Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου: Από 28 σε 20 και από 20 σε 16… τα νέα δέντρα της πολυδιαφημισμένης ανάπλασης της πλ. Συντάγματος

Πηγή πληροφοριών, περισσότερες φωτογραφίες: facebook Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου

Από 28 σε 20 και από 20 σε 16… τα νέα δέντρα της πολυδιαφημισμένης ανάπλασης της πλατείας Συντάγματος.

Ούτε καν τα έργα και οι αναπλάσεις που χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακά τρικ για να δώσουν την εντελώς εσφαλμένη εντύπωση πως το πράσινο της πόλης αυξάνεται δεν ολοκληρώνουν τους ανακοινωθέντες στόχους τους.

Οι πενιχρές 75 νέες φυτεύσεις δενδρυλλίων των πάρκων τσέπης, τα πολυαναμενόμενα πλατάνια της οδού Πανεπιστημίου και οι δήθεν νέες φυτεύσεις – στην ουσία αντικαταστάσεις των προσβεβλημένων από ξυλοφάγο παράσιτο μουριών – λόγω του L συνεχούς ακατάλληλου αυστηρού κλαδέματος, δεν φτάνουν να αναπληρώσουν ούτε τα πάνω από 500 ώριμα δέντρα που προγραμματίζεται να κοπούν για τη δήθεν ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ένα ακόμα ντροπιαστικό έργο που θα αποδεκατίσει ακόμα περισσότερο το πράσινο της πόλης. Στόχος ακόμα μια φορά η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και η άνοδος του real estate της περιοχής μέσω του «εξευγενισμού».

Υπενθυμίζεται πως ο απολύτως ελάχιστος αριθμός αντικατάστασης των δέντρων με περιβαλλοντικά κριτήρια είναι

το άθροισμα της περιμέτρου των κορμών των νέων δενδρυλλίων

να ισοδυναμεί με το άθροισμα του αφαιρεθέντος δέντρου.

Αυτό σημαίνει πως ΜΟΝΟ για την αναπλήρωση των δέντρων που θα κοπούν για την δήθεν ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος θα χρειαστούν περίπου 13.500 νέα δενδρύλια σαν αυτά τα 75 δενδρύλλια των 10-12 εκατοστών των πάρκων τσέπης. Βεβαίως ούτε αυτά θα ήταν αρκετά καθώς από τα νέα δενδρύλλια μόνο

ένα ποσοστό καταφέρνει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.

Θυμίζουμε πως ο αριθμός των ώριμων δέντρων που κόβονται για τα έργα του μετρό ανέρχεται στις 2.500, ενώ δεκάδες χιλιάδες συνολικά είναι και αυτά που χάνονται από τους ιδιωτικούς κήπους – τα άτυπα πάρκα τσέπης με τη νέα έκρηξη της αντιπαροχής που κάνει σταδιακά την πόλη όλο και πιο αφόρητη.


ΜΕΛΕΤΗ – Πόσα δενδρύλλια αντικαθιστούν ένα δέντρο;
Tree Replacement Equivelancies
http://www.warnell.uga.edu/…/Tree%20Replacement…

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Το ντροπιαστικό σχέδιο της δήθεν ανάδειξης:
https://www.facebook.com/…/pcb…/1688599961490134