21.4 C
Athens
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

ΜΕΤΑ: Όλοι/ες στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά του νόμου Κεραμέως για τα ΑΕΙ | Πέμπτη 14 Ιούλη

Πρόσφατα

Νομοσχέδιο Κεραμέως για ΑΕΙ:
Εξωτερικοί μάνατζερς, αυταρχισμός, κατεδάφιση των πτυχίων
και δίδακτρα, στο όνομα της σύνδεσης με την αγορά!

Η ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο ενός νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, αποτελεί επαρκή δείκτη της δημοκρατικής του νομιμοποίησης. Η Υπουργός Κεραμέως συνεχίζει το έργο κατεδάφισης της δημόσιας εκπαίδευσης περνώντας πλέον στην Τριτοβάθμια.

Καταργεί το συνταγματικά κατοχυρώμενο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, διορίζοντας εξωτερικούς μάνατζερς, στα χρεωκοπημένα Συμβούλια Διοίκησης, που τα δοκίμασε η κυβέρνηση Σαμαρά και τα αποδοκίμασε καθολικά η ακαδημαϊκή κοινότητα.

Διαλύει τα ενιαία πτυχία με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, φέρνοντας στην θέση τους προγράμματα σπουδών- σούπα (ακόμα και διετούς διάρκειας) που δεν θα κατοχυρώνουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα στους αποφοίτους, μετατρέποντας τους σε αναλώσιμους για την αγορά.

Συμπληρώνει τον αυταρχισμό των Συμβουλίων Διοίκησης με ένα χουντικής νοοτροπίας πειθαρχικό δίκαιο, με σκληρές διατάξεις για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και ακόμα σκληρότερες ειδικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που μετατρέπονται από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε επιτηρούμενους μετα-εφήβους. Επιδιώκει επίσης να υποκαταστήσει την ανεξάρτητη συλλογική οργάνωση μέσα από Φοιτητικούς Συλλόγους, φέρνοντας στην θέση τους τα Συμβούλια Φοιτητών, το οποία ορίζει (!) σαν εκπροσώπους του φοιτητικού σώματος και επιβάλλει την εκλογή τους με ενιαία ψηφοδέλτιο σαν τις νόθες εκλογές της χουντικής περιόδου!

Μετατρέπει την ακαδημαϊκή εξέλιξη σε μια κανιβαλική ζούγκλα, όπου στην θέση των ακαδημαϊκών προσόντων, τίθενται ως κριτήρια για την πορεία των καθηγητών και των καθηγητριών η συμμετοχή σε εταιρείες, η προσέλκυση χρηματοδοτήσεων και το κυνήγι των ΕΣΠΑ.   Ταυτόχρονα μετατρέπει την βαθμίδα των επίκουρων, σε βαθμίδα λαντζέρηδων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς μονίμοτητα, εντείνοντας τις σχέσεις εξάρτησης στο εσωτερικό των καθηγητών.

Οι σχέσεις εργασίας για το προσωπικό των ιδρυμάτων ελαστικοποιούνται περαιτέρω καθώς αίρεται η υποχρέωση της κάλυψης των θέσεων από μόνιμο προσωπικό και ταυτόχρονα αναιρείται η υποχρέωση της κρατικής χρηματοδότησης καθώς τα πανεπιστήμια οφείλουν να είναι αυτόνομες μονάδες κυνηγώντας χρηματοδοτήσεις από την αγορά. Ακόμα και οι βιβλιοθήκες και οι τεχνικές υπηρεσίες μπαίνουν υπό την ομπρέλα των «Εταιρειών Αξιοποίησης» που θα διαχειρίζονται την περιουσία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως δεν αποτελεί απλά μια αντισυνταγματική οπισθοδρόμηση σε περίοδούς που το πανεπιστήμιο άφησε πίσω του με την αποχουντοποίηση.

Συνιστά την προσαρμογή του στις νέες ανάγκες του ελληνικού καπιταλισμού με πτυχιούχος ημι-ειδικευμένους χωρίς δικαιώματα, για την κάλυψη των εφήμερων αναγκών της αγοράς εργασίας, που έχουν εκπαιδευτεί στην πειθαρχία των αυταρχικών εκπαιδευτηρίων, έτοιμοι να τεθούν στην διάθεση του εργοδοτικού αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας του!

Μαζί με την απομείωση των θέσεων στα ΑΕΙ και την εφαρμογή της ΕΒΕ, η πρόσβαση στα ΑΕΙ καθίσταται όλο και πιο δύσκολη και υλοποιούνται οι «εμπνεύσεις» της έκθεσης Πισσαρίδη για «μεσαίας ειδίκευσης» προσωπικό, το οποίο θα είναι αναλώσιμο και θα τρώει τις σάρκες του και τις σάρκες του διπλανού του για μια θέση σε μια διαρκώς όλο και πιο πολωμένη αγορά εργασίας: ελάχιστες θέσεις με ικανοποιητικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας και ένα πέλαγος κακοπληρωμένων, αναλώσιμων θέσεων, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς σταθερή δουλειά!

Τέλος, επιχειρούν να ξεμπλέξουν με το μεγάλο αγκάθι της μεταπολίτευσης: το πανεπιστήμιο που τρώει το παλάτι! Φοβούνται το φοιτητικό κίνημα που έχει διασφαλίσει 40 χρόνια τώρα τον εκδημοκρατισμό των ΑΕΙ και την υπεράσπιση των ενιαίων πτυχίων και των δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν, που έχει αποτελέσει διαρκώς φραγμό στα διαχρονικά σχέδια των κυβερνήσεων για να προσαρμοστεί η ελληνική τριτοβάθμια στις ονειρώξεις του κεφαλαίου!

Συμπαρατασσόμαστε με την ΠΟΣΔΕΠ και τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία για τις 13-14/7, με ΟΔΠΤΕ και το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ που έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για τις 14/7, καθώς και με τους Φοιτητικούς Συλλόγους που καθολικά έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο Κεραμέως.

Καλούμε και συμμετέχουμε στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, την Πέμπτη 14 Ιούλη, στην Αθήνα (Προπύλαια, ώρα 7μμ.) και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή, στη Θεσσαλονίκη (πλατεία Αγίας Σοφίας, ώρα 7μμ.), καθώς και στην Πάτρα (πλατεία Γεωργίου, ώρα 7μμ.)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις