14.4 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Οι ωραίοι διατηρούν τα χρέη… ύψους 13 εκατ. ευρώ (το μισό υπουργικό μαζί με το Μητσοτάκη)

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Πρόσφατα

Ο ταξικός «αποστάτης» αντιγράφει από την efsyn.gr και το Δημήτρη Τερζή:

Το μισό υπουργικό συμβούλιο μαζί με τον πρωθυπουργό χρωστάνε 13 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα «πόθεν έσχες». Το ζήτημα είναι όμως ότι διατηρούν το ίδιο ποσοστό δανεισμού με πέρυσι, δημιουργώντας εύλογες απορίες για το αν εξυπηρετούν τα δάνειά τους

Σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χρωστούν σχεδόν 13 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τις ετήσιες δηλώσεις «πόθεν έσχες» που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες. Η είδηση βέβαια δεν είναι καινούργια καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών διατηρούν σχεδόν το ίδιο ποσοστό δανεισμού με τις προηγούμενες χρονιές, δημιουργώντας εύλογες απορίες για το αν εξυπηρετούν τα δάνειά τους και τι κάνουν οι πιστωτές τους για να τα διεκδικήσουν, όπως π.χ. συμβαίνει με τους απλούς πολίτες.

Το θέμα αναδείχθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε την κατάθεση σχετικής τροπολογίας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με την οποία όλοι οι υπόχρεοι θα δηλώνουν στο «πόθεν έσχες» όχι μόνο το ύψος των δανείων τους, αλλά και την πορεία τους. Τις ρυθμίσεις δηλαδή που έχουν γίνει με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα. Οπως σωστά τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, «η υποβολή «πόθεν έσχες» για ακόμη μία φορά ελέγχει μόνο το «έσχες» και όχι το «πόθεν»», συμπληρώνοντας με νόημα: «Το ίδιο, εξάλλου, «πόθεν έσχες» υποτίθεται ότι υπέβαλε και ελεγχόταν κάθε χρόνο και ο Γιώργος Τράγκας… Και ξαφνικά τώρα όλοι έχουν πέσει από τα σύννεφα».

Πέραν των χρεών του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στα δάνεια της Ν.Δ. που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ, τα οποία ουδέποτε θα ξεπληρωθούν και κάθε χρόνο θ’ αυξάνονται.

«Μια κυβέρνηση με τόσα χρέη είναι μια ευάλωτη κυβέρνηση. Δεν νομοθετεί για το δημόσιο συμφέρον αλλά για το συμφέρον των πιστωτών της», είπε και προαναγγέλλοντας την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέληξε: «Είναι μείζον ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας. Δεν γίνεται οι πολίτες να χάνουν τον ύπνο τους ή ακόμα και το σπίτι τους για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ και κανείς να μη γνωρίζει πώς ρυθμίζονται τα χρέη των πολιτικών και δη αυτών που κυβερνούν».

Τα χρέη του υπουργικού συμβουλίου (άνω των 100.000 ευρώ)

● Αδωνις Γεωργιάδης
Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης

Χρέη: 557.000€


● Νίκος Παπαθανάσης
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων

Χρέη: 464.000€

Σύζυγος: 69.000€


●Γιάννης Τσακίρης
Υφυπουργός για τις Δημόσιες Επενδύσεις

Χρέη: 761.000€

Σύζυγος: 152.000€


● Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Αναπληρωτής υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα

Χρέη: 244.000€


● Νίκος Χαρδαλιάς
Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας

Χρέη: 408.000€


● Κωστής Χατζηδάκης
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Χρέη: 118.011,68€


● Θάνος Πλεύρης
Υπουργός Υγείας

Χρέη: 137.352,96€


● Παναγιώτης Θεοδωρικάκος
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Χρέη: 173.996€


● Γιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργός Ναυτιλίας

Χρέη: 1.234.271€


● Κώστας Κατσαφάδος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κλάδου Πλοίων

Χρέη: 152.921€


● Βασίλης Κικίλιας
Υπουργός Τουρισμού

Χρέη: 190.552€


● Χρήστος Στυλιανίδης
Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Χρέη: 1.535.751€


● Γιάννης Οικονόμου
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κυβερνητικός εκπρόσωπος

Χρέη: 220.124€


● Λευτέρης Αυγενάκης
Υφυπουργός Αθλητισμού

Χρέη: 654.007,69€


● Κώστας Τσιάρας
Υπουργός Δικαιοσύνης

Χρέη: 730.247,43€


● Στέλιος Πέτσας
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα Αυτοδιοίκησης

Χρέη: 309.344,95€


● Παναγιώτης Μηταράκης
Υπουργός Μετανάστευσης

Χρέη: 1.037.238,38€


● Κυριάκος Πιερρακάκης
Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Χρέη: 151.314,9€


● Μιχάλης Παπαδόπουλος
Υφυπουργός Μεταφορών

Χρέη: 743.489,3€


● Γιώργος Καραγιάννης
Yφυπουργός για Υποδομές

Χρέη: 162.269,04€

Σε αυτούς μπορούμε να προσθέσουμε και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό που μετράει χρέη ύψους 739.132€.

Συγκρίνοντας τα εν λόγω πρόσωπα και τα δάνειά τους σε σχέση με την περσινή δήλωση «πόθεν έσχες» θα διαπιστώσει κανείς ότι ελάχιστοι εξ αυτών έχουν μειώσει τον δανεισμό τους και οι περισσότεροι βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι κατά κύριο λόγο πληρώνουν τους τόκους και όχι το κεφάλαιο.

Aξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ορισμένοι από αυτούς που χρωστούν εμφανίζονται στις δηλώσεις τους ως κάτοχοι ή συνιδιοκτήτες δεκάδων ακινήτων, ενώ παράλληλα διαθέτουν και καταθέσεις σε τράπεζες. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη με κάτι παραπάνω από 100 ακίνητα, αλλά και του υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη που διαθέτει επίσης αρκετά ακίνητα και αγροτεμάχια.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις