21.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Απεργία στον Επισιτισμό Αττικής κατά της εγκυκλίου του υπ. Εργασίας που καταργεί 40ωρο και 5νθήμερο | Τετάρτη 13 Ιούλη

Πρόσφατα

Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων ν. Αττικής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ.

Η κυβέρνηση με την εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας στις 07/07/2022 παρεμβαίνει ξεδιάντροπα στα όσα θετικά για τους εργαζόμενους, έχει η Συλλογική Σύμβαση στον Επισιτισμό. Καταργεί το 5ημερο 8ωρο θέτοντας σε εφαρμογή τον νόμο 1876/1990 που είναι στα πρότυπα του Νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην ουσία θα αποτελεί απλήρωτη δουλειά την 6η μέρα.

Βάζοντας μπροστά τον εργαζόμενο που υποτίθεται θα ζητάει να δουλεύει 6μέρες αντί για 5, τάχα μου για δική του διευκόλυνση. Ταυτόχρονα παρεμβαίνει ωμά ακόμα και στο δικαίωμα της κατοχύρωσης των επιδομάτων ως πρόσθετες αποδοχές στον βασικό μισθό. Συγκεκριμένα , η εγκύκλιος αναφέρει ότι λόγο της αύξησης του κατώτατου νομοθετημένου μισθού , όσες διαφορές προκύπτουν στις βασικές αποδοχές με βάση την ΣΣΕ , αυτές θα προσαρμόζονται με βάση τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές συμπεριλαμβανομένου βασικού μισθού και επιδομάτων. Στην ουσία δε μιλάμε για καμία παραπέρα αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων , αλλά για συγχώνευση βασικού μισθού και επιδομάτων. Αυτή η προκλητική παρέμβαση της κυβέρνησης στην κλαδική σύμβαση του Επισιτισμού , επιβεβαιώνει ότι η υποχρεωτική εφαρμογή που διαφήμιζε , αποτελεί μια κοροϊδία.

Επιβεβαιώνει ότι ο νόμος Βρούτση Αχτσιόγλου που δέχτηκε τη στήριξη ακόμα και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ και της ΓΣΕΕ, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των απαιτήσεων που έχουν οι εργοδότες με βασικό κριτήριο τον ανταγωνισμό για τα κέρδη τους. Μάλιστα οι εργοδότες , ακόμα και τα μέλη των εργοδοτικών ενώσεων που υπογράφουν αυτή τη σύμβαση, ήδη αντιδρούν στην εφαρμογή της θέλοντας να συνεχιστεί η βαρβαρότητα που έχουν επιβάλει στα εστιατόρια , τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης και τα catering. Θέλουν να συνεχιστεί η αδήλωτη εργασία, τα 12ωρα, τα 7ημερα. Θέλουν να μη δίνουν ούτε ένα ευρώ για επιδόματα , για Δώρα Χριστουγέννων και Πασχα όπως έκαναν εδώ και χρόνια με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και των εργοδοτικών συνδικαλιστών. Θέλουν να συνεχίσουν να απασχολούν τους διανομείς με εξαντλητικά ωράρια , πληρώνοντας με ψίχουλα ,φορτώνοντας το κόστος , των ΜΑΠ, της συντήρησης και των καυσίμων στα μηχανάκια.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στον επισιτισμό να αντιδράσουν άμεσα μέσα από την οργάνωση στο Συνδικάτο , τα παραρτήματα του στις συνοικίες και τα επιχειρησιακά σωματεία. Να μην επιτρέψουμε να βάζουν χέρι στο μισθό μας , στο δικαίωμα μας για ξεκούραση , στο 5ημερο , 8ωρο. Κανένας μας δε πρέπει να δεχτεί τη λογική του λιγότερου κακού, γιατί αυτή η λογική μας έχει οδηγήσει να χάνουμε συνεχώς δικαιώματα. Πλέον είναι φανερό ότι χωρίς εμάς δε μπορεί να δουλέψει τίποτα. Εμείς έχουμε τη δύναμη. Τώρα είναι ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας με τους Ξενοδοχοϋπάλληλους που με απεργιακές κινητοποιήσεις παλεύουν για την υπογραφή σύμβασης με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα , για βελτίωση των συνθηκών μέσα στους χώρους δουλειάς.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΛΗ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ELECTRA METROPOLIS 9:30πμ.

Απαιτούμε:

Υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής στον επισιτισμό χωρίς καμία παρέμβαση της κυβέρνησης . 5ημερο , 8ωρο, 40ωρο χωρίς καμία διευθέτηση.

Καμία παρέμβαση στις αποδοχές των εργαζομένων. Καμία συγχώνευση του βασικού μισθού με τα επιδόματα Γάμου, ανθυγιεινής εργασίας κ.λπ.


Επισιτισμός: Κατάργηση του 40ωρου και του 5νθήμερου με τη βούλα του ν. Χατζηδάκη (ΑΔΑ: Ψ2ΛΣ46ΜΤΛΚ-ΒΣ0)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις