Το «στίγμα» της Δομής Ελαιώνα: Έρμαιη η χώρα κυβέρνησης που υπηρετεί τη βαρβαρότητα (Γ. Τσιάκαλος στο Γ. Χρήστου)

Φωτογραφία | Μάριος Λώλος

Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τη δομή προσφύγων του Ελαιώνα με χειροπιαστά αποτελέσματα. Τα πούλμαν που κατέφθασαν για να παραλάβουν 226 πρόσφυγες, προκειμένου να τους μετακινήσουν σε άλλες δομές εκτός αστικού ιστού και μακριά από το φιλικό, κοινωνικό και σχολικό περιβάλλον με το οποίο έχουν αναπτύξει δεσμούς, δεν ολοκλήρωσαν την αποστολή τους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η efsyn.gr.

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος, μιλώντας, σήμερα, Τετάρτη 22 Ιούνη, στο ραδιομέρα και στην εκπομπή «το στίγμα της μέρας» (01:45:05) με το Γιώργη Χρήστου, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η δομή του Ελαιώνα χαιρετίστηκε στην Ελλάδα και διεθνώς ως δείγμα του ελληνικού πολιτισμού της φιλοξενίας και πλέον οι σημερινοί κυβερνώντες (Μητσοτάκης, Μπακογιάννης, Μηταράκης) στέλνουν το μήνυμα ότι η χώρα, η πόλη είναι έρμαια πολιτικών που υπηρετούν τη βαρβαρότητα. Με το κλείσιμο της δομής, υπογραμμίζει, θα γκρεμιστεί κάθε προσπάθεια ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και να τους αποκόψει από κάθε δίκτυο υποστήριξης που έχουν αναπτύξει – τα οποία μετά βίας λειτουργούν αποτελεσματικά στην πρωτεύουσα, πόσω μάλλον σε απομακρυσμένες περιοχές. Η επιχειρούμενη μετακίνηση των προσφύγων κάθε άλλα παρά εθελοντική είναι και δεν γίνεται έπειτα από εκτίμηση των αναγκών τους, παρά τα όσα ισχυρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επισημαίνει επίσης.

Χθες, κρατώντας πλακάτ «Οι ζωές των προσφύγων μετράνε» και «Ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες» και χτυπώντας κατσαρόλες με κουτάλες που κρατούσαν, οι διαδηλωτές απαίτησαν να ακυρωθούν οι μετακινήσεις φιλοξενούμενων εν όψει του κλεισίματος της δομής, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 30 Μαΐου και στη συνέχεια αναβλήθηκε για μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Απαίτησαν επίσης να μη χάσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι σε ψυχοκοινωνικές και νομικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες παιδικής προστασίας, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 30 Ιουνίου και τους έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα ανανεωθούν.


Η υπόλοιπη θεματολογία της σημερινής εκπομπής «το στίγμα της μέρας»:

  • 00:00:00 Εισαγωγή από το Γιώργη Χρήστου.
  • 00:15:27 O Μιχάλης Κριθαρίδης σχολιάζει την επικαιρότητα.
  • 00:29:20 Η Βάσω Αμπελογιάννη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Άρτας και μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ).
  • 00:47:01 Ο Παναγιώτης Κοντογιάννης, μέλος του Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, για την καταγγελία σχετικά με τις μετακινήσεις επιβατών στη Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ) εν μέσω καύσωνα με συρμούς χωρίς κλιματισμό.
  • 01:00:10 Η Μαρία Σεπέδα Κάστρο, κοινωνιολόγος, Κολομβιανή την καταγωγή, δίνει το «στίγμα» του Γκουστάβο Πέδρο και της Φράνσια Μάρκες για την επόμενη ημέρα της Κολομβίας, μετά την εκλογική τους νίκη, που έφερε και την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.
  • 01:28:01 Ο Αλέξης Πικρός, από το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου, για το «greenwashing» των πάρκων τσέπης.