12.7 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Κραυγή αγωνίας από το ΓΝ Χανίων | Χωρίς νερό και κλιματισμό το ΨΝΘ | Θερμή υποδοχή Πλεύρη σε Ηράκλειο και Αγ. Νικόλαο

Πρόσφατα

«Θερμή» υποδοχή Πλεύρη σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο από εργαζόμενους

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουλίου 2022, εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, οι οποίοι επεφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Κατά την είσοδο του στο νοσοκομείο, ο υπουργός είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με μέλη του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ, η οποία επικεντρώθηκε στα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου αλλά και την άρση των αναστολών εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών που ζητούν οι εργαζόμενοι.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στις πολλές άδειες που έχουν να πάρουν οι υγειονομικοί, στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν οι τρίμηνες συμβάσεις στους επικουρικούς, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέχρι τέλος του χρόνου, σε περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή επειδή φοβούνται να εμβολιαστούν λέγοντας πως η κυβέρνηση τιμωρεί τιμωρητικά στο συγκεκριμένο κομμάτι «και την ‘πληρώνουν’ και οι οικογένειές τους και το Νοσοκομείο». Έκανε επίσης έκκληση για έμπρακτη ενίσχυση με τους επικουρικούς και στο νοσηλευτικό και σε λοιπό προσωπικό ενώ έκανε αναφορά και στο πάγιο αίτημα της ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου Ανδρέας Ρουσσάκης αναφέρθηκε στις αναστολές εργασίας, ρωτώντας τον κ. Πλεύρη «μπορείτε εσείς να ζήσετε 10 μήνες χωρίς εισόδημα; Τι έγκλημα έχουμε κάνει, ποιο είναι το κράτος πρόνοιας για εμάς;». Ο υπουργός απάντησε πως «απόφαση της Πολιτείας είναι για να μπορείς να παρέχεις τις υπηρεσίες σου πρέπει να είσαι εμβολιασμένος, πριν τα εμβόλια εργαζόσασταν γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, απαντώντας στα αιτήματα, ότι «οι επικουρικοί δεν πρέπει να φοβουνται, θα βγαίνουν προκηρύξεις με αυξημένη μοριοδότηση και συνεχώς θα ανανεώνονται οι συμβάσεις».

Για τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) είπε ότι γίνονται παρατάσεις και θα βγαίνουν διαγωνισμοί ενώ εξετάζεται και η επαναπροκήρυξη θέσεων επειδή πολλοί διαγωνισμοί δεν βγαίνουν προς όφελος.

Για το θέμα των αναστολών εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «όσο υπάρχουν συνθήκες πανδημίας η πολιτική δεν αλλάζει, εάν τα δεδομένα αλλάξουν, το συζητάμε».

Δείτε παρακάτω σχετικό video από την παράσταση διαμαρτυρίας και το διάλογο:

Πηγή: Σελίδα εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ, σελίδα εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Ακολουθεί ανακοίνωση του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για την επίσκεψη Πλεύρη και την παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ με παράσταση διαμαρτυρίας υποδέχτηκε τον Υπουργό Υγείας κατά την άφιξη του στο νοσοκομείο μας.

Θέσαμε τις θέσεις μας και τις διεκδικήσεις μας στον υπουργό, κυρίως για την ομηρία των συμβασιούχων, την άρση των αναστολών, την ένταξη μας στα ΒΑΕ.

Προβάλλαμε την πραγματική εικόνα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου καταρρίπτοντας τις κυβερνητικές δηλώσεις για πλήρη στελέχωση.

Στις επίμονες ερωτήσεις για προσλήψεις και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων που στηρίζουν το νοσοκομείο τόσα χρόνια, απάντησε ότι η ομηρία των συμβάσεων θα συνεχιστεί.

Το σωματείο εργαζομένων δεν πρόκειται να γίνει χειροκροτητής αυτής της πολιτικής.

Με την αγωνιστική παρουσία οι εργαζόμενοι απέδειξαν την αντίθεση τους στην κυβερνητική πολιτική. «Δώστε λεφτά για Πρόνοια – Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία». Με συνθήματα, όπως αυτό, διεκδικήσαμε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των δημόσιων δομών Υγείας.

Δεν χαρίζουμε τίποτα. Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν με κριτήριο τις ανάγκες μας. Λέμε όχι στους σχεδιασμούς που μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.).
• Άρση των αναστολών εργασίας
• Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό
• Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.
• Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
• Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΚΡΗΤΗ TV:

Αναδημοσίευση από ygeionomikoi.gr


«Κραυγή αγωνίας» από το προσωπικό του Νοσοκομείου Χανίων

Για «υποβάθμιση» και κίνδυνο «κατάρρευσης» του Nοσοκομείου, μεγάλα κενά σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ρεπό και εφημερίες «που δεν βγαίνουν», παραιτήσεις προσωπικού και «εξοντωτικές» συνθήκες εργασίας, έκαναν λόγο, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, υπογραμμίζοντας ότι «το σημείο μηδέν είναι εδώ» και ότι απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες στήριξης του ΕΣΥ και του προσωπικού.

Σε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου στον απόηχο της απόφασης που έλαβε η Διοίκηση για «συλλειτουργία» των δύο Χειρουργικών Κλινικών- και στην οποία πήραν τον λόγο μέλη του σωματείου εργαζομένων, της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Ν. Χανίων και εργαζόμενοι από όλες σχεδόν τις κλινικές, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την εργασιακή καθημερινότητα που βιώνουν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Βαρδής Γεωργακάκης μίλησε για αποδυνάμωση τα τελευταία τρία χρόνια του νοσοκομείου «το οποίο τείνει να γίνει Κέντρο Υγείας και παράρτημα του Ηρακλείου», ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Ν. Χανίων Κυριάκος Γραμματικόπουλος ξεκίνησε την αναφορά του μιλώντας για δύο από τις πιο κρίσιμες κλινικές την Παθολογική και τη Χειρουργική λέγοντας ότι και οι δύο «βρίσκονται υπό κατάρρευση».

Ειδικότερα:

• Για τη «συλλειτουργία» των δυο Χειρουργικών Κλινικών -μετά την αποχώρηση 2 διευθυντών- αναφέρθηκε ότι ουσιαστικά η Διοίκηση επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» της «συρρίκνωσης» που επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη. Ο επιμελητής Β’ Γιώργος Πετράκης
τόνισε σχετικά ότι οι οργανικές θέσεις στη Β’ Χειρουργική είναι 6, η κλινική λειτουργούσε με 5 και τώρα που αποχωρούν 2 θα μείνει με 3. «Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να βγάλουμε πρόγραμμα εφημεριών», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ακόμα κι αν βγει μια προκήρυξη και υπάρξει ενδιαφέρον θα χρειαστούν περίπου 9 μήνες για να πληρωθεί μια κενή θέση. «Το σωστό θα ήταν λοιπόν να είχαν προκηρυχθεί οι θέσεις αυτές 1 χρόνο πριν», πρόσθεσε.

• Για τις Παθολογικές Κλινικές τονίστηκε ότι έχουν «καταρρεύσει» από την έλλειψη προσωπικού και ότι είναι οι πιθανότερες κλινικές που θα οδηγηθούν μετά τις Χειρουργικές σε
«συνλειτουργία» καθώς η Β’ Παθολογική έχει μείνει με 3 ειδικευμένους γιατρούς. Η παθολόγος Βαρβάρα Τσαγκλή ανέφερε συγκεκριμένα ότι από τις 7 οργανικές θέσεις είναι μόλις οι 3 στελεχωμένες, εκ των οποίων η 1 έχει καθήκοντα στην κλινική Covid. «Είναι αδύνατον να λειτουργήσουμε έτσι», σημείωσε, ενώ η Γεωργία Ποθουλάκη από την Α’ Παθολογική υπογράμμισε το πρόσθετο βάρος που δέχεται η Παθολογική καθώς καλείται να καλύψει κενά των ΤΕΠ, το γεγονός ότι οι περισσότεροι γιατροί είναι μεγάλης ηλικίας αλλά και «το τεράστιο πρόβλημα που είναι η έλλειψη ειδικευόμενων που είναι οι στυλοβάτες του ΕΣΥ και οι οποίοι δεν έρχονται γιατί δεν αντέχουν να ζουν με οχτώ 24ωρες εφημερίες τον
μήνα».

• Στην Παιδιατρική Κλινική από την 1η Δεκεμβρίου έως σήμερα έχουν αποχωρήσει – παραιτηθεί 5 ειδικευόμενοι γιατροί «οι οποίοι δεν άντεξαν τις συνθήκες εργασίας, τις εφημερίες, τον χαμηλό μισθό». «Υπάρχουν μόνο 2 ειδικευόμενοι από τις 7 οργανικές θέσεις», σημείωσε η παιδίατρος – παιδοδιαβητολόγος Θεοδοσία Αρβανιτάκη και υπογράμμισε το μεγάλο φόρτο εργασίας που έχει η Κλινική καθώς ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να νοσηλεύσει παιδιά, ενώ λειτουργεί και Παιδιατρική Κλινική – Covid.

• Για την Ορθοπεδική Κλινική έγινε λόγος για την παραίτηση του Χαράλαμπου Κωνσταντουλάκη και την συνταξιοδότηση δύο ακόμα γιατρών: «Τι έχει κάνει η διοίκηση γι’ αυτό; Έχει προκηρύξει τις θέσεις τους; Τώρα τρέχει να προλάβει; Πότε θα τους δούμε
μετά από ένα χρόνο;».

Η επιμελήτρια Α’ Κατερίνα Μανιμανάκη σημείωσε ότι από τις 9 οργανικές θέσεις είναι στελεχωμένες μόνο οι 3.

• Για το Αναισθησιολογικό «η διοίκηση επικαλείται ότι έχουμε πάρα πολλούς και επανδρώνει με αυτούς και το νοσοκομείου Ρεθύμνου! Δεν έχουμε όμως τη δυνατότητα να κάνουμε και τις εφημερίες του Ρεθύμνου».

• Σε ό,τι αφορά τη Ψυχιατρική Κλινική αναφέρθηκε ότι εργαζόμενοι «βρίσκονται ξυλοδαρμένοι από ασθενείς» λόγω έλλειψης προσωπικού και φύλαξης, «δεν βγαίνουν οι εφημερίες» κι ότι την ώρα που έχει δρομολογηθεί η επέκταση με το Κληροδότημα Μαλινάκη δεν θα υπάρχει προσωπικό. Για τα προβλήματα της Κλινικής, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί το Υπουργείο, η 7η ΥΠΕ αλλά και η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ο διευθυντής Γιώργος Γουλιέλμος είπε χαρακτηριστικά ότι «το 2005 όταν άνοιξε η Κλινική ήταν 7 οι γιατροί και τώρα για τους επόμενους μήνες μένουμε 2. Ούτε εφημερίες δεν βγαίνουν».

• Η Ογκολογική Κλινική διαθέτει μόλις δύο ογκολόγους «τους οποίους τους έχουμε λιώσει. Πόσο να αντέξουν». Η διευθύντρια της Κλινικής Ιλιάδα Μπομπολάκη ανέφερε ότι από τις 5 οργανικές θέσεις καλύπτονται οι 3, εκ των οποίων ο 1 γιατρός θα φύγει σε 6 μήνες γιατί είναι με απόσπαση. Παράλληλα δεν υπάρχει κανένας ειδικευόμενος στην Κλινική. «Δεν
έχουμε δικαίωμα να πάρουμε άδεια ή να λείψουμε γιατί ο ένας που θα μείνει πίσω θα πρέπει να βγάζει δουλειά σε δύο πόστα», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι λόγω της υποστελέχωσης δεν μπορεί η Κλινική να προσφέρει υπηρεσίες σε όλους τους Χανιώτες ασθενείς.

• Για τους γαστρεντερολόγους σημειώθηκε από τη διευθύντρια Εύα Αναγνωστοπούλου ότι καλύπτουν τις εφημερίες των κλινικών Covid όλη την περίοδο της πανδημίας αλλά συνδράμουν και με εβδομαδιαίες εξολοκλήρου μετακινήσεις στη συγκεκριμένη κλινική.

• Για την Πνευμονολογική Κλινική μίλησε η Μαρία Μουζουράκη που έχει υποβάλλει την παραίτησή της λέγοντας πως «δυστυχώς έχουν μείνει μόνο δύο πνευμονολόγοι που εφημερεύουν μέρα παρά μέρα στην κλινική Covid σε τραγικές συνθήκες» και πρόσθεσε ότι η Πνευμονολογική Κλινική έχει ουσιαστικά «κλείσει τα τελευταία 2,5 χρόνια».

• Για τα ΤΕΠ μίλησε ο διευθυντής Στέλιος Καστρινάκης τονίζοντας ότι από το τμήμα «έχουν παραιτηθεί 4 γιατροί μη αντέχοντας τις συνθήκες εργασίας» και αυτή τη στιγμή από τις 8 οργανικές θέσεις είναι στελεχωμένες οι 4. «Ενα τμήμα ΤΕΠ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει με τόσους γιατρούς σε μια φάση πανδημίας και με τον τριπλασιασμό του πληθυσμού λόγω καλοκαιριού».

• Για τη Νευρολογική Κλινική μίλησε η Κατερίνα Καλαμαθιανάκη λέγοντας ότι η κλινική τείνει να καταστεί «δυσλειτουργική» καθώς από 6 επιμελητές που διέθετε έχουν μείνει 4,
ενώ συνταξιοδοτείται η διευθύντρια και θα μείνουν 3, εκ των οποίων ένας έχει υποβάλλει αίτημα γονικής άδειας. «Με δύο ειδικευμένους δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής λειτουργία της Κλινικής, ούτε μπορούμε να στηρίξουμε τα εργαστήρια και τα εξωτερικά ιατρεία»,
ανέφερε.

«ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ»

Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Γιάννης Τζανάκης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι βγάζουν «κραυγή αγωνίας», υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «φτάσαμε εκεί που δεν πάει άλλο». «Χθες μόνο αποχώρησαν 7 γιατροί και 31/12 θα αποχωρήσουν άλλοι 4», ανέφερε, ενώ επεσήμανε τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και τη γήρανση του προσωπικού καθώς το ¼ είναι άνω των 60 ετών και το 60% ειδικευμένων γιατρών είναι από 50 ετών και πάνω.

Έλλειψη κινήτρων

Κατά τη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε από πολλούς ότι πολλές προκηρύξεις βγαίνουν άγονες λόγω του ό,τι δεν δίνονται επαρκή κίνητρα για να έρθουν νέοι γιατροί: «Γιατί δεν έρχονται; Ένας επιμελητής Β’ καλείται να ζήσει στα Χανιά με ένα ενοίκιο της τάξης των 500-600 ευρώ και με τα υπόλοιπα 600 ευρώ που θα πάρει στο χέρι από τον μισθό του να αναθρέψει μια οικογένεια και να ζήσει. Αστειευόμαστε; Ψάχνουμε για ανόητους;», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ Κυριάκος Γραμματικόπουλος και πρόσθεσε ότι όχι μόνο δεν έρχονται νέοι γιατροί αλλά παρατηρείται μια ισχυρή τάση από γιατρούς να παραιτηθούν από το ΕΣΥ γιατί δεν αντέχουν άλλο τις κακές συνθήκες εργασίας.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Μπορείτε να δείτε παρακάτω videos με δηλώσεις από τη συνέντευξη τύπου από το κανάλι της σελίδας zapranews.gr  στο youtube:

Αναδημοσίευση από ygeionomikoi.gr


Άθλιες συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι ειδικευόμενοι γιατροί | Χωρίς νερό τα περισσότερα τμήματα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Χωρίς υδροδότηση έχουν μείνει από την Πέμπτη το μεσημέρι τα περισσότερα τμήματα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής για υγειονομικούς και ασθενείς. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμη αδιαφορία από τη διοίκηση η οποία δεν έχει δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη και εκφράζουν τη ανησυχία τους για την ασφάλεια των ασθενών.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ειδικευόμενοι ψυχίατροι του ΨΝΘ Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν, αναφέροντας ότι εδώ και χρόνια γίνονται κρούσεις στη Διοίκηση του νοσοκομείου για βελτίωσή τους χωρίς να έχει επέλθει κάποια αλλαγή.

Την περασμένη Παρασκευή, οι ειδικευόμενοι γιατροί πραγματοποίησαν παρέμβαση με τη συμμετοχή και της Νοσοκομειακής Επιτροπής στη διοίκηση του ΨΝΘ διαμαρτυρόμενοι-ες για την απουσία υδροδότησης στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, τόσο σε Κλινικές που νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών, όσο και στα εφημερία που διανυκτερεύουν οι ιατροί.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί τονίζουν πως αυτό αποτελεί το τελευταίο από μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο νοσοκομείο, καθώς εδώ και καιρό είτε δεν υπάρχει καθόλου κλιματισμός ή δεν λειτουργεί σε τμήματα του νοσοκομείου με αποτέλεσμα οι ασθενείς και το προσωπικό να εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες, οι οποίες, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για τη κατάσταση της υγείας τους.

 

«Καλούμαστε να εργαστούμε σε άθλιες συνθήκες, όπως κτήρια που δεν μπορεί κανείς να μας διαβεβαιώσει για την κατασκευαστική ασφάλεια τους, σε δωμάτια που έχουν μούχλα και δεν καθαρίζονται επαρκώς, σε κτήρια που παρουσιάζουν ρωγμές, με παλιά κουφώματα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία εντός των κτηρίων να αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα, που το καλοκαίρι μπορεί να ξεπερνάει και τους 40 βαθμούς» σημειώνουν συγκεκριμένα στην καταγγελία τους. Και όλα αυτά, όπως αναφέρουν, τη στιγμή που το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα καλείται να καλύψει τις ανάγκες σε νοσηλεία σχεδόν όλης της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, με καθημερινές εισαγωγές ασθενών, με αποτέλεσμα οι κλινικές να είναι το μεγαλύτερο διάστημα υπερπλήρεις.

 

Όπως είναι προφανές το έργο τους γίνεται εξαιρετικά δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες καθώς «αντί να προσφέρουμε ανησυχούμε για την ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και τη δικιά μας». Καθώς η κατάσταση έχει γίνει πολύ επικίνδυνη ζητούν τη στήριξη της κοινωνίας στη προσπάθειά τους για τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών νοσηλείας και εργασίας και την άμεση παρέμβαση από τους αρμόδιους φορείς προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αν δεν λυθούν τα προβλήματα.

 

Πηγή: Alterthess


Eκτεθειμένος από το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, την απουσία μέτρων προστασίας και πρόληψης παραμένει ο λαός, με την πανδημία να αναζωπυρώνεται, ως αποτέλεσμα των πρωτοκόλλων ανοσίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων

Σημειώνεται πως στην καρδιά του καλοκαιριού, η Κως, η Κάλυμνος, η Λέρος παραμένουν χωρίς ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Στο Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργούν μόνο τα 6 από τα 8 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ακόμη μια φορά τα ελάχιστα κρεβάτια μοιράζονται στη μέση (Covid και non Covid). «Σ’ αυτά τα δύο χρόνια πάνω από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Νοσοκομείο Ρόδου περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Δεν πρόλαβαν καν να δώσουν τη μάχη», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας την αθλιότητα που επικρατεί στο νησί χειμώνα – καλοκαίρι, με μόνο 3 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (2 για την πόλη, 1 για το υπόλοιπο νησί), με τις ανάγκες να εκτινάσσονται την τουριστική σεζόν.

Στο Νοσοκομείο Λέρου, πρόσφατα «αναγκαστήκαμε να γίνει διακομιδή στην Κρήτη για γαστρεντερολογικό περιστατικό! Γιατί ούτε γαστρεντερολόγος υπάρχει στο νοσοκομείο ούτε νευρολόγος. Υπάρχει μόνο ένας χειρουργός, δεν γίνεται να δουλεύει 7 μέρες τη βδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, θα κουραστεί, θα κάνει λάθος», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Στο ΚΥ Πάτμου δεν υπάρχει πλέον παιδίατρος, ενώ η λειτουργία του βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μετακινήσεις προσωπικού από άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας, προκαλώντας την αγανάκτηση κατοίκων και εργαζομένων.

Η τραγική αυτή κατάσταση συμπληρώνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον ούτε και τα τυπικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς στους τουριστικούς προορισμούς, για την αποφυγή συρροής κρουσμάτων, π.χ. δεν προβλέπονται δωμάτια καραντίνας κ.λπ., επομένως επαφίεται στον καθένα που κάνει διακοπές και βρίσκεται θετικός το πώς θα «αυτοαπομονωθεί».

Η λογική της «ατομικής ευθύνης» εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα της διαχείρισης της πανδημίας, και μάλιστα απογειώθηκε με τις συστάσεις για τον εμβολιασμό με την 4η δόση, η οποία παρότι διατίθεται στον γενικό πληθυσμό «δεν συστήνεται», αλλά ο καθένας θα αποφασίζει ο ίδιος αν πρέπει ή όχι να την κάνει.

Με πληροφορίες από rizospastis.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις