Σωματεία Χανίων: Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια δίωξης εκλεγμένων συνδικαλιστών σε φοιτητικούς συλλόγους

Τα πρωτοβάθμια σωματεία Ν. Χανίων που υπογράφουμε αυτό το ψήφισμα καταδικάζουμε την απαράδεκτη στοχοποιήση και κλήση σε προανάκριση σε εκλεγμένους φοιτητές, συνδικαλιστές μεταξύ των οποίων και προέδρους Φοιτητικών Συλλόγων στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης και διαμόρφωσης κλίματος τρομοκράτησης των φοιτητών που αγωνίζονται, η αξιοποίηση συγκεκριμένων περιστατικών και ερμηνειών που τους αποδίδονται, έχει σκοπό να προσανατολιστεί η συζήτηση σε βολικά για την κυβέρνηση μονοπάτια. Εκφράζει την αδυναμία της να αντιμετωπίσει το μεγάλο κύμα εναντίωσης στους σχεδιασμούς της για το νέο νόμο πλαίσιο και την είσοδο πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η επαναφορά (και ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο απαράδεκτο τρόπο) του συγκεκριμένου ζητήματος που με εντολή της ασφάλειας καλεί σε κατάθεση συνδικαλιστές φοιτητές, είναι ακόμα μια “σκηνή” στο “εργο” που έχει ως σενάριο το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχυθεί το κλίμα έντασης της καταστολής κατά των φοιτητών και των δικαιωμάτων τους με σκοπο να προχωρήσουν αποφασιστικά τα σχέδια για νέο ολομέτωπο χτύπημα στα πτυχία και τα δικαιώματα των φοιτητών αλλά και των εργαζομένων στα ιδρύματα.

Το σχέδιο για περαιτέρω έντασης της καταστολής έχει συγκεκριμένη στόχευση, αφού ξέρουν ότι η νέα γενιά δεν θα αποδεχτεί το μέλλον που της ετοιμάζουν. Για αυτό εντείνουν την καταστολή που πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική και τους αντιεκπαιδευτικους νόμους που τελειοποιούν το έργο της εμβάθυνσης της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Οι εργαζόμενοι στεκόμαστε στο πλάι των φοιτητών ενάντια στην προσπάθεια να χτυπηθεί η οργανωμένη διεκδίκηση των φοιτητών και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Το “μεγάλο πρόβλημα” και η “ανομία” (που επικαλούνται) μέσα στα πανεπιστήμια αυτή την στιγμή, δεν είναι ο αγώνας των φοιτητών, αλλά η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων που οδηγεί σταθερά σε υποβάθμιση των σπουδών των φοιτητών και σε “νέους ορίζοντες” για την επιχειρηματική δράση των ιδρυμάτων.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, η ολοένα και συχνότερη είσοδος των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακούς χώρους έρχεται να διασφαλίσει την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου και τη φίμωση των διεκδικήσεων των φοιτητών. Έρχεται να περιφρουρήσει τις συγχωνεύεις και τα λουκέτα σε διάφορα Τμήματα, όπως τα ξενόγλωσσα, και τις παιδαγωγικές Σχολές, τα δίδακτρα στα προπτυχιακά μαθήματα κ.α. Ιδιαίτερα σήμερα, που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι βιώνουμε την ακρίβεια, πληρώνουμε πανάκριβα τα ενοίκια, το ρεύμα, τα καύσιμα κ.λπ.

Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια δίωξης εκλεγμένων συνδικαλιστών σε φοιτητικούς συλλόγους


Σωματείο Οικοδόμων
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Σωματείο Επισιτισμού
Σωματείο Τροφίμων και Ποτών
Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση
Σύλλογος Γυναικών Ν. Χανίων