23.6 C
Athens
Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Απλήρωτες υπερωρίες και εικονικές αποχωρήσεις με τη… βούλα της «ψηφιακής κάρτας» των Μητσοτάκη-Χατζηδάκη

Πρόσφατα

«Είναι μία σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους να μπορούμε να γνωρίζουμε, ως κράτος, πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας… Είναι βέβαιο, καθώς αυτό το πρόγραμμα και αυτό το εργαλείο θα επεκταθεί σε υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, ότι θα δώσει μία πολύ μεγάλη ασφάλεια στον εργαζόμενο να γνωρίζει ότι πραγματικά θα αμείβεται για τις ώρες τις οποίες έχει δουλέψει. Διότι, δυστυχώς, φαινόμενα καταστρατήγησης υπάρχουν ακόμα αρκετά. Και πια με αυτό το εργαλείο, οποιοσδήποτε επιθεωρητής εργασίας θα μπορεί να γνωρίζει αμέσως πόσο χρόνο πραγματικά έχει δουλέψει ο εργαζόμενος και αν πρέπει να βρίσκεται στην εργασία του τη στιγμή που τον ελέγχει». Τάδε έφη πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την 1η Ιούλη, ημέρα κατά την οποία άρχισε να εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, κατά την επίσκεψή του σε σουπερμάρκετ στο κέντρο της Αθήνας. Να σημειωθεί πως η επίσκεψή του έγινε σε ασφαλές περιβάλλον καθώς δεν υπήρχε δείγμα πελάτη, ενώ, από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι οι εργαζόμενοι εκβιάστηκαν για να συμμετέχουν «εθελοντικά» στο σόου του Μητσοτάκη.

Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις… ήρθαν και οι πρώτες καταγγελίες για καταστρατηγήσεις και αυθαιρεσίες των εργοδοτών σε σουπερμάρκετ και τράπεζες∙ μεταξύ αυτών η «εικονική» αποχώρηση με το χτύπημα της κάρτας και προσέλευση εκ νέου χωρίς υπερωρία, και η  συνέχιση της απασχόλησης.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «η ζούγκλα στην αγορά εργασίας συνεχίζεται κανονικότατα και οι παραβατικοί εργοδότες ήδη εφηύραν τρόπους για να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζόμενους με ωράρια – λάστιχο, με απλήρωτες υπερωρίες και με τη βούλα μάλιστα της ψηφιακής κάρτας». Σημειώνει, δε, ότι «η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας είναι ημιτελής, αναποτελεσματική, χωρίς ελέγχους από το ΣΕΠΕ και επικίνδυνή για την σταθερή εργασία με δικαιώματα, αν δεν επεκταθεί και στο εργολαβικό και δανειζόμενο προσωπικό στις επιχειρήσεις αυτές» και ότι «παραδοσιακά οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου τροφίμων,  χρησιμοποιούν αυτή την εργασιακή σχέση για να διαρρήξουν εργασιακά δικαιώματα, αλλά και να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία χωρίς να φέρουν την ευθύνη». Ζητά, τέλος, «να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, να  υπάρξει άμεσα πλήρης στελέχωση του με επαρκή αριθμό επιθεωρητών και οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις να είναι συνεχείς και εντατικοί και να επεκταθεί η ηλεκτρονική κάρτα στους εργολαβικούς, προμοτέρ κλπ εργαζόμενους».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σε ανακοίνωσή του, αφού σημειώνει ότι το αφήγημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν άντεξε ούτε λίγες ώρες στην εργασιακή αρένα των σουπερμάρκετ, αποκαλύπτει πως:

  • Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά στις 5πμ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6πμ. για να μη φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
  • Προϊστάμενοι ταμείων, ζητούσαν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 21.00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες.
  • «Ισχυρή σύσταση» σε ωρομίσθιους που δουλεύουν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο.
  • «Ισχυρή σύσταση» σε υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά.
  • Ζητήθηκε από οδηγούς να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
  • Καλούν τους εργαζομένους για εργασία στο ρεπό, αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα.

«Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το τι έγινε την πρώτη μέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις αλυσίδες των s/m και σίγουρα δεν θα αποτελέσουν είδηση σε κανένα διαδικτυακό μέσο, εφημερίδα ή κανάλι. Αποτελούν όμως άλλη μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα  από αυτούς, τωρινούς και προηγούμενους  που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή τη μαυρίλα, σε αυτή την ασυδοσία», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το ErgasiaNET υπενθυμίζει ότι στην πρώτη εφαρμογής της, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει περίπου 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε βάθος 12μήνου. Δε χρειάζεται περισσότερο ανάλυση για το τι πρόκειται να συμβεί στην αγορά εργασίας το επόμενο διάστημα…Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Με αφορμή την επίσημη πρώτη της ψηφιακής κάρτας εργασίας  από 1 Ιουλίου ο  υπουργός εργασίας που εδώ και 2,5 χρόνια που μετράμε δεκάδες νεκρούς συναδέλφους μας και εκατοντάδες κρούσματα από τα πρωτόκολλα λάστιχο δεν πέρναγε ούτε έξω από supermarkets,  αποφάσισε να επισκεφτεί κάποια σε ένα καλά στημένο σκηνικό για να μας πει ότι “τα 8ωρα δεν θα μπορούν να δηλώνονται ως 4ωρα, ότι υλοποιείται  ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική στην πράξη”.

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπουργείου εργασίας διαβάζουμε μεταξύ άλλων για “επανάσταση στην αγορά εργασίας”, για “μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο”, για ” εγγύηση  και σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου”.  Για να το απογειώσει η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, η οποία έκανε λόγο για “ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων”, ότι “θεμελιώνεται, ίσως, το σημαντικότερο όπλο απέναντι στην παραβατικότητα, το οποίο θα βοηθήσει την Επιθεώρηση Εργασίας στο έργο της αποφασιστικά”.  Μέχρι και διαφημιστικές καμπάνιες επιστράτευσαν για να μας πείσουν  για τα οφέλη της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Και τα λένε όλα αυτά, αυτοί που κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν την 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την επιθεώρηση εργασίας. Αυτοί που σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση της εργοδοσίας.

Πάνω σε αυτό το έδαφος, πάνω σε αυτό το  μεσαιωνικό εργασιακό περιβάλλον που η εργοδοτική ασυδοσία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο έρχεται να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Το αφήγημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν άντεξε ούτε λίγες ώρες στην εργασιακή αρένα των s/m. Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν στις 5:00π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6:00π.μ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης. Προϊστάμενοι ταμείων, ζητούσαν από τις ταμίες να “χτυπήσουν” την κάρτα τους ακριβώς στις 21:00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες. Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν  8ωρο να μην ξεχάσουν να “χτυπήσουν” την κάρτα τους στο 4ωρο, σε υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να “χτυπάνε” την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά, οδηγοί  να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος και καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη ” χτυπήσουν ” κάρτα.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το τι έγινε την πρώτη μέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις αλυσίδες των s/m και σίγουρα δεν θα αποτελέσουν είδηση σε κανένα διαδικτυακό μέσο, εφημερίδα ή κανάλι. Αποτελούν όμως άλλη μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα  από αυτούς, τωρινούς και προηγούμενους  που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή τη μαυρίλα, σε αυτή την ασυδοσία.

Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα! Μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση μας στο σωματείο, η συμμετοχή μας στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για να έχουμε κατακτήσεις. Τώρα είναι η ώρα χωρίς καμία αναμονή να αντεπιτεθούμε και να διεκδικήσουμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας,  μείωση του εργάσιμου χρόνου, ωράρια και προγράμματα σταθερά και όχι όπως βολεύει την εργοδοσία, πληρωμή των υπερωριών μας, κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις