22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Κατάργηση των εργολαβικών – δουλεμπορικών εδώ και τώρα!

Πρόσφατα

Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια
Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας ΣΕΕΝ Α-Β-Ε-Κ

Ενώ όλο το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε να διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος στο κλάδο της ενέργειας. Το μάρμαρο για ακόμα μια φορά το πληρώνουν εργαζόμενοι και καταναλωτές, ενώ από την άλλη οι μεγάλες εταιρείες και οι εργολάβοι συνεχίζουν να βγάζουν τεράστια κέρδη. Αυτή είναι η Ελλάδα της «ανάπτυξης» και του «τέλους της εποπτείας». Η εργασιακή ζούγκλα για τους εργαζόμενους και η ακρίβεια για τα λαϊκά νοικοκυριά. Εμείς το λέμε αποφασιστικά, αυτή η ανάπτυξη δεν μας αφορά. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, παρά μόνο την κερδοφορία των εργοδοτών.

Πρόσφατο παράδειγμα στις περιοχές της Κηφισιάς, της Αθήνας και του Πειραιά άλλαξαν για ακόμα μια φορά οι εργολαβίες για το έργο των καταμετρήσεων ρεύματος εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ. Μετά την προκήρυξη νέων μειοδοτικών διαγωνισμών βγήκαν τα αποτελέσματα και η «πίτα» ξαναμοιράστηκε.

Τα «πόστα» αλλάζουν, εργολαβικές εταιρείες «κερδίζουν» και «χάνουν» περιοχές, νέοι παίχτες μπαίνουν στο παιχνίδι της κερδοφορίας και για τους εργαζόμενους μία από τα ίδια: Αγωνία για το αν θα τους «τραβήξει», όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, σε κάποιο πρακτορείο ΔΕΔΔΗΕ ο προηγούμενος εργολάβος, νέες συνεντεύξεις για εργαζόμενους και εργαζόμενες από τον νέο εργολάβο (τι κι’ αν οι συνάδελφοι έχουν πολυετή εργασιακή εμπειρία στον κλάδο).

Οι εργαζόμενοι που εν τέλει θα μείνουν στη δουλειά αναγκάζονται να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας χωρίς να προσμετράται η προϋπηρεσία τους και σε περιπτώσεις να αλλάζουν πρακτορείο ΔΕΔΔΗΕ που συνεπάγεται με αλλαγή περιοχής εργασίας (αυτό μπορεί να σημαίνει ότι από τη μια στιγμή στην άλλη αναγκάζονται να δουλέψουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και φυσικά να χάνεται η όποια επαφή υπήρχε ανάμεσα στους εργαζόμενους).

Το σωματείο μας τα προηγούμενα χρόνια ήρθε σε επαφή με τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις καταμετρήσεις. Μαζί και με άλλους «εργολαβικούς» και μη εργαζόμενους στον κλάδο της ενέργειας κουβεντιάσαμε τα κοινά μας προβλήματα, μιλήσαμε για τις τακτικές της εργοδοσίας που δεν διαφέρουν και πολύ από εργολάβο σε εργολάβο, για την καταστροφή που βιώνουμε ως εργαζόμενοι/ες, αλλά και ως καταναλωτές, λόγω της πολιτικής της «απελευθέρωσης», της ενέργειας που προάγει το κεφάλαιο.

Με αυτή μας την ζύμωση, με τους εργαζόμενους στην καταμέτρηση, καταφέραμε να παρέμβουμε με ανακοινώσεις, καταγγελίες και διαδοχικές συναντήσεις με τους άμεσα υπεύθυνους για την εκμετάλλευση των εργολαβικών εργαζομένων στην καταμέτρηση (υπουργείο εργασίας, ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβους). Θέσαμε τους προβληματισμούς και την αγανάκτηση των εργαζομένων για το καθεστώς που επικρατεί (δουλειά με το «κομμάτι», μειωμένα ένσημα, απλήρωτα «δώρα» και επιδόματα, ασφάλεια στην εργασία κ.α.).

Έπειτα από τις καταγγελίες του σωματείου και αφού η κατάσταση ήταν «στο αμήν» για τους εργαζόμενους, ο ΔΕΔΔΗΕ αναγκάστηκε να αλλάξει τη σύμβαση (όχι φυσικά για να προσλάβει απευθείας τους εργαζόμενους) με τους εργολάβους για να προσλάβουν εργαζόμενους με 8ωρη-5ήμερη σύμβαση και να σταματήσει έτσι το «αστείο» με την πληρωμή «με το κομμάτι» που ήταν βούτυρο στο ψωμί των εργολάβων για να υφαρπάζουν ακόμα περισσότερο από τον κόπο των εργαζομένων.

Αυτή η αλλαγή είναι μια μικρή ανάσα για τους εργαζόμενους στις καταμετρήσεις, όμως, δυστυχώς, δεν χωράει επανάπαυση. Η εργολαβοποίηση ως καθεστώς εργασίας, σε συνδυασμό, όπως όλα, με τα αντεργατικά μέτρα της τωρινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που τσακίζουν τον εργαζόμενο λαό, είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να αφαιρεί δικαιώματα από τον μισθωτό. Οι εργολάβοι, αυτό το ξέρουν όλοι ακόμα και οι ίδιοι, λειτουργούν ως παράσιτα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ και ο κάθε ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή, σε ιδιωτικό ή «δημόσιο» τομέα, βάζει τους εργολάβους από το παράθυρο αφαιρώντας έτσι κάθε κεκτημένο εργατικό δικαίωμα. Για τους νέους/ες εργαζόμενους/ες ετοιμάζουν ένα δυσοίωνο μέλλον. Στο χέρι της νέας εργατικής βάρδιας είναι να το αντιπαλέψει και να μη «τρώει» το παραμύθι και τα αφηγήματα των αστικών επιτελείων, των διοικούντων του κάθε ομίλου και των εργολάβων.

Η υποστελέχωση και η εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους καταμετρητές είναι γεγονός, ειδικά την περίοδο μετά την αλλαγή εργολαβιών, με αποτέλεσμα ο όγκος της εργασίας να επιμερίζεται σε πολύ λιγότερους εργαζόμενους απ’ ότι προβλέπεται από τη σύμβαση ΔΕΔΔΗΕ – εργολάβου.

Σε περιπτώσεις που εργολάβοι, με την ανάληψη του έργου, παρουσιάζονται με ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό και προχωράνε σε προσλήψεις χωρίς καμία ουσιαστική εκπαίδευση των εργαζομένων, μόνο και μόνο για να «μπαλωθούν» τα κενά, ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει πως δεν βλέπει, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα της καταμέτρησης για χιλιάδες νοικοκυριά με αποτέλεσμα να λαμβάνουν υπέρογκο εκκαθαριστικό λογαριασμό, γεγονός που έχει τεράστιο αντίκτυπο και στους καταναλωτές που ήδη υποφέρουν από την ακρίβεια, τις ρήτρες αναπροσαρμογής κτλ.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

η συσπείρωση, η ενότητα και η πάλη των εργαζομένων είναι το δικό μας όπλο. Η ζύμωση στους χώρους δουλειάς, η ταξική αλληλεγγύη, η οργάνωση στα σωματεία και η μάχη που δίνουμε καθημερινά είναι αυτά που μπορούν να αλλάξουν τους όρους μέσα στο κάθε κάτεργο.

Παλεύουμε για:

  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα.
  • Απευθείας σχέσεις εργασίας με την εκάστοτε εταιρεία (ΔΕΔΔΗΕ).
  • Να καταργηθούν τώρα τα δουλεμπορικά και οι εργολαβίες.
  • Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση των τιμολογίων του ρεύματος.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις