36.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον | Θα μείνει πρωθυπουργός μέχρι να υπάρξει διάδοχος

Πρόσφατα

Με επίσημο διάγγελμα που πραγματοποίησε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την παραίτηση από το αξίωμά του. Ο Τζόνσον που τόνισε ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του στην ηγεσία των Τόρις αλλά και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας μέχρι να υπάρξει διάδοχος είχε ειδοποιήσει νωρίτερα την βασίλισσα Ελισάβετ για αυτή την εξέλιξη.

«Είμαι στεναχωρημένος που αφήνω την καλύτερη δουλειά του κόσμου σημείωσε» και αρχικά έκανε έναν απολογισμό όσων «πέτυχε» η κυβέρνησή του, από την εφαρμογή του Brexit μέχρι την στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο που της κήρυξε η Ρωσία.

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού Κόμματος να υπάρξει νέος ηγέτης του κόμματος και συνεπώς νέος πρωθυπουργός», είπε ο Μπόρις Τζόνσον. Τόνισε επίσης ότι η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε τις δυνατότητες κάθε τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, τόνισε και πρόσθεσε: «Αν το καταφέρουμε αυτό, θα είμαστε οι πιο ευημερούντες στην Ευρώπη».

«Θα παρέχω στήριξη στον νέο ηγέτη» – Απέρριψε εμμέσως το σενάριο εκλογών

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι στην πολιτική δεν είναι αναντικατάστατος και πρόσθεσε ότι «το λαμπρό και δαρβινικό μας σύστημα θα παράγει έναν νέο ηγέτη». Ο Τζόνσον υποσχέθηκε ότι θα παράσχει στον νέο ηγέτη όσο μεγαλύτερη υποστήριξη μπορεί.

Ο Τζόνσον είπε ότι θεωρεί «παράλογο να αλλάζουμε κυβερνήσεις και να παραδίδουμε τόσα πολλά και τόσο τεράστιες εντολές, όταν το οικονομικό σκηνικό είναι τόσο δύσκολο στο εσωτερικό και διεθνώς», απορρίπτοντας ξεκάθαρα το σενάριο εθνικών εκλογών. «Λυπάμαι που δεν πέτυχα με επιχειρήματα και είναι οδυνηρό να μην βλέπω να υλοποιούνται τόσες πολλές ιδέες και έργα».

Η απόφαση και οι υποψήφιοι διάδοχοι

Η ιστορική απόφαση φαίνεται ότι ελήφθη ήδη από τις στις 8:30 το πρωί της Πέμπτης παρόλο που ο Τζόνσον αρνείτο πεισματικά να υποβάλει νωρίτερα παραίτησή παρά τις ασφυκτικές πιέσεις και τις συνεχείς παραιτήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Τελικά, όμως ενημέρωσε τον πρόεδρο της εσωτερικής «Επιτροπής 1922» των Συντηρητικών σερ Γκράχαμ Μπρέιντι για τον απόφαση του και εν συνεχεία τον λαό της Βρετανίας.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν νέα μέλη της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι θα έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρι να υπάρξει νέος επικεφαλής στους Τόρις. Ο Μπεν Ουάλας, η Λιζ Τρας, ο Ρίσι Σούνακ, ο Τζέρεμι Χαντ, ο Σατζίντ Τζάβιντ και η Πρίτι Πατέλ αυτή τη στιγμή μοιάζουν φαβορί για τη διαδοχή του Τζόνσον στην αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος, όμως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο.

Η ραγδαία αυτή εξέλιξη έρχεται μετά τις αποχωρήσεις νεοδιορισθέντων υπουργών καθώς και περισσότερων από 50 μελών της κυβέρνησής του, οι οποίες παρέλυσαν τον κυβερνητικό μηχανισμό και προκάλεσαν μία τεράστια πολιτική κρίση στη Βρετανία και ιδιάιτερα στο εσωτερικό των Τόρις. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε στη θέση αυτή μόλις χθες Τετάρτη, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί.


Πηγή: ethnos.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις