11.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΑΚΙΣ-ΟΤΑ: Όχι στον κυβερνητικό και εργοδοτικό αυταρχισμό και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Πρόσφατα

«Κραυγαλέα και εξοργιστική η δίωξη εναντίον του Γιώργου Χαρίση, συνδικαλιστή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ ο οποίος καταδικάστηκε επειδή αναπαρήγαγε στο facebook ανακοινώσεις σωματείων που κατήγγειλαν τον Δήμαρχο Αλίμου για τις αντεργατικές του πρακτικές».

Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της Ν.Δ., με την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών αλλά και των εργαζόμενων, έδειξε τις ορέξεις της. Η αποτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και η συνεχιζόμενη οικονομική εξαθλίωση του λαού, ως αποτέλεσμα των πολιτικών του κεφαλαίου, δημιουργεί ένα καζάνι που βράζει. Αυτό είναι αυτά που πραγματικά τρέμουν. Για τον λόγο αυτό έχουν βάλει τα κάθε λογής κομματικά μαντρόσκυλα (Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Διευθυντές υπηρεσιών, Δικαστές κ.α.) να εκφοβίζουν και να ποινικοποιούν δράσεις και αγώνες εργαζομένων συνδικαλιστών.

Δεκάδες είναι τα παραδείγματα Δημαρχιακού αυταρχισμού, απειλών και τιμωριών απέναντι σε συνδικαλιστές εργαζόμενους στους Δήμους σε όλη την χώρα. (Άλιμος, Αγ. Ανάργυροι- Καματερό, Αγ. Παρασκευή, Ν. Φιλαδέλφεια, Ναύπλιο, Κέρκυρα μερικά παραδείγματα του τελευταίου διαστήματος).

Αντίστοιχη προσπάθεια εκφοβισμού ξεδιπλώνεται από το Υπ. Παιδείας σε βάρος της εκπαιδευτικού Ντίνας Ρέππα για συνδικαλιστική δράση. Ο εκπαιδευτικός και αγωνιστής Ηλίας Σμήλιος και ο Ζήσης Κλεισιάρης, δικηγόρος, πρώην μέλους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης, καταδικάστηκαν για την δράση τους στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίαςεπειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση του ΣΥ.Σ.Θ. το 2017, που έγινε για σωθούν δυο σπίτια λαϊκών οικογενειών από τα κοράκια των τραπεζών και των funds.

Δεκάδες είναι οι δικαστικές διώξεις που δέχονται εργαζόμενοι, συνδικαλιστές ,φοιτητές (Χανιά, Θεσσαλονίκη), άνεργοι για την συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις κατά την περίοδο του λοκ-νταουν, ή σε κινητοποιήσεις για την προστασία ελευθέρων χώρων ( Τήνος κ.α.)

Τιμωρητικές απολύσεις και μη ανανεώσεις συμβάσεων για δεκάδες εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι και μάχονται για τα δικαιώματά τους. Τελευταίο παράδειγμα η περίπτωση του ορθοπεδικού και συνδικαλιστή Νικόλα Σκούφογλου από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού. Ο Ν. Σκούφογλου, ο οποίος πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών για ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Κραυγαλέα και εξοργιστική η δίωξη εναντίον του Γιώργου Χαρίση, συνδικαλιστή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ ο οποίος καταδικάστηκε επειδή αναπαρήγαγε στο facebook ανακοινώσεις σωματείων που κατήγγειλαν τον Δήμαρχο Αλίμου για τις αντεργατικές του πρακτικές.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις αφορούν όλη την κοινωνία, κάθε άνθρωπο που δέχεται τα πλήγματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να σύρονται στα δικαστήρια και να καταδικάζονται όσοι υπερασπίστηκαν τη λαϊκή κατοικία, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τον ελεύθερο χώρο, τα ανοιχτά πανεπιστήμια, την ελεύθερη έκφραση. Καταγγέλλουμε κάθε τέτοια προσπάθεια φίμωσης της λαϊκής οργής. Απαλλαγή από τις ποινές, τις κατηγορίες και τις διώξεις και το τέλος της δικαστικής ομηρίας των αγωνιστών του κινήματος

Στεκόμαστε απερίφραστα ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων που υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών και εκφράζουν χωρίς φόβο την πολιτική τους άποψη. Δε θα ανεχτούμε την ποινικοποίηση της άποψης και την κατάχρηση εξουσίας. Η επαναπρόσληψη του Νικόλα Σκούφογλου είναι υπόθεση όλων μας.

Κανένας/Καμία μόνη απέναντι στην επίθεση του κράτους, της διοίκησης, της κυβέρνησης, του υπουργείου και κάθε διοικητικού μηχανισμού.

Πρόκειται για μεθοδευμένες διώξεις της κυβέρνησης και των πολιτικών υποτακτικών της προκειμένου να περάσουν κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας!

Η εργατική τάξη, τα συνδικάτα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα δυναμικά και αγωνιστικά να φράξουν τον δρόμο σε κάθε απόπειρα που υπονομεύει τα δικαιώματά τους.

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική οι εργαζόμενοι πρέπει να την αντιπαλέψουν και με τον οργανωμένο αγώνα και την αλληλεγγύη να την ανατρέψουν.


ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις