Το «στίγμα» του Πέδρο και της Μάρκες για την επόμενη ημέρα της Κολομβίας (Μ. Σεπέδο Κάστρο στο Γ. Χρήστου)

Η Μαρία Σεπέδα Κάστρο, κοινωνιολόγος, με ενεργή συμμετοχή στο κίνημα «Υπερασπιζόμαστε την Ειρήνη», και στους οργανισμούς του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου (PDA) για τα Διεθνή Δικαιώματα και την Ιστορική Συμφωνία (Pacto Historico), μιλά σήμερα, Τετάρτη 22 Ιούνη, στο ραδιομέρα και στην εκπομπή «το στίγμα της μέρας» (01:00:10) με το Γιώργη Χρήστου, για τη νίκη της «Ανθρώπινης Κολομβίας», τον 62χρονο Γκουστάβο Πέδρο, τον πρώτο αριστερό προέδρου στην ιστορία της χώρας, ο οποίος δέχθηκε απειλές για τη ζωή του από τους παραστρατιωτικούς, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και για την αφροκολομβιανή φεμινίστρια και οικολόγο, την αντιπρόεδρο της χώρας, Φράνσια Μάρκες.

Επίσης, για τη βαρβαρότητα που υπέστη ο κολομβιανός λαός από το νεοφιλελευθερισμό για δεκαετίες και από την ακροδεξιά κυβέρνηση Ντούκε τα τελευταία χρόνια, η οποία είχε τις πλάτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ που σφύριζαν αδιάφορα απέναντι στην καταστροφή της χώρας και στο θάνατο που έσπερνε, αλλά για τα καρτέλ ναρκωτικών και τους παρακρατικούς, που, όπως προαναφέρθηκε, απείλησαν να σκοτώσουν ακόμα και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ώστε να μην κερδίσει τις εκλογές. Επιπλέον, μιλά για τη Συμφωνία Ειρήνης του 2016, το πώς εφαρμόστηκε και το πώς δεν ανέτρεψε την ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων, που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν χωρίς φόβο, για τη συμβολαιογραφική πράξη που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος για μη κρατικοποίηση των μεγάλων εταιρειών που ιδιωτικοποιήθηκαν, για τη δικαιότερη διακυβέρνηση, την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και όλων των μειονοτήτων στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Κολομβίας, την έξοδο από τη φτώχεια του λαού, με μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής και ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειες» που υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος αλλά και για τη νέα σχέση που θα επιχειρηθεί να οικοδομηθεί μεταξύ Κολομβίας και ΗΠΑ, όπως επίσης και για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βενεζουέλα που είχε διακοπεί λόγω της ακροδεξιάς κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι Μαρία Σεπέδα Κάστρο είναι θύμα της γενοκτονίας της αριστερού κόμματος «Πατριωτικής Ένωση» (Unión Patriótica, UP), αφού ο πατέρας της Μανουέλ Σεπάδα Βάργκας αποτέλεσε τον τελευταίο γερουσιαστή του προοδευτικού συνασπισμού που δολοφονήθηκε το 1994.

Η Ειδική Δικαιοδοσία για την Ειρήνη (Jurisdicción Especial para la Paz, JEP), ειδικό δικαστήριο που ιδρύθηκε το 2016, σε έκθεσή του, στις 22 Απρίλη 2022, επαλήθευσε πως τουλάχιστον 4.616 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και άλλοι 1.117 εξαφανίστηκαν σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν κυρίως από λειτουργούς του κράτους εναντίον της «Πατριωτικής Ένωσης», από το 1984 ως το 2007. Από τα 5.733 θύματα (μέλη της UP), τα 4.616 έπεσαν θύματα ανθρωποκτονιών» και τα υπόλοιπα «θύματα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία και σημειώνει: «Η βία εναντίον των μελών της UP ασκήθηκε πρωτίστως από λειτουργούς του κράτους και παραστρατιωτικούς, κατά τρόπο μαζικό, γενικευμένο και συστηματικό».


Η υπόλοιπη θεματολογία της σημερινής εκπομπής «το στίγμα της μέρας»:

  • 00:00:00 Εισαγωγή από το Γιώργη Χρήστου.
  • 00:15:27 O Μιχάλης Κριθαρίδης σχολιάζει την επικαιρότητα.
  • 00:29:20 Η Βάσω Αμπελογιάννη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Άρτας και μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ),
  • 00:47:01 Ο Παναγιώτης Κοντογιάννης, μέλος του Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, για την καταγγελία σχετικά με τις μετακινήσεις επιβατών στη Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ) εν μέσω καύσωνα με συρμούς χωρίς κλιματισμό.
  • 01:00:10 Η Μαρία Σεπέδα Κάστρο, κοινωνιολόγος, για τις εκλογές στην Κολομβία και τη νίκη του Γκουστάβο Πέτρο.
  • 01:28:01 Ο Αλέξης Πικρός, από το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου, για το «greenwashing» των πάρκων τσέπης.
  • 01:45:05 Ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος, δίνει το το «στίγμα» της Δομής Ελαιώνα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις-φρένο στη μετακίνηση 226 προσφύγων από το καμπ του Ελαιώνα: Έρμαιη η χώρα κυβέρνησης που υπηρετεί τη βαρβαρότητα.