σ. του Συλλόγου στις 11 Μαΐου και αποτελεί εκ των πραγμάτων ανεπανόρθωτο ρήγμα στις σχέσεις του δημάρχου και του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων. Είναι η δεύτερη μεγάλη υπόθεση που αφορά την σημερινή διοίκηση του δήμου την οποία καλείται να ερευνήσει εισαγγελέας μετά την υπόθεση που αφορά την αγορά των 48 λεωφορείων Λειψίας πριν τρία χρόνια, υπόθεση που είναι στο στάδιο της ανάκρισης.

Όπως αναφέρει στην έγκλησή του ο Σύλλογος μεταξύ των μελών του συγκαταλέγονται οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, «των Διευθύνσεων Καθαριότητας και Διαχείρισης Οχημάτων (900 εργαζόμενοι), Ανακύκλωσης (80 εργαζόμενοι), Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος (60 εργαζόμενοι), Κατασκευών και Συντηρήσεων (50 εργαζόμενοι), Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων (70 εργαζόμενοι) και του Τμήματος Διαχείρισης Κοιμητηρίων (20 εργαζόμενοι)» για τους οποίους ο δήμος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να παρέχει ΜΑΠ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί και τις ευθύνες του δημάρχου «… ο εγκαλούμενος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Δημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης από την 1-9-2019, συνέχισε την ίδια παραβατική συμπεριφορά του προηγούμενου Δημάρχου, ήδη από το έτος 2017 και δεν παρέχει μέχρι σήμερα στους ανωτέρω εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνται σε βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες, τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας, θέτοντας με την παράλειψή του αυτή σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους. Μάλιστα, ο κίνδυνος την τελευταία διετία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και μέχρι σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερος ειδικότερα για τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Καθαριότητας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να περισυλλέγουν ιατρικά απορρίμματα (selftest, μάσκες, γάντια), τα οποία απορρίπτονται σε κοινούς κάδους μαζί με τα άλλα σκουπίδια, χωρίς ωστόσο να τους έχουν χορηγηθεί τα απαραίτητα και αναγκαία μέσα προστασίας. Πέραν τούτου, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έρχονται σε καθημερινή επαφή και με τα απορρίμματα των νοσοκομείων, τα οποία είναι επίσης, επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους».

Περιγράφοντας μάλιστα την πρακτική του δήμου, όπως αναφέρουν «μόλις το Μάιο του 2021 εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 3/2021 Διακήρυξη για την προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας για τις ανάγκες των υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών περί τα μέσα Ιουνίου του 2021. Εντούτοις, ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δεν έχει γίνει κατακύρωση μέχρι σήμερα, ενώ η χρονική διάρκεια της σύμβασης είναι με βάση την διακήρυξη 12 μήνες. Ήδη έχει παρέλθει χρονικό διάστημα άνω του ενός έτους και ο Δήμος δεν έχει προμηθευτεί τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας. Δεδομένου μάλιστα ότι ο τελευταίος διαγωνισμός διεξήχθη το έτος 2013, γίνεται αντιληπτό ότι ο τρόπος που επέλεξε η Διοίκηση να προμηθεύεται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, οδηγεί στη μη νόμιμη πρακτική χορήγησης αυτών για ένα έτος κάθε δέκα έτη!!!».

Έχει ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι εκτός από τις αναφορές τους σε θέματα υγιεινής που προκύπτουν θεωρούν ότι ο δήμαρχος έχει και ποινική ευθύνη «που οφείλεται σε δόλο του» και θυμίζουν ότι υπάρχει πρόσφατη απόφαση (2021) του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, «με την οποία τέως Δήμαρχος του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου καταδικάστηκε μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του το Σωματείο Εργαζομένων, σε φυλάκιση τριών ετών με τριετή αναστολή, διότι από το Σεπτέμβριο του έτους 2016 έως και τον Μάρτιο του έτους 2017 δεν χορηγούσε γάλα στους δικαιούχους εργαζομένους. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στον Δήμο μας με ευθύνη του Δημάρχου δεν έχει χορηγηθεί γάλα στους δικαιούχους καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του (Δημάρχου), παράληψη η οποία διώκεται ποινικά και για την οποία ρητά επιφυλασσόμεθα να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματα προς υπεράσπιση των μελών του σωματείου μας».


Πηγή: efsyn.gr, Απόστολος Λυκεσάς

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις