Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το προσφυγικό στη χώρα μας και να μην εκταμιευτούν κονδύλια για προγράμματα που έχουν εγκριθεί, αν αποδειχτεί ότι η Ελλάδα παραβιάζει τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ή εφαρμόζει πολιτικές που αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αναφορικά με τις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου.
Η σχετική αναφορά της κ. Γιόχανσον περιλαμβάνεται σε απάντησή της στον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ, ο οποίος είχε θέσει ζήτημα αναστολής χρηματοδότησης των κρατών-μελών από το Ταμείο Εσωτερικών Υποθέσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Αγκιλάρ είχε στείλει επιστολή-κόλαφο κατά της χώρας μας προς την κ. Γιόχανσον και τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχινά και Βέρα Γιούροβα, ζητώντας τους να πάρουν μέτρα για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση της χώρας μας με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, στο φως των καταγγελιών για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων και αλλεπάλληλες παραβιάσεις των εντολών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε περιπτώσεις εγκλωβισμένων προσφύγων στον Εβρο.
Ανάμεσα στα μέτρα που ζητούσε ο κ. Αγκιλάρ, έκανε σαφή αναφορά στην έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει, η οποία στην ουσία καθιστά υπόλογη τη χώρα μας ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ. Η εν λόγω απάντηση της κ. Γιόχανσον αναφέρεται σε άλλη επιστολή του κ. Αγκιλάρ σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2021-2027, περιλαμβάνει όμως σαφείς προειδοποιήσεις σχετικά με την υποχρέωση της χώρας μας να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, όχι μόνο κατά δήλωσή της αλλά και σύμφωνα με άλλες αξιόπιστες πηγές.
Αναφέρει η κ. Γιόχανσον: «Η αξιολόγηση της Επιτροπής βασίζεται στην ανάλυση της αυτοαξιολόγησης των κρατών-μελών ως προς την εφαρμογή του όρου, ιδίως αναφορικά με την ύπαρξη των μηχανισμών και των ρυθμίσεων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάθε ουσιώδη πιθανό κίνδυνο που θα υπονόμευε την ικανότητα του κράτους-μέλους να διασφαλίσει αποτελεσματικά τη συμμόρφωση με τον Χάρτη στη διαχείριση και εφαρμογή των κονδυλίων. Με αυτόν τον σκοπό, η Επιτροπή παίρνει επίσης καταλλήλως υπόψη διαφορετικές πηγές πληροφόρησης, ιδίως με σκοπό να αποφανθεί εάν υπάρχουν υλικές και συστημικές παραβιάσεις του Χάρτη, όπως οι διαδικασίες επί παραβάσει, οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε., καλά θεμελιωμένες αναφορές που στηρίζονται από στοιχεία και εθνικά δικαστήρια. […]
Συνολικά, η Επιτροπή διασφαλίζει μια συνεκτική προσέγγιση στην αξιολόγηση της επίτευξης συμμόρφωσης με τον Χάρτη που αφορά όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά Ταμεία. Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών εξετάζει ιδίως τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται ιδιαίτερα με το πλαίσιο της εφαρμογής και διαχείρισης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως οι πιθανές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσων ζητούν άσυλο, όπως αναφέρονται στην επιστολή σας […]».