18.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Σωματείο Εργαζομένων Public: Όχι δεν είμαστε απλά νούμερα σε λίστες. Όχι, δεν κοιτάμε την πάρτη μας.

Πρόσφατα

Συναδέλφισσα/Συνάδελφε,

Με αμείωτο σθένος συνεχίζει η εταιρεία να δείχνει το αντεργατικό της πρόσωπο, βρίσκοντας κάθε φορά νέους τρόπους να  θυμίζει στους εργαζομένους της πως είμαστε απλά νούμερα που συμβάλλουν αρνητικά ή θετικά στα βραδινά reports, στα κέρδη της εταιρίας και στα bonus των στελεχών της.

Εδώ και κάποιο διάστημα, όσοι είμαστε στην πώληση βρισκόμαστε αντιμέτωποι (πέραν των καθημερινών καθηκόντων μας όπως οι επείγουσες παραγγελίες web, τα ασταμάτητα κουβαλήματα και η παραλαβή, η πώληση, οι καλύψεις αναγκών άλλων τμημάτων, οι επιστροφές και τα συνεχή re-modelling) με μια κλιμακούμενη πίεση να εκτελούμε και καθήκοντα ταμία (χωρίς φυσικά το αντίστοιχο επίδομα), να είμαστε στημένοι στα info-points και να κυνηγάμε τους πελάτες για να πληρώσουν ανέπαφα με την χρήση της εφαρμογής του «τζίνι» και στο τέλος της ημέρας να δίνουμε αναφορά για τον αριθμό των αποδείξεων που κόπηκαν.  Σαν να μην είναι αρκετή η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη προσωπικού, ο φόρτος εργασίας και οι μισθοί πείνας, τα ανώτερα στελέχη δεν παραλείπουν να στέλνουν την επόμενη μέρα δωσιλογικά email στα οποία καταδεικνύουν ονομαστικά και αριθμητικά συναδέλφους που έκοψαν ή δεν έκοψαν αποδείξεις, κάνοντας αυτόματα διάκριση μεταξύ των εργαζομένων, επιβραβεύοντας άλλους και δείχνοντας τους άλλους με το δάχτυλo.

Κάθε απόπειρα διαλόγου καταλήγει σε αναμάσιμα φιξαρισμένων απαντήσεων όπως «έτσι εξυπηρετούμε σωστά έναν πελάτη» ή «έτσι αποσυμφορίζουμε τα ταμεία» ενώ όταν εμείς απαιτούμε προσλήψεις προσωπικού και σαφήνεια των καθηκόντων μας η απάντηση είναι πως «κοιτάτε μόνο την πάρτη σας!»  και «αν προσλάβουμε και άλλους υπαλλήλους οι οποίοι θα είναι παραγωγικοί μόνο τη μισή μέρα, η εταιρεία θα πεινάσει και θα οδηγηθεί σε περικοπές (Είναι σαν την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα για περισσότερες προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. και στην Πυροσβεστική, «Τι να τους κάνουμε τόσους γιατρούς και τόσους πυροσβέστες αν δεν είναι μονίμως χρήσιμοι, να τους έχουμε να κάθονται 6 μήνες…;»)

Όχι, δεν τίθεται ούτε θέμα εξυπηρέτησης ούτε αδυναμίας της εταιρίας για πληρωμή του μισθού μας. Αντίθετα, είναι ακόμα ένα μέτρο προς την κατάργηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων μας όπως προβλέπονται από τις συμβάσεις μας, στην κατεύθυνση «υπάλληλοι που τα κάνουν όλα και συμφέρουν» πράγμα που πρακτικά σημαίνει την συνεχή αύξηση καθηκόντων χωρίς την αύξηση μισθού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σύντομα θα ζητηθεί να είμαστε ταυτόχρονα και πωλητές και καθαριστές και ταμίες και αποθηκάριοι και οδηγοί κτλ… Όχι. Οι ταμίες είναι ταμίες, οι πωλητές είναι πωλητές κτλ.

Έτσι καταλήξαμε αντί να διαμαρτυρόμαστε για την αύξηση της εργασίας με τον ίδιο μισθό (μειωμένος στην πραγματικότητα με το κύμα ακρίβειας), διαμαρτύρονται εκείνοι με έμμεσες απειλές απόλυσης, εκφοβισμούς  και περαιτέρω εργαλειοποίηση των εργαζομένων. Φτάσαμε να μαςκατηγορούν ότι «κοιτάμε την πάρτη μας», ότι δεν βοηθάμε τους συναδέλφους και την εταιρεία. Τί εννοούν πραγματικά; Ότι φυσικά δεν βοηθάμε να επιτευχθούν οι στόχοι έτσι ώστε να πάρουν αυτοί bonus και να ανεβούν κι άλλο στην εταιρική ιεραρχία μέσα από την κατάργηση δικών μας δικαιωμάτων. Τους επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό όπως είναι. Εμείς, σε όλα τα καταστήματα, που ζούμε από τον ιδρώτα και τον μόχθο μας, που καθημερινά αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες, στερήσεις και πιέσεις από διευθυντές και στελέχη ξέρουμε καλά, πολύ καλά, ποιοι κοιτάνε την πάρτη τους και ποιοι όχι.

Δεν θα γίνει ανεκτή καμία απόπειρα βλαπτικής μεταβολής των συμβάσεων εργασίας μας.
Να σταματήσουν κάθε είδους απειλές, εκβιασμοί και εκφοβισμοί και ειδικά μέσω της δημοσιοποίησης των ονομάτων των συναδέλφων. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας μας. Απαιτούμε προσλήψεις με βάση της πραγματικές ανάγκες κάθε τμήματος και ειδικότητας.

Όχι δεν είμαστε νούμερα – Όχι δεν είμαστε λίστες – Όχι δεν κοιτάμε την πάρτη μας!

– Αυξήσεις Μισθών σύμφωνα με τις ανάγκες μας!

– Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

– Καταβολή επιδομάτων ταμείου, γάμου, πτυχίου, τέκνων

– Καμία εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη (ν. 4808/2021). Να αποσυρθεί εδώ και τώρα.

Καμιά συνάδελφος μόνη της, κανένας συνάδελφος μόνος του.


Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E.- Καταστήματα Public
email επικοινωνίας: public.wor@gmail.com
Facebook: Σωματείο Εργαζομένων Public

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις